Αποκάλυψη για τη νέα Rolls Royce Ghost!


Ακολουθώντας τα βήματα της προκατόχου της, η νέα Ghost είναι ένα από τα πιο κομψά, εξελιγμένα και πολυτελή αυτοκίνητα που μπορεί να αγοράσει κανείς σήμερα.

  • Μιχαλης Κατωποδης
  • 1/9/2020

Για τη Rolls Royce μιλάμε, βέβαια. Κανείς δεν θα περίμενε κάτι λιγότερο από το απόλυτο. Και πάλι όμως, παρατηρώντας τις πρώτες της φωτογραφίες, που δόθηκαν στη δημοσιότητα αμέσως μετά την παρουσίαση του αυτοκινήτου, πρόκειται κυριολεκτικά για ένα έργο τέχνης. Οπτικά, ακολουθεί τη σχεδιαστική λογική Post Opulence της φίρμας. Μία έκφραση απόλυτου μινιμαλισμού, που αναδεικνύει τις καθαρές γραμμές και τον όγκο της. Και αν κάποιοι σπεύσουν να παρατηρήσουν τις όποιες ομοιότητες με την προηγούμενη γενιά Ghost, θα πρέπει να τους ενημερώσουμε ότι οι άνθρωποι της Rolls Royce το μόνο που άφησαν ίδιο είναι το Spirit of Ecstasy αγαλματίδιο στο καπό…

H minimal προσέγγιση συνεχίζεται και στο εσωτερικό, όπου συναντάμε στοιχεία από τη μεγαλύτερη Phantom καθώς και από την Cullinan. Το ξύλο, το μέταλλο και το κορυφαίας ποιότητας δέρμα δίνουν ένα άρτιο εικαστικά αποτέλεσμα. Πέρα από το τιμόνι και τα διάφορα χειριστήρια, ενδιαφέρον παρουσιάζει το φωτιζόμενο λογότυπο Ghost, επάνω στο ταμπλό, στην πλευρά του συνοδηγού. Σε αυτό ήδη έχουμε αναφερθεί, σε παλαιότερο άρθρο, θα πούμε όμως ότι δίνοντας προσοχή στη λεπτομέρεια, μόνο για αυτό οι άνθρωποι της Rolls Royce δαπάνησαν πάνω από 10.000 εργατοώρες, ώστε να είναι τέλειο, οπτικά και τεχνολογικά.

Αφήνοντας κατά μέρος την αισθητική του νέου μοντέλου, οι μηχανικοί της φίρμας χρησιμοποίησαν ως βάση ένα νέο πλαίσιο, από αεροδιαστημικό κράμα αλουμινίου, που αποτελεί εξέλιξη αυτού της BMW Σειράς 7. Ειδική μέριμνα έχει δοθεί και στις αναρτήσεις, οι οποίες μάλιστα στον μπροστινό άξονα έχουν ένα πρωτοποριακό σχεδιασμό, που συνδυάζει την απόλυτη άνεση με την κατευθυντικότητα, όπως υποστηρίζουν οι εξελικτές της.

Αναφορικά με τον κινητήρα, η νέα Ghost εφοδιάζεται με ένα V12 σύνολο των 6,8 λίτρων. Η ισχύς του ανέρχεται στα 571 PS και η ροπή του στα 850 Nm, νούμερα που εξασφαλίζουν εντυπωσιακή επιτάχυνση από στάση στα πρώτα 100 km/h, σε μόλις 4,5 sec. Όλη αυτή η ισχύς μεταφέρεται και στους τέσσερις τροχούς, μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου 8 σχέσεων.

Σε άλλα highlights, καλό είναι να αναφέρουμε την απόλυτα ελεγχόμενη ηχομόνωση του αυτοκινήτου, για την οποία έχουμε γράψει αναλυτικά εδώ. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι πόρτες της, οι οποίες όχι μόνο κλείνουν ηλεκτρικά αλλά πλέον ανοίγουν και ηλεκτρικά, κάνοντας την είσοδο και έξοδο από το όχημα μία ελαφρά πιο εύκολη διαδικασία…

Συνολικά, μιλάμε για την πλέον προηγμένη τεχνολογικά πρόταση που έχει παρουσιάσει ποτέ η Rolls Royce. Το κόστος της δεν είναι ασήμαντο, στα περίπου 275.000 ευρώ, χωρίς φόρους και ό,τι επιπλέον μπορεί να ζητήσει κανείς. Αντικατοπτρίζει όμως το χαρακτήρα και την ποιότητα ενός μοντέλου που έχει όλες τις προδιαγραφές να γίνει το μεγαλύτερο εμπορικό best seller στην 116ετη ιστορία της φίρμας.