Αυτό το καλοκαίρι μη ξεχάσετε τη μπαταρία του αυτοκινήτου σας


Η απόδοση και η διάρκεια ζωής των μπαταριών μολύβδου-οξέος μειώνεται σημαντικά όταν εκτίθενται σε ακραίες θερμοκρασίες. Έτσι λοιπόν όταν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η θερμοκρασία ξεκινήσει να ανεβαίνει, θα πρέπει να θυμάστε ότι η συντήρηση της μπαταρίας είναι απαραίτητη.

  • 7/7/2020

Είναι εύκολο να ξεχάσετε την μπαταρία κατά τους θερμότερους καλοκαιρινούς μήνες, επειδή δεν χρειάζεται να δουλέψει τόσο σκληρά για να εκκινήσει το όχημα. Αξίζει να θυμόμαστε ωστόσο, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις σε ισχύ από τα σύγχρονα οχήματα, η καταπόνηση της μπαταρίας από συσκευές tracking και συναγερμούς, μαζί με τον κλιματισμό, τα ηλεκτρικά παράθυρα, την ηλιοροφή κ.λπ. σημαίνει ότι η μπαταρία εξακολουθεί να χρησιμοποιείται διαρκώς.

Εάν η μπαταρία δεν είναι επαρκώς φορτισμένη κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού, πιθανότατα θα έχει ακόμα τη δύναμη να εκκινήσει το όχημα, καθώς δεν χρειάζεται τόση ενέργεια για να ξεκινήσει ο κινητήρας. Οι αυτοκινητιστές δεν αντιλαμβάνονται επομένως ότι η μπαταρία τους έχει αποφορτιστεί, με αποτέλεσμα η μπαταρία να έχει αδειάσει στο τέλος του καλοκαιριού, τη στιγμή που οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν.

Κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, η μπαταρία αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις:

Θειίκωση: συμβαίνει όταν η μπαταρία έχει αποφορτιστεί, κάτι που πολλές φορές συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το διάλυμα ηλεκτρολύτη αρχίζει να διασπάται και μετατρέπεται σε κρυστάλλους θειικού μολύβδου που επικαλύπτουν τις πλάκες των μπαταριών, μειώνοντας την ικανότητα των μπαταριών να δέχονται και να διατηρούν τη φόρτιση. Μην αφήνετε την μπαταρία σας να φορτιστεί αποκλειστικά από το δυναμό του αυτοκινήτου σας, που πιθανότατα θα φορτίσει την μπαταρία στο 80% της χωρητικότητας της, στη συνέχεια ο συναγερμούς, οι trackers και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές του αυτοκινήτου σας θα αποφορτίσουν την μπαταρία σας.

Υπερθέρμανση: Η ανεξέλεγκτη φόρτιση προκαλεί την απώλεια υγρών λόγω υπερθέρμανσης ή «βρασμού», η μπαταρία θα καταστραφεί λόγω του στεγνώματος των κελιών - εάν η εξωτερική θερμοκρασία περιβάλλοντος υπερβαίνει τους 25 βαθμούς Κελσίου, οι μπαταρίες πρέπει να φορτιστούν σε χαμηλότερη τάση για να αποφευχθεί αυτό.

Στέγνωμα: για να κάνουμε τα πράγματα λίγο πιο περίπλοκα, μην υπερφορτίζετε την μπαταρία. Οι σύγχρονες μπαταρίες «κλειστού τύπου»  μπορούν να στεγνώσουν εύκολα ή / και οι πλάκες να καταστραφούν. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα με τις μπαταρίες που παραμένουν συνδεδεμένες σε έναν φορτιστή παλιάς τεχνολογίας ή είναι συνδεδεμένες σε έναν φορτιστή που είναι πολύ ισχυρός για την μπαταρία.

Η λύση είναι να φορτίζετε τακτικά την μπαταρία σας με έναν  «έξυπνο» φορτιστή μπαταρίας». Ο έξυπνος φορτιστής CTEK MXS 5.0, για παράδειγμα, προσαρμόζει αυτόματα το ρυθμό φόρτισης με βάση τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, για να διασφαλίσει την ιδανική φόρτιση σε ακραίες συνθήκες ζέστης ή κρύου. Οι κρύες μπαταρίες χρειάζονται υψηλότερη τάση φόρτισης για να ωθήσουν το ρεύμα στις πλάκες μπαταριών και τον ηλεκτρολύτη, ενώ οι θερμότερες μπαταρίες απαιτούν χαμηλότερη τάση φόρτισης για να αποφευχθεί η πιθανή ζημιά στα κελιά και να αποτραπεί η υπερφόρτιση.

Μην ξεχάσετε να φροντίσετε την μπαταρία του οχήματός σας αυτό το καλοκαίρι ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα βλάβης  στο τέλος του καλοκαιριού όταν πέσει η θερμοκρασία.

Η Γ.Δ. ΡΟΥΣΣΑΚΗΣ Α.Β.Ε.Ε. είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος της CTEK. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους φορτιστές CTEK επισκεφτείτε το www.roussakis.eu.