Audi S4 2016: Gone in 4,7"! (VIDEO)


Με έναν πολύ δυνατό τρίλιτρο V6 TFSI κάτω από το καπό το ολοκαίνουριο S4 μπορεί να είναι αρκετά διακριτικό, αλλά διαθέτει πολύ τεχνολογία κάτω από το περιτύλιγμα και όπως πάντα εξαιρετικές επιδόσεις.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
  • 17/9/2015

Με έναν πολύ δυνατό τρίλιτρο V6 TFSI κάτω από το καπό το ολοκαίνουριο S4 μπορεί να είναι αρκετά διακριτικό, αλλά διαθέτει πολύ τεχνολογία κάτω από το περιτύλιγμα και όπως πάντα εξαιρετικές επιδόσεις.

Με έναν V6 3.0 TFSI που συνδυάζεται με το νέο tiptronic 8 σχέσεων, το ολοκαίνουριο Audi S4 και S4 Avant μπορεί να διαθέτει ένα αναμενόμενα συγκρατημένο look, αλλά δεν παύει να ενθουσιάζει του φανατικούς του είδους με τις επιδόσεις του. Η απόδοση του μηχανικού συνόλου αγγίζει τους 354 ίππους (260 kW δηλαδή, ενώ στο παρελθόν ο τρίλιτρος TFSI ήταν στους 333 ίππους), ενώ η μέγιστη ροπή αγγίζει τα 500 Nm (από 440 Nm) και είναι διαθέσιμη μόλις από τις 1.300 σ.α.λ. μέχρι τις 4.500 σ.α.λ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το νέο Audi S4 είναι ικανό να πραγματοποιήσει το κλασικό 0-100 χλμ./ώρα σε 4,7 δευτερόλεπτα - δηλαδή 0,3'' ταχύτερα από την προηγούμενη γενιά S4 sedan.

Όσον αφορά στο συνολικό βάρος του, το S4 sedan αγγίζει τα 1.630 κιλά ενώ το Avant (ή αν θέλετε το S/W) είναι στα 1.675 κιλά. Η... δίαιτα λοιπόν στο νέο S4 έχει ξεπεράσει τα 100 κιλά, καθώς το προηγούμενο S4 sedan ήταν στα 1.750 κιλά, ενώ το Avant μετρούσε 60 κιλά επιπλέον.

Όπως κάθε μοντέλο με το λογότυπο «S» χαραγμένο στη λαμαρίνα, ο τρίλιτρος κινητήρας συνδυάζεται με σύστημα quattro. Η μόνιμη τετρακίνηση με το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο κεντρικό διαφορικό είναι ρυθμισμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μεταφέρει το 60% της ροπής στους πίσω τροχούς και το 40% στους εμπρός υπό κανονικές συνθήκες. Στην περίπτωση όμως που οι συνθήκες το απαιτούν, το σύστημα είναι ικανό να διανέμει το 70% της ροπής στον εμπρός άξονα ή και το 85% στον πίσω, κάτι που σίγουρα θα ενθουσιάσει τους φανατικούς του είδους που θα ήθελαν το νέο S4 για χρήση σε πίστα.

Σύμφωνα με την Audi τόσο το S4 όσο και το S4 Avant θα διαθέτουν εξαιρετική ευστάθεια χάρη και στην νέα πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων με 5 συνδέσμους. Η βασική «S sport» ανάρτηση είναι κατά 23 χλστ. πιο κοντά στο οδόστρωμα σε σχέση με το «απλό» A4, ενώ η διαδρομή της ανάρτησης παραμένει ίδια και στην προαιρετική ενεργή ανάρτηση με το «active damper control». Στον προαιρετικό εξοπλισμό διατίθεται και το δυναμικό σύστημα διεύθυνσης.

Σχεδιαστικά είναι αρκετά διακριτικό και τα highlights συμπεριλαμβάνουν νέο εμπρός και πίσω προφυλακτήρα, πλαϊνές ποδιές, μικρή πίσω αεροτομή, αλουμινένια καπάκια για τους καθρέπτες, το diffuser πίσω, οι τέσσερις απολήξεις της εξάτμισης, ενώ νέες είναι και οι 18άρες ζάντες αλουμινίου με ελαστικά 245/40 (προαιρετικά υπάρχουν 19άρες). Στο βασικό εξοπλισμό ανήκουν τα LED φωτιστικά σώματα εμπρός και πίσω, ενώ προαιρετικά διατίθενται τα matrix LED.

Στο εσωτερικό την παράσταση κλέβουν τα «S sport» καθίσματα με nappa δέρμα και alcantara, τα φωτιζόμενα μαρσπιέ με το λογότυπο του S4, οι επενδύσεις από βουρτσισμένο αλουμίνιο, ενώ προαιρετικά υπάρχει και οθόνη 12,3 ιντσών στον πίνακα οργάνων για το σύστημα infotainment (Audi virtual cockpit).

Στον εξοπλισμό ασφαλείας του S4 μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται «active lane assist», «adaptive cruise control», «Stop&Go», «Park assist», «cross traffic assist», «collision avoidance assist» και «turn assist». Στο Avant επιπλέον έχουμε ηλεκτρικά ελεγχόμενη πίσω θύρα και αλουμινένιες ράγες οροφής.