Audi RS3 Sportback: Πέντε κύλινδροι και 400 ίπποι!


Το hot-hatch της Audi, η πύλη για την οικογένεια των RS, παρουσιάζεται στη Γενεύη ισχυρότερο και με μια σειρά από αναβαθμίσεις στο σχεδιασμό και στη συνδεσιμότητα.

  • 7/3/2017

Ο 2.5 TFSI του Audi RS3 Sportback, ο πιο ισχυρός πεντακύλινδρος κινητήρας του κόσμου, αποδίδει πλέον 33 ίππους παραπάνω, ενώ είναι 26 κιλά ελαφρύτερος λόγω της εκτενούς χρήσης αλουμινίου. Το peak της ροπής, στα 480 Nm, ξεκινά από τις 1.700 rpm και φτάνει μέχρι τις 5.850 rpm. 

Ως αποτέλεσμα η επιτάχυνση 0-100 km.h έρχεται σε 4,1 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 km/h. Ωστόσο, με την επιλογή του προαιρετικού πακέτου dynamic package plus το όριο περιορίζεται στα 280 km/h. Όσο για τους ρύπους CO2, στην εργοστασιακή μέτρηση η τιμή είναι στα 189 g. ανά χιλιόμετρο.

Η μετάδοση γίνεται μέσω του επτατάχυτου S tronic κιβωτίου διπλού συμπλέκτη και του συστήματος μόνιμης τετρακίνησης quattro, που με τον ηλεκτρο-υδραυλικό πολύδισκο συμπλέκτη κάνει εναλλασσόμενη κατανομή της ροπής μεταξύ των δύο αξόνων.  Με το σύστημα Audi drive select ο οδηγός μπορεί να καθορίσει την απόκριση του κιβωτίου και του συστήματος διεύθυνσης, καθώς και να ρυθμίσει τη διαχείριση του κινητήρα, τα πτερύγια του αμαξώματος και την προαιρετική RS σπορ ανάρτηση. Οι τρεις ρυθμίσεις είναι οι comfort, auto και dynamic. 

Το διευρυμένο σε πλάτος -όπως όλα της οικογένειας RS- αμάξωμα του RS3 είναι 25 mm πιο κοντά στο έδαφος από το απλό Α3. Πίσω από τις ζάντες ελαφρού κράματος 19 ιντσών βρίσκονται δισκόφρενα διαμέτρου 310 mm, ενώ προσφέρονται προαιρετικά και «κεραμικά» δισκόφρενα.

Οι σχεδιαστικές ανανεώσεις εστιάζονται στη νέα μαύρη γρίλια και στους αεραγωγούς του προφυλακτήρα, στα LED φωτιστικά σώματα, στην πτέρυγα της απόληξης της οροφής, στο διαχύτη και στις μεγάλες οβάλ απολήξεις της εξάτμισης. Στο εσωτερικό, τα όργανα περιλαμβάνουν τώρα και ενδείξεις πίεσης του turbo, θερμοκρασίας λαδιού και χρονομέτρου για το γυρολόγιο.

Επιπλέον, τώρα πια το RS3 μπορεί να υιοθετήσει και το πλήρως ψηφιακό Audi virtual cockpit. Το Audi Smartphone Interface είναι πλέον στον στάνταρ εξοπλισμό, ενώ το σύστημα πολυμέσων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα Google Earth και Google Street View, σε συνεργασία με το σύστημα πλοήγησης, ενώ μπορεί να γίνει και wi-fi hot-spot για τη σύνδεση των κινητών τηλεφώνων με το διαδίκτυο.