Times they are... charging


ΜΙΑ ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΙΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ CAR AND DRIVER,  ΟΠΟΥ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΠΕΡΔΕΥΟΝΤΑΙ ΓΛΥΚΑ. QUIZ: ΤΙΝΟΣ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ;

«Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση». Η φράση του Μάο που ταλαιπωρήθηκε ποικιλοτρόπως τα τελευταία χρόνια στην πολιτική κλίνη της ελλαδικής ψυχοθεραπείας, θα ταίριαζε απόλυτα εκείνο το πρωινό στις αρχές Ιουλίου στην ευθεία των μετρήσεών μας. Όχι για το ο Μεγάλος Τιμονιέρης θα καταλάβαινε και πολλά πράγματα από ρεπρίζ και «0-100» (εδώ δεν πολυκατάλαβε εκείνα που του αναλογούσαν από την Ιστορία). Αλλά γιατί αυτά τα τρία αυτοκίνητα βρίσκονται στην καρδιά αυτής της πρωτοφανούς αναστάτωσης για την παγκόσμια αυτοκίνηση. Και η τυχαία συνεύρεσή τους την ίδια μέρα στο ίδιο σημείο μας οδήγησε σε ένα οδηγικό και δημοσιογραφικό vertigo .

Από τη  μία η γοητεία του κλασικού, και μάλιστα στην κορυφαία της έκφραση, των δύο αιώνων, των έξι δεκαετιών και της αργής ωρίμανσης. Η 911 είναι αυτό αυτό που περίμενες  στο μάξιμουμ: κάνεις μόλις 3,6 δευτερόλεπτα για να γράψει το 100 στο ταχύμετρο, μέσα σε εκρήξεις, απονενοημένα data και μία ακαταμάχητη λαγνεία που σε κάνει να νιώθεις σαν μόλις να συμμετείχες σε μία οργιαστική γενετήσια πράξη.

Μπαινεις στο e-tron και σε υποδέχονται μεθυσμένες οι τρεις διαστάσεις. Νιώθεις σαν να βρίσκεσαι στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Νιάρχος εντρυφώντας στους Προσωκρατικούς και ξαφνικά πατάς ένα κουμπί και το κτίριο ολόκληρο (κάπου τόσο ζυγίζει άλλωστε...) ξεκολλά από τα θεμέλια και φεύγει με τρομακτική ορμή να σχίσει τον Σαρωνικό.

Και κάπου δίπλα εκείνο το μικρό Smart, που έχοντας περάσει από πολλές συνεδρίες του βιομηχανικού ψυχαναλυτή φαίνεται ότι βρίσκει τον εαυτό του. Σημάδι των καιρών το Smart, η τελευταία του γενιά με κινητήρα εσωτερικής καύσης  πριν γίνει εντελώς ηλεκτρικό, όπως άλλωστε θα έπρεπε να είναι εξαρχής.

Αλλάζεις θέση οδηγού από το ένα στο άλλο θέλοντας να βιώσεις στο μέγιστο αυτή τη μεταβατική περίοδο. Και νιώθεις τυχερός που έχεις τζάμπα πρόσκληση να μπαινοβγαίνεις σαν χαζό παιδί στο Μultiplex της νέας εποχής συλλέγοντας εμπειρίες και εικόνες  που θα μοιραστείς με τους αναγνώστες σου. Ναι, δεν μπορείς να μην υποκύψεις στον μανιασμένο κυκλώνα της 911 που ξαναγράφει το τοπογραφικό της ανάβασης στο Διόνυσο.

Όμως από την άλλη, μέσα στο e-Tron σου γίνεται ξεκάθαρο αυτό που έρχεται. Και είναι απόλυτα εθιστικό και απίστευτα λειτουργικό, σε βαθμό που επιβεβαιώνεις ότι όλη αυτή η ιστορία ενός και πλέον αιώνα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, σκάψιμο του πλανήτη για το μαύρο πηχτό υγρό και καταστροφή της ατμόσφαιρας ήταν ένα τεράστιο λάθος.

Αν τώρα ξεκινούσε η αυτοκίνηση θα ήταν ηλεκτρική. Όπως και έτσι ήταν στις αρχές της, όταν ακόμα και ο ίδιος ο Porsche, στα 20 του χρόνια είχε φτιάξει το πρώτο υβριδικό με μπαταρίες και ηλεκτρικά μοτέρ. Η αυτοκίνηση αλλάζει  πιο γρήγορα απ' ότι προλαβαίνουμε και εμείς εδώ να καταλάβουμε: Πέρσι τέτοια εποχή δοκιμάζαμε ένα ηλεκτρικό μέχρι να μείνουμε από ρεύμα και να μας μαζέψει η Οδική Βοήθεια, φέτος τα 300 χιλιόμετρα αυτονομίας είναι παιχνιδάκι, του χρόνου τα 500 και πιο πάνω.

Το αυτοκίνητο γίνεται κάτι σαν ένα κινητό τηλέφωνο, διαρκείς ενημερώσεις του λογισμικού, αγορά υπηρεσιών από το cloud, το σπίτι σας γίνεται το νέο «βενζινάδικο» και οι αυτοκινητοβιομηχανίες εταιρίες παροχής υπηρεσιών και ενέργειας. Ακούγονται περίεργα και μακρινά όλα αυτά. Όμως δεν είναι πια θέμα του «Αν» αλλά του «Πότε;». Και αυτό το «Πότε;» είναι Τώρα. Ίσως αυτό να είναι ένα από τα τελευταία τεύχη των «Αngels and Demons» που φτιάχνουμε για εσάς, καθώς όλα αλλάζουν και όλα μπερδεύονται γλυκά.

Η αυτοκινητοβιομηχανία ετοιμάζει πυρετωδώς τους Δαιμονισμένους Αγγέλους και τους Αγγελικούς Δαιμονές της των επόμενων δεκαετιών, φέρνοντάς μας μπροστά σε ένα γενναίο νέο κόσμο. Μην ανησυχείτε. Απ΄ όλη αυτή την αναταραχή έρχεται μία υπέροχη κατάσταση. Και όπως βλέπεται από αυτό το selfie εκείνου του πρωινού του Ιουλίου είναι ήδη εδώ. 

Y.Γ. Η απάντηση στο quiz: To κλειδί που επιλέχθηκε ήταν της 911. Με μεγάλη δυσκολία. Και μάλλον για τελευταία φορά.