10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το νέο Honda HR-V e:HEV


To νέο Honda HR-V e:HEV εντυπωσιάζει με την εμφάνισή του, τη σύγχρονη σχεδίασή του και την προηγμένη υβριδική τεχνολογία του. Όμως, υπάρχουν ακόμα πολυάριθμα στοιχεία που συμβάλλουν στη μοναδικότητά του. Ας δούμε κάποια από αυτά.

  • 3/11/2021

Η φιλοσοφία κατασκευής

O βασικός παράγοντας είναι ότι πρόκειται για ένα Honda! Και ένα Honda δεν μοιάζει ποτέ με οτιδήποτε άλλο! Το νέο HR-V e:HEV είναι αποτέλεσμα μιας ευρείας επαναξιολόγησης της νοοτροπίας των σύγχρονων καταναλωτών. Αξιολογώντας τον τρόπο με τον οποίο οι δραστήριοι, διασυνδεδεμένοι άνθρωποι τού σήμερα αναγνωρίζουν και επιλέγουν προϊόντα υψηλής αξίας, η Honda δεν θέλησε να δημιουργήσει απλώς ένα νέο συμπαγές SUV, αλλά ένα προϊόν που θα προσελκύει τον πελάτη μέσω της υψηλής αισθητικής, της λειτουργικότητας και της πρακτικότητάς του. 

«Amp up your life»

Πριν εστιάσουν στους επιμέρους τομείς τού οχήματος, στη Honda μελέτησαν τον τρόπο που οι σύγχρονοι καταναλωτές επιλέγουν προϊόντα. Όταν διαπίστωσαν ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο τρόπος που η εμφάνιση και οι επιδόσεις ενσωματώνονται στον τρόπο ζωής τους, υιοθέτησαν τη φράση «Amp up your life» για να δημιουργήσουν ένα όχημα που όχι μόνο να ταιριάζει στο lifestyle τους αλλά να τους παρακινεί να δραστηριοποιηθούν περισσότερο και να τους κάνει πιο ενεργούς. Και το καινούργιο HR-V e:HEV είναι ακριβώς το κίνητρο που χρειάζονται και το μέσο για να αποκτήσουν έναν πιο ενδιαφέρον τρόπο ζωής.

Ο άνθρωπος στο επίκεντρο

Ένα όχημα της Honda πάντα βάζει στο επίκεντρο τον οδηγό και τους επιβάτες, συνεπώς το HR-V e:HEV δεν αποτελεί εξαίρεση. Χάρη στη φιλοσοφία «Man Maximum, Machine Minimum» (M/M), η οποία εκφράζει την άποψη ότι σκοπός τής τεχνολογίας και της σχεδίασης είναι να εξυπηρετούνται οι ανάγκες τού οδηγού και των επιβατών, δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο και τεχνολογικά προηγμένο Crossover/SUV το οποίο να δίνει τη δυνατότητα να απολαμβάνουν την οδήγηση και την άνετη μετακίνηση κάθε φορά.

Η μοναδική σχεδίαση

Η έμφαση στην εξωτερική σχεδίαση είχε ως αποτέλεσμα την επιλογή ενός αμαξώματος με μοναδική ταυτότητα. Η coupe-SUV αισθητική τού νέου HR-V e:HEV αποπνέει ενέργεια και δυναμισμό. Οι οριζόντιες, προσανατολισμένες προς τα εμπρός, χαρακτηριστικές γραμμές και οι λείες επιφάνειες αντανακλούν την απέριττη απλότητα των πρόσφατων, νέων μοντέλων Honda, με εξωτερικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά που εντάσσονται στο σχήμα του αμαξώματος. Το αποτέλεσμα είναι αντάξιο ενός Honda. Καινοτομία, κύρος και κομψότητα συνδυάζονται με δυνατό και ξεχωριστό τρόπο.

Η ευρυχωρία

Η άριστη ενσωμάτωση του συστήματος κίνησης στην ανανεωμένη έκδοση της παγκόσμιας μικρής πλατφόρμας της Honda και η έξυπνη κεντρική διάταξη του ρεζερβουάρ είναι το μυστικό για την αυξημένη ευρυχωρία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Επιπλέον, η σύγχρονη σχεδίαση και η προηγμένη τεχνολογία βελτιστοποιούν την άνεση χώρου, την εργονομία, την ευελιξία και την αίσθηση ελευθερίας στην καμπίνα επιβατών.

Magic seat

Η μαγεία τού HR-V e:HEV δεν περιορίζεται. Επεκτείνεται στα πάντα. Όπως στην πρακτικότητα και την ευχρηστία τού ευφυούς συστήματος «Magic seat» των πίσω καθισμάτων του που επιτρέπει την πλήρη αναδίπλωση προς τα κάτω ή προς τα πάνω, ανάλογα με τον απαιτούμενο κάθε φορά χώρο φόρτωσης.

Επιπλέον, ο χώρος φόρτωσης επιτρέπει τη μεταφορά διαφόρων αποσκευών και ποικίλου σπορ εξοπλισμού. Για παράδειγμα δύο mountain bikes ενηλίκων (με τους εμπρός τροχούς να έχουν αφαιρεθεί) μπορούν να φορτωθούν σε όρθια θέση. Η ευκολία φόρτωσης αυξάνεται με τη hands-free λειτουργία «Power Tailgate Walk Away Close» που υπερέχει έναντι άλλων παρόμοιων συστημάτων. Η λειτουργία εγγύτητας έξυπνου κλειδιού ανιχνεύει πότε το κλειδί απομακρύνεται από το όχημα για να ξεκινήσει αυτόματα το κλείσιμο της πίσω πόρτας.

Δεν υπάρχει κιβώτιο ταχυτήτων

Μπορεί να το ονομάζουμε ως τέτοιο ή να το χαρακτηρίζουμε ως «e-CVT», ωστόσο στο καινούργιο HR-V e:HEV δεν υπάρχει κιβώτιο ταχυτήτων. Το «κιβώτιο μονής σχέσης» φανταστείτε ότι είναι σαν ένα ποντεσιόμετρο όπου όσο πιο βαθιά πατάει ο οδηγός το δεξί πεντάλ τόσο μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας μεταφέρεται προς τον ηλεκτροκινητήρα και από αυτόν προς τους τροχούς. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που την κίνηση σε αυτούς δίνει απευθείας ο θερμικός κινητήρας. 

Αμιγώς ηλεκτρικό!

Αν και έχει τον εξελιγμένο βενζινοκινητήρα 1.5L DOHC i-VTEC που λειτουργεί σε κύκλο «Atkinson», το νέο HR-V e:HEV κινείται ως αμιγώς ηλεκτρικό στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Χάρη στο ιδιαίτερο και κορυφαίο υβριδικό σύστημα που έχουν αναπτύξει οι μηχανικοί τής Honda, το νέο μοντέλο έχει μηδενική εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα και παρέχει απαράμιλλη οικονομία καυσίμου. 

Το υβριδικό σύστημα

Η δοκιμασμένη υβριδική τεχνολογία e:HEV της Honda προσφέρει μία απολαυστική οδηγική εμπειρία με άμεση απόκριση και εντυπωσιακή κατανάλωση καυσίμου. Αποτελείται από δύο συμπαγείς, ισχυρούς ηλεκτροκινητήρες συνδεδεμένους με έναν βενζινοκινητήρα τεχνολογίας i-VTEC, χωρητικότητας 1,5 λίτρου. Η μέγιστη ισχύς φτάνει τους 131 PS και μέγιστη ροπή 253 Nm/4.500 rpm.

Το σύστημα e:HEV περιλαμβάνει τρία drive modes που επιλέγονται αυτόματα ανάλογα με τις απαιτήσεις. Για βέλτιστη απόδοση, το HR-V εκκινεί με ηλεκτρική λειτουργία περνώντας ομαλά σε υβριδική λειτουργία, όταν ο οδηγός πατά περισσότερο το δεξί πεντάλ (αυξημένο φορτίο). Ο βενζινοκινητήρας χρησιμοποιείται περισσότερο κατά την οδήγηση σε υψηλότερες, πιο σταθερές ταχύτητες.

Οι δυναμικές επιδόσεις ενισχύονται με τη χρήση των σχετικών modes (Sport, Normal και Eco), ενώ το πρόσθετο drive mode B μπορεί να επιλέγεται μέσω του επιλογέα σχέσεων για ισχυρότερη αναγεννητική πέδηση και μία πιο ηλεκτρική οδηγική εμπειρία. Το επίπεδο ανάκτησης ενέργειας και η επιβράδυνση προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του οδηγού μέσω του Deceleration Selector πίσω από το τιμόνι.

Κορυφαία ασφάλεια

Το ολοκληρωμένο σύστημα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας «Honda SENSING 360» έχει αναβαθμιστεί και περιλαμβάνει πλέον μια νέα, ευρυγώνια, μονοεστιακή εμπρός κάμερα υψηλής ανάλυσης και ηλεκτρονική μονάδα υψηλής υπολογιστικής ισχύος.

Επίσης, ενσωματώνει τα βελτιωμένα συστήματα Pedestrian Collision Mitigation Steering System και Collision Mitigation Brake System (CMBS), που πλέον ανιχνεύουν επερχόμενα οχήματα, ποδήλατα και μοτοσυκλέτες, ώστε να ενεργοποιήσουν τα φρένα, Adaptive Cruise Control, Blind Spot Information, Cross Traffic Monitor και Hill Descent Control (Σύστημα Ελέγχου Καθόδου) που διατίθεται για πρώτη φορά με το HR-V και λειτουργεί ήδη από την ταχύτητα των 3 km/h.