Fisker EMotion: Πολυτελής σπορ λιμουζίνα με αυτονομία 650 km


Ο Henrik Fisker σκοπεύει μέσα στο 2019 να λανσάρει στην αγορά το ηλεκτροκίνητο μοντέλο EMotion, που έχει αυτονομία άνω των 650 km. Ο Fisker ποντάρει πολλά στην επαναστατική τεχνολογία μπαταριών, την οποία υποστηρίζει ως επενδυτής η Caterpillar.

 
  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 24/10/2018

Έπειτα από το Karma, το οποίο παρουσιάστηκε το 2012 ως πολυτελές ηλεκτροκίνητο μοντέλο με range extender, ο σχεδιαστής κατασκεύασε ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο όχημα, του οποίου η αυτονομία ξεπερνά αυτές άλλων ηλεκτροκίνητων προτάσεων παραγωγής. Ο Fisker υπόσχεται αυτονομία πάνω από 650 km.

Με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας μπαταριών ο Fisker ήθελε να προκαλέσει ξανά το... κατεστημένο: Η εταιρεία του δεν έκανε γνωστές πολλές λεπτομέρειες, μίλησε όμως για μια νέα χημική σύνθεση, η οποία αυξάνει την ισχύ και περιορίζει τις ανάγκες για χώρο, έστω κι αν οι λεγόμενες solid-state μπαταρίες δε θα είναι διαθέσιμες την εποχή, που θα ξεκινήσουν οι πωλήσεις του Fisker EMotion. Παρόλ’ αυτά, ο Fisker επιμένει και θέλει να βρεθεί σε θέση να παρέχει αυτές τις μπαταρίες, οι οποίες κάνουν εφικτή μία αυτονομία της τάξης των περίπου 800 km. Πάντως, ο Fisker θα υποστηριχθεί οικονομικά από την αμερικανική εταιρεία κατασκευής μηχανημάτων Caterpillar, η οποία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την τεχνολογία μπαταριών solid-state για εφαρμογές στον κλάδο των κατασκευών, στην αποθήκευση ενέργειας, καθώς και στις μεταφορές. Για το χρηματικό ύψος της επένδυσης δε δόθηκαν στοιχεία στη δημοσιότητα.

Ωστόσο, ο Fisker ανακοίνωσε ότι νέος εταίρος στον τομέα των μπαταριών είναι η εταιρεία LG Chem. Η νέα μπαταρία ιόντων λιθίου, που αποτελείται από 21.700 κυψέλες, θα παρέχει μεγαλύτερη αυτονομία και θα διαρκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τις έως σήμερα γνωστές μπαταρίες. Συμπληρωματική πηγή ενέργειας για το EMotion μπορούν να είναι οι ηλιακές κυψέλες στην οροφή του αυτοκινήτου. Για επιπλέον 200 km κίνησης αρκούν 9 λεπτά φόρτισης.

Οι προπαραγγελίες έχουν ήδη ξεκινήσει, με δεδομένο ότι η έναρξη των πωλήσεων γίνεται στις αρχές του 2019. Η απαιτούμενη προκαταβολή φτάνει τα 2.000 δολάρια, ενώ οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 130.000 και 190.000 δολαρίων. Κι αν κάποιοι βρίσκουν την τιμή υψηλή, αυτοί μπορούν να περιμένουν έως το 2020, χρονιά που έχει προγραμματιστεί το λανσάρισμα μιας πιο προσιτής (35.000 δολάρια) έκδοσης του EMotion.