Το 5ης γενιάς Toyota Prius γράφει το επόμενο κεφάλαιο της υβριδικής τεχνολογίας


Με το πολυαναμενόμενο λανσάρισμα του νέου Prius Plug-In Hybrid μέσα στο 2023, η Toyota γιορτάζει τα 25 χρόνια Toyota Hybrid Electric, του υβριδικού συστήματος με το οποίο άνοιξε νέους ορίζοντες στην αυτοκινητοβιομηχανία σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος από τους ρύπους.

  • 8/12/2022

Το 5ης γενιάς Toyota Prius αποτελεί επιστέγασμα όλης της εμπειρίας που η Toyota έχει αναπτύξει εδώ και 25 χρόνια στην υβριδική τεχνολογία. Ένα αυτοκίνητο, πολύ πρακτικό στην χρήση, ευχάριστο οδηγικά, αλλά με χαμηλούς ρύπους και κατανάλωση.

Αυτό ήταν το τρίπτυχο της κατασκευής της πρώτης γενιάς, που λανσαρίστηκε τον Δεκέμβριο του 1997. Από τότε το Prius έχει καθιερωθεί ως ένα αυτοκινητικό σύμβολο, που ανέδειξε την ηλεκτροκίνηση και εισήγαγε με τις μελλοντικές τάσεις. Η Toyota έχει δεσμευθεί στην ανθρακική ουδετερότητα, και η τεχνολογία Hybrid που έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο Prius εξακολουθεί να συνεισφέρει σημαντικά στη μετάβαση στις μηδενικές εκπομπές ρύπων. Με τη νέα γενιά του, που θα διατίθεται αποκλειστικά σε Plug-in Hybrid έκδοση στην Ευρώπη, το Prius κάνει το επόμενο βήμα σε αυτό το ταξίδι.

Το επόμενο κεφάλαιο σε αυτή τη μοναδική ιστορία του Prius θα ξεκινήσει όταν η 5η γενιά του Plug-in Prius κυκλοφορήσει στην Ευρώπη στα μέσα του 2023.
Το επόμενο κεφάλαιο σε αυτή τη μοναδική ιστορία του Prius θα ξεκινήσει όταν η 5η γενιά του Plug-in Prius κυκλοφορήσει στην Ευρώπη στα μέσα του 2023.

Η 25ετής πορεία του Toyota Prius

Το πρώτο Prius κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο 1997 και έθεσε ουσιαστικά τις βάσεις για την ηλεκτροκίνηση ως το πρώτο στον κόσμο υβριδικό ηλεκτρικό όχημα μαζικής παραγωγής, το οποίο λανσαρίστηκε ιδανικά και με το σύνθημα “Έγκαιρα για τον 21ο Αιώνα” (“Just in time for the 21st Century”), μαγνητίζοντας αρχικά τα βλέμματα χάρη στο ιδιόμορφο sedan στυλ του.

Οι πέντε γενιές του Prius, ενός αυτοκινήτου ορόσημου για την υβριδική τεχνολογία που ανέπτυξε η Toyota πριν από 25 χρόνια!
Οι πέντε γενιές του Prius, ενός αυτοκινήτου ορόσημου για την υβριδική τεχνολογία που ανέπτυξε η Toyota πριν από 25 χρόνια!

Παρατηρώντας το πιο προσεκτικά, η νέα υβριδική τεχνολογία που διέθετε έκανε το πρώτο Prius να ξεχωρίζει. Ένας ειδικά σχεδιασμένος βενζινοκινητήρας VVT-i 1.5 λίτρων και ένας συμπαγής ηλεκτροκινητήρας με υψηλή ροπή προσέφεραν οδηγικές επιδόσεις συγκρίσιμες με αυτές των υφιστάμενων αυτοκινήτων παρομοίου μεγέθους, αλλά με διπλάσια αποδοτικότητα καυσίμου και τις μισές εκπομπές CO2.

Τα στοιχεία αυτά βοήθησαν το Prius να ανακηρυχθεί Ιαπωνικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς το 1997-98 προτού ξεκινήσει την παγκόσμια καριέρα του με την έναρξη των εξαγωγών του εκτός της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου το 2000, έχοντας ισχυρή απήχηση σε περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους πελάτες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ένα εντελώς νέο Prius δεύτερης γενιάς παρουσιάστηκε το 2003 φέρνοντας μαζί του νέα αεροδυναμικά πρότυπα, με εξαιρετικά χαμηλό συντελεστή οπισθέλκουσας 0.26 και ένα εμβληματικό σφηνοειδές σχήμα λόγω της μετάβασής του σε πεντάθυρο hatchback. Αυτή η γενιά κατέκτησε επίσης τον τίτλο ‘Αυτοκίνητο της Χρονιάς’ για την Ευρώπη το 2005.

Η υβριδική τεχνολογία εξελισσόταν γρήγορα και το νέο Toyota Hybrid System II στη δεύτερη γενιά Prius πέτυχε 15% μεγαλύτερη απόδοση και 50% περισσότερη ισχύ από τον ηλεκτροκινητήρα, προς όφελος των επιδόσεων και της αποδοτικότητας. Μία βελτιωμένη μπαταρία, με μειωμένο βάρος αλλά αυξημένη απόδοση, επέτρεψε στο Prius να κινείται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια για πρώτη φορά.

Παραμένοντας πιστό στην αρχική του αποστολή, ως πηγή έμπνευσης για ένα νέο στυλ οδήγησης, το Prius δεύτερης γενιάς αποτέλεσε το βασικό μοχλό προκειμένου οι πωλήσεις των υβριδικών αυτοκινήτων Toyota να υπερβούν το 1 εκατομμύριο μονάδες, έχοντας σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών ρύπων παγκοσμίως.

Η ηγετική θέση της Toyota στα υβριδικά αυτοκίνητα ενισχύθηκε περαιτέρω το 2009 μέσω του Prius τρίτης γενιάς, που κυκλοφόρησε ως το πιο προηγμένο τεχνικά mainstream αυτοκίνητο στον κόσμο, αυξάνοντας την αποδοτικότητα καυσίμου κατά 10% επιπλέον και μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 14% χάρη σε έναν ακόμα χαμηλότερο συντελεστή αεροδυναμικής αντίστασης, τον μεγαλύτερο κινητήρα 1.8 λίτρων και τον επανασχεδιασμένο ηλεκτροκινητήρα.

Ψηφιοποιημένος και υψηλής τεχνολογίας ο διάκοσμος της 5ης γενιάς του Toyota Prius.
Ψηφιοποιημένος και υψηλής τεχνολογίας ο διάκοσμος της 5ης γενιάς του Toyota Prius.

Οι πελάτες μπορούσαν να απολαμβάνουν ομαλή χωρίς στρες υβριδική οδήγηση και στα νέα μέλη της οικογένειας Prius, χάρη στις ισχυρότερες μπαταρίες ιόντων λιθίου. Το Prius Plug-in, που παρουσιάστηκε το 2012 ως ένα από τα πρώτα plug-in οχήματα στην Ευρώπη, μπορούσε επίσης να φορτίζεται σε εξωτερική πηγή ενέργειας, επιτρέποντας στους οδηγούς να απολαμβάνουν τα οφέλη της αμιγώς ηλεκτρικής οδήγησης με τη σιγουριά και την αξιοπιστία ενός υβριδικού οχήματος. Με ηλεκτρική αυτονομία 25 χλμ. και κορυφαία απόδοση στην κατηγορία του, το πρώτο Prius Plug-in Hybrid έθεσε ένα νέο σημείο αναφοράς όσον αφορά την κινητικότητα.

Η πλατφόρμα Toyota New Global Architecture

Το Prius συνέχισε τον ρόλο του ως πρωτοπόρος της Toyota στον τομέα της υβριδικής τεχνολογίας και όχι μόνο, με την τέταρτη γενιά, η οποία λανσαρίστηκε το 2015 ως το πρώτο όχημα που χρησιμοποιούσε την πλατφόρμα Toyota New Global Architecture (TNGA).

Η TNGA συνεισφέρει ώστε το Prius, και πολλά μεταγενέστερα μοντέλα, να είναι πιο απολαυστικά στην οδήγηση πετυχαίνοντας χαμηλό κέντρο βάρους για μία πιο ελκυστική θέση οδήγησης και λιγότερες κλίσεις του αμαξώματος. Η ταχύτερη απόκριση στον χειρισμό ήταν επίσης αποτέλεσμα της χρήσης ατσαλιού υψηλής αντοχής που κατέστησε το αμάξωμα της τέταρτης γενιάς Prius 60% πιο άκαμπτο από του προκατόχου της.

Ένα ακόμα μηχανολογικό ορόσημο επιτεύχθηκε στο Prius τέταρτης γενιάς. Ο νέος του κινητήρας προσέφερε μια άνευ προηγουμένου μέγιστη θερμική απόδοση 40%, η οποία αποτελεί την υψηλότερη τιμή που είχε επιτευχθεί ποτέ από βενζινοκινητήρα μαζικής παραγωγής. Μία νέα plug-in υβριδική έκδοση παρουσιάστηκε επίσης, με ηλεκτρική αυτονομία 45 χλμ. και εκπομπές CO2 ανά χιλιόμετρο μόλις 28 γραμμάρια σύμφωνα με τον κύκλο οδήγησης WLTP.

Τέτοια τεχνικά επιτεύγματα είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με τη θέση του μοντέλου ως η έμπνευση για τον ηγετικό ρόλο της Toyota στην ηλεκτροκίνηση. Μέσα στα 25 χρόνια που μεσολάβησαν από τότε που το Prius χάραξε για πρώτη φορά τα υβριδικά του μονοπάτια, η πλειοψηφία των οχημάτων Toyota που πωλούνται στην Ευρώπη είναι τώρα υβριδικά, ενώ οι αθροιστικές πωλήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων Toyota σε όλο τον κόσμο έχουν ξεπεράσει τα 21 εκατομμύρια. Μόνο οι Hybrid και Plug-in Hybrid εκδόσεις του Prius έχουν πουλήσει πάνω από 5,05 εκατομμύρια μονάδες.

Το 2023 θα λανσαριστεί η 5η γενιά Prius

Το επόμενο κεφάλαιο σε αυτή τη μοναδική ιστορία του Prius θα ξεκινήσει όταν η 5η γενιά του Plug-in Prius κυκλοφορήσει στην Ευρώπη στα μέσα του 2023. Το Prius έχει διανύσει πολύ δρόμο από τον Δεκέμβριο 1997 που λανσαρίστηκε και η 5η γενιά προάγει την κληρονομιά αυτή σε ένα νέο επίπεδο, βασισμένη σε μία φιλοσοφία πρωτοποριακής τεχνολογίας και στη δέσμευση της Toyota για ένα πιο λαμπρό μέλλον.

Μάθετε περισσότερη για την υβριδική τεχνολογία της Toyota κάνοντας κλικ ΕΔΩ