ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Αυτό είναι το ηλεκτροκίνητο Opel Corsa-e (video)


Η Opel διατρανώνει την αποκοπή της από το άρμα της General Motors και την ενσωμάτωσή της στον Όμιλο PSA με ένα σύγχρονο και ταυτόχρονα άξαφνο τρόπο (για την ίδια): τη δημιουργία και πρόταξη του Corsa-e, της ηλεκτροκίνητης έκδοσης του νέας γενιάς του supermini μοντέλου.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 4/6/2019

Η απόκτηση της Opel από τον γαλλικό Όμιλο PSA είχε ως αποτέλεσμα να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στην Ευρώπη, πίσω από τον Όμιλο VAG. Η γερμανική εταιρεία δίνει στους Γάλλους ένα σημαντικό δίκτυο εργοστασίων και σημείων πωλήσεων, καθώς και την ενσωμάτωση στον Όμιλο της τεχνογνωσίας που έχουν αποκτήσει στην Opel.

Στόχος των Γάλλων, όπως ανακοινώθηκε από τον ίδιο των κ. Carlos Tavares (Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του PSA), είναι να επαναφέρουν εμφατικά την Opel στην κερδοφορία το 2020. Όπως είπε, κάθε αυτοκινητοβιομηχανία που συνιστά τον Όμιλο θα διατηρήσει την εταιρική ταυτότητά της και τα αντικατοπτριζόμενα εθνικά χαρακτηριστικά της. Ο κ. Tavares τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα βοηθήσουμε την Opel να παραμείνει γερμανική και τη Vauxhall να παραμείνει βρετανική. Ταιριάζουν απόλυτα στο υπάρχον χαρτοφυλάκιό μας με τις γαλλικές εταιρείες της Peugeot, της Citroen και της DS Automobiles».

Το πρώτο δείγμα  

Το Corsa-e είναι το πρώτο, ουσιαστικό, καινούργιο δημιούργημα έπειτα από την ένταξη της Opel στον Όμιλο. Η επιλογή να είναι αυτό η ηλεκτροκίνητη έκδοση του νέου Corsa (της έκτης «γενιάς» του supermini μοντέλου) καθίσταται μια «δήλωση» εκ μέρους όλων. Δείχνει την πρόθεση να πρωταγωνιστήσει σε κάθε τομέα, άρα και σε αυτό που αναδεικνύεται σε «Άγιο Δισκοπότηρο» για τη μείωση των ρύπων και του διοξειδίου του άνθρακα. Δηλαδή, την ηλεκτροκίνηση.

Το νέο Corsa-e βασίζεται στην πλατφόρμα «e-CMP» που έχει δημιουργήσει ο Όμιλος PSA και η οποία χρησιμοποιήθηκε και στο (επίσης ηλεκτροκίνητο) Peugeot e-208. Αυτό σημαίνει ότι το Corsa-e διαθέτει μπαταρίες που έχουν ενεργειακή χωρητικότητα 50 kWh και ηλεκτροκινητήρα που έχει μέγιστη ισχύ 136 PS και μέγιστη ροπή 260 Nm. Σύμφωνα με την Opel, η μέγιστη θεωρητική αυτονομία του αυτοκινήτου φτάνει τα 330 km (κατά τον τυποποιημένο κύκλο «WLTP»). Αναφορικά με τη φόρτιση των μπαταριών, όπως ανακοινώθηκε, με ταχυφορτιστή βιομηχανικού τύπου μπορούν να φορτίσουν σε μισή ώρα, έως το 80% της συνολικής χωρητικότητάς τους. Για φόρτιση σε οικιακή παροχή ρεύματος, απαιτούνται περίπου οκτώ ώρες, ενώ η εταιρεία δίνει οκταετή επίσημη εγγύηση για αυτές ή για 100.000 km.

Διαστάσεις – Εξοπλισμός

Η σχεδίαση του καινούργιου Corsa-e είναι σύγχρονη και ταυτόχρονα αρκετά ελκυστική, συνδυάζοντας αισθητικά στοιχεία και στυλ τόσο από την αντίστοιχη κουλτούρα της Opel όσο και των Γάλλων. Το μήκος του είναι 4,06 m, ενώ το ύψος του αμαξώματος είναι κατά 4,8 cm χαμηλότερο από αυτό του προηγούμενου Corsa. Η χρήση της πλατφόρμας «e-CMP» επέτρεψε την τοποθέτηση των καθισμάτων χαμηλότερα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το κάθισμα του οδηγού βρίσκεται χαμηλότερα κατά 2,8 cm συγκριτικά με ό,τι ίσχυε πριν. Επίσης, η πλατφόρμα αυτή επιτρέπει το χαμηλότερο κέντρο βάρους ενώ (σύμφωνα με την Opel) το Corsa-e έχει καλά οδικά χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις, ανακοινώθηκε για την επιτάχυνση από τα 0-50 km/h απαιτούνται μόλις 2,8 sec ενώ για το 0-100 km/h χρειάζεται 8,1 sec. Το Corsa-e διαθέτει σύστημα παραμετροποίησης της ισχύος το οποίο διαθέτει τρεις επιλογές: «Eco», «Normal» και «Sport». Βάσει όσων έγιναν γνωστά, η διαχείριση της ενέργειας μεταξύ κάθε επιλογής είναι εμφανής στην εφαρμογή της αλλά είναι σαφής και η διαφορά στην αυτονομία κίνησης. Όπως ανακοινώθηκε, μεταξύ της επιλογής «Eco» και «Sport», η αυτονομία μειώνεται έως 40%, προς όφελος των επιδόσεων.

Το εσωτερικό του Corsa-e μπορεί να φιλοξενήσει πέντε ενηλίκους ενώ η σχεδίαση του ταμπλό διαθέτει στοιχεία από τη φιλοσοφία «i-Cockpit» των Γάλλων. Το επίπεδο εξοπλισμού θα είναι πλούσιο για τα δεδομένα της κατηγορίας και τον τύπο του αυτοκινήτου και θα περιλαμβάνει και το σύστημα φωτισμού «IntelliLux LED», το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε supermini όχημα. Αναλόγως αυτού, στο ταμπλό θα υπάρχει έγχρωμη οθόνη αφής 7,0 in (με σύστημα «Multimedia Navi») ή 10,0 in (με σύστημα «Multimedia Navi Pro»).

Επίσης, περιλαμβάνεται και σύστημα «adaptive speed assistance», ενώ θα υπάρχει και η εφαρμογή «myOpel» για smartphones μέσω της οποίας ο ιδιοκτήτης του Corsa-e θα μπορεί να ενημερώνεται για το ποσοστό φόρτισης των μπαταριών αλλά και το κόστος. Όπως ανακοινώθηκε, έχει ανοίξει ήδη η λίστα προεγγραφών για τους υποψήφιους πελάτες του Corsa-e, ενώ το αυτοκίνητο θα αρχίσει να πωλείται από τον Απρίλιο του 2020. Στην Γερμανία, θα πωλείται από 29.900 ευρώ με καλό επίπεδο εξοπλισμού (βασική έκδοση). Η καλύτερα εξοπλισμένη από 32.900 ευρώ, με διχρωμία αμαξώματος, καλύτερο εξοπλισμό, 17'' ζάντες και ταχυφόρτιση.