Αston Martin Valkyrie AMR Pro: Μια Formula 1 για λίγους και εκλεκτούς


Όταν στις αρχές Μαρτίου η Aston Martin είχε παρουσιάσει στην Γενεύη την Valkyrie, το απίστευτο hypercar που εξέλιξε μαζί με την ομάδα της Red Bull, είχε ήδη από τότε ανακοινώσει ότι θα ετοιμάσει (όπως άλλωστε συνηθίζει) και μία ακόμα έκδοση για αποκλειστική χρήση στην πίστα.

 

  • 17/11/2017

KEIMENO: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ ΦΩΤΟ: ASTON MARTIN

Αυτό το αυτοκίνητο, η Valkyrie AMR Pro φαίνεται ότι προχωρά με γοργούς ρυθμούς εξέλιξης, και ήδη δόθηκαν από το εργοστάσιο οι πρώτες πληροφορίες γύρω από τα τεχνικά του στοιχεία τα οποία είναι κυριολεκτικά απίστευτα.

Μιλάμε όπως όλα δείχνουν για ένα αυτοκίνητο το οποίο θα είναι ό,τι πιο κοντινό μπορεί να πλησιάσει κανείς σε Formula 1, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα μπορεί να ξεπεράσει τα 400 km/h στην ευθεία ενώ (το πιο ενδεικτικό) θα μπορεί να διατηρεί πλευρικές επιταχύνσεις της τάξης των 3,5 G μέσα στις στροφές. Αριθμός αρκετά πιο πάνω από οτιδήποτε υπάρχει σε μοντέλο “παραγωγής” και αν και δεν φτάνει στα επίπεδα της Formula 1 (όπου οι πιλότοι “χτυπάνε” σε ακραίες περιπτώσεις και 6,5 G), βρίσκεται ήδη πολύ κοντά στα καθαρόαιμα αγωνιστικά της κατηγορίας LMP1.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στην αεροδυναμική σχεδίαση του αμαξώματος για να μπορεί να έχει μεγαλύτερα κάθετα φορτία ενώ το αμάξωμα θα είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα. Από το ίδιο υλικό θα είναι κατασκευασμένα πολλά τμήματα του αυτοκινήτου (μεταξύ αυτών και η ανάρτηση) έτσι ώστε να κρατηθεί το βάρος χαμηλά. Θύματα της “δίαιτας” θα είναι και όλα τα βοηθητικά συστήματα, από το σύστημα θέρμανσης και κάθε είδους ηλεκτρική υποβοήθηση έως και την κεντρική οθόνη infontainment.

Ως προς την ισχύ του κινητήρα δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια συγκεκριμένη πληροφορία, πέρα από την υπόσχεση των ανθρώπων της Aston Martin ότι θα υπάρξει μία γενική αναβάθμιση, δηλαδή με απλά λόγια πολλά περισσότερα άλογα. Το υβριδικό σύστημα θα παραμείνει ως έχει και στο μοντέλο δρόμου, με τους τροχούς να είναι πλέον 18 ιντσών με ελαστικά της Michelin που χρησιμοποιούν και οι ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα LMP1.

Πάντως όσοι σπεύσουν να την αγοράσουν, θα πρέπει να ξέρουν ότι ήδη έχουν πωληθεί και οι 25 (όπως και οι 150 μονάδες που θα κατασκευαστούν για χρήση δρόμου). Οι τυχεροί που έχουν να καταβάλλουν το τεράστιο χρηματικό ποσό το οποίο δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, θα πρέπει να περάσουν από ειδικές δοκιμασίες και εκπαίδευση τόσο σε πίστα όσο και σε προσομοιωτές. Από εκεί και πέρα η Aston Martin αναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξη του αυτοκινήτου, από την συντήρηση μέχρι την μεταφορά σε διάφορες πίστες όπου οι τυχεροί αυτού του μάταιου κόσμου θα απολαμβάνουν την αβάσταχτη ελαφρότητα της Valkyrie (και του Είναι ενδεχομένως...).