Η σωστή φροντίδα των μπαταριών Start - Stop


Η τεχνολογία start - stop υπάρχει εδώ και πολύ καιρό - με την πλειονότητα των αυτοκινήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαθέτουν πλέον το σύστημα. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι κατασκευαστές, θα εγκαταστήσουν το σύστημα start - stop σε όλα τα μοντέλα τους μέσα στα επόμενα χρόνια.

  • 28/7/2020

Η τεχνολογία start - stop υπάρχει εδώ και πολύ καιρό - με την πλειονότητα των αυτοκινήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαθέτουν πλέον το σύστημα. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι κατασκευαστές, θα εγκαταστήσουν το σύστημα start - stop σε όλα τα μοντέλα τους μέσα στα επόμενα χρόνια.

Έχει καθιερωθεί ευρέως ότι η τεχνολογία start-stop παρέχει πολλά οφέλη, όπως η αυξημένη απόδοση καυσίμου και οι μειωμένες εκπομπές ρύπων.

Αυτός ο τύπος τεχνολογίας οχημάτων παρουσιάζει ωστόσο τεράστιες προκλήσεις για την μπαταρία. Οι μπαταρίες start - stop πρέπει να έχουν αρκετή ενέργεια ώστε να επανεκκινήσουν τον κινητήρα κάθε φορά που το όχημα βρίσκεται σε κατάσταση αδράνειας, π.χ. όταν το όχημα έχει σταματήσει σε κόκκινο φανάρι. Όταν ο οδηγός πιέζει προς τα κάτω το πεντάλ του συμπλέκτη ή απελευθερώνει το πεντάλ του φρένου σε ένα όχημα με αυτόματο κιβώτιο, ο κινητήρας επανεκκινείται αυτόματα.

Η εκκίνηση του κινητήρα είναι το πιο απαιτητικό πράγμα που κάνει η μπαταρία. Επανεκκινώντας επανειλημμένα τον κινητήρα, κατά τη διάρκεια διαδοχικών διαδρομών χαμηλής ταχύτητας, δημιουργεί τεράστια πίεση στην μπαταρία, την καρδιά του οχήματος. Το πρόβλημα με τις σύντομες διαδρομές είναι ότι ο εναλλάκτης απλά δεν έχει το χρόνο να φορτίσει πλήρως την μπαταρία.

Σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, η μπαταρία του οχήματος θα χάσει φόρτιση και θα μειωθεί η χωρητικότητά της. Ένα σύστημα start - stop θα διακόψει την λειτουργία του κινητήρα μόνο όταν το όχημα σταματήσει και το σύστημα διαγνώσει  ότι υπάρχει αρκετή ενέργεια στην μπαταρία για την εκκίνηση του. Εάν η μπαταρία δεν έχει αρκετή ενέργεια, τότε η λειτουργία start - stop θα διακοπεί! Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι όταν βρίσκεστε στα φανάρια ή σε μια διασταύρωση, ο κινητήρας του οχήματός σας δεν σβήνει πάντα; Αυτό συμβαίνει επειδή το όχημα δεν πιστεύει ότι η μπαταρία είναι επαρκώς φορτισμένη.

Η ύπαρξη μιας αξιόπιστης μπαταρίας είναι ζωτικής σημασίας για τα start – stop οχήματα. Ετσι λοιπόν  είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε τη μπαταρία φορτισμένη στο μέγιστο ώστε  να μεγιστοποιείτε και τα οφέλη της τεχνολογίας start - stop. Η τακτική χρήση ενός «έξυπνου» φορτιστή μπαταρίας όπως o CTEK MXS 5.0 μπορεί να διασφαλίσει ότι η μπαταρία φορτίζεται στη μέγιστη χωρητικότητα της ώστε να εξασφαλιστεί η βέλτιστη απόδοση του οχήματος. Επομένως, εάν φορτίζετε τακτικά και σωστά την μπαταρία του οχήματός σας, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα από την άσκοπη αντικατάσταση της, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνετε την απόδοση του οχήματος σας.

Η Γ.Δ. ΡΟΥΣΣΑΚΗΣ Α.Β.Ε.Ε. είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος της CTEK. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους φορτιστές CTEK επισκεφτείτε το www.roussakis.eu.