FORD EDGE CONCEPT


Το Edge είναι ένα από τα 25 νέα οχήματα που η Ford θα λανσάρει στην Ευρώπη την επόμενη 5ετία.

  • 6/12/2013

Το νέο Ford Edge Concept έκανε το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του την Πέμπτη 5/12 στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Go Further" της Ford στη Βαρκελώνη.

Αποτελεί το πρώτο μεγάλο πολυτελές SUV της Ford για την Ευρώπη, ένα από τα 25 παγκόσμια οχήματα που η εταιρεία θα λανσάρει στην περιοχή την επόμενη πενταετία, ενώ αποκαλύπτει μια σειρά από πιθανές μελλοντικές προηγμένες τεχνολογίες, όπως σύστημα παρκαρίσματος με μπουτόν και τηλεχειρισμό για δυνατότητα ελέγχου από το εσωτερικό ή το εξωτερικό του αυτοκινήτου. Το Edge θα πλαισιώσει το νέο μικρό και ευέλικτο EcoSport SUV – που τώρα διατίθεται για παραγγελίες – και το πρόσφατα λανσαρισμένο Ford Kuga, καθώς η Ford συνεχίζει την παράδοσή της στα μοντέλα SUV για να προσφέρει μία ολοκληρωμένη γκάμα ανασχεδιασμένων SUV στην Ευρώπη.

«Η γκάμα SUV αντιπροσωπεύει μία σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης για τη Ford σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη» δήλωσε ο Jim Farley, executive vice president, Global Marketing, Sales & Service της of Ford και Lincoln.

«Τα SUV φιλοσοφίας One Ford μοιράζονται την ίδια μοντέρνα σχεδίαση, ευφυείς προηγμένες τεχνολογίες και εξαιρετικές ικανότητες όπως επιβεβαιώνει το Edge Concept. Με τέτοιες αρετές η Ford θα μπορέσει να προσφέρει μια ακόμα πιο ολοκληρωμένη γκάμα παγκόσμιων οχημάτων».

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Ford Edge Concept – αεροδυναμική, σπορ εμφάνιση, απόδοση καυσίμου και τεχνολογία υποστήριξης οδηγού – εναρμονίζονται με τις αξίες των πελατών σε όλο τον κόσμο, κάτι που οδηγεί την παγκόσμια ανάπτυξη της κατηγορίας SUV.

«Το νέο Ford Edge Concept προσφέρει στους Ευρωπαίους καταναλωτές μία δελεαστική πρώτη γεύση από την εμπειρία ενός μεγάλου SUV που είναι σχεδόν έτοιμο να λανσαριστεί», δήλωσε ο Stephen Odell, executive vice president της Ford, σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. «Διαπιστώνουμε μία ισχυρή ζήτηση για προϊόντα υψηλής ποιότητας που δηλώνουν κύρος και παρέχουν μία αίσθηση ελευθερίας και αυτοπεποίθησης στο δρόμο».

Στην Ευρώπη το Edge θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις για πολυτελή, τεχνολογικά προηγμένα SUV με εντυπωσιακή εμφάνιση και δυναμική συμπεριφορά. Το μερίδιο αγοράς των SUV αυξήθηκε από 6,5 % σε 11,9% μεταξύ 2005 και 2012, ενώ η Ford προβλέπει ότι μεταξύ 2013 και 2018 οι πωλήσεις SUV στην Ευρώπη θα αυξηθούν κατά 22%.

Στοιχεία της εταιρείας ερευνών IHS Automotive δείχνουν ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις SUV αυξήθηκαν κατά 45% μεταξύ 2007 και 2012. Αυτή η κατηγορία σημειώνει τώρα πωλήσεις άνω των 13 εκατομμυρίων ετησίως – το 17% της παγκόσμιας αγοράς αυτοκινήτου.

Προηγμένα χαρακτηριστικά για πιο έξυπνα οχήματα και καλύτερους οδηγούς

Οι τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού και τα ημι-αυτοματοποιημένα συστήματα του Ford Edge Concept παραπέμπουν σε ένα μέλλον με πιο έξυπνα και ικανά οχήματα Ford. Τεχνολογίες βασισμένες σε αισθητήρες θα αποτελέσουν τη βάση για το μέλλον της αυτοματοποιημένης οδήγησης και θα συμβάλλουν στην αύξηση της ασφάλειας και της απόδοσης.

Fully Assisted Parking Aid, είναι μία πρωτότυπη τεχνολογία βασισμένη στη λειτουργία Active Park Assist της Ford με την οποία οι οδηγοί θα παρκάρουν μέσω μπουτόν ή ακόμα και με τηλεχειρισμό. Το σύστημα εντοπίζει κάθετους χώρους στάθμευσης με τη βοήθεια αισθητήρων υπερήχων, ενώ οι οδηγοί μπορούν ακόμα και να περιμένουν να βγει το όχημα από μία στενή θέση παρκαρίσματος ώστε να είναι πιο άνετη  η πρόσβαση σ’ αυτό.

Η Ford έχει ξεκινήσει επίσης ένα project αναβάθμισης των προηγμένων συστημάτων Obstacle Avoidance. Το ερευνητικό όχημα μπορεί να εκδίδει προειδοποιήσεις εάν ανιχνεύει αργά κινούμενα ή σταματημένα αντικείμενα στη λωρίδα που κινείται και – εάν ο οδηγός δεν αντιδρά με ελιγμό διεύθυνσης ή φρενάρισμα στις προειδοποιήσεις  – το σύστημα αναλαμβάνει αυτόματα τον έλεγχο του τιμονιού και των φρένων για την αποφυγή μιας σύγκρουσης.

Το προσαρμοζόμενο σύστημα διεύθυνσης διευκολύνει τον έλεγχο διεύθυνσης στις χαμηλές ταχύτητες και ενισχύει την αυτοπεποίθηση του οδηγού σε όλες τις συνθήκες λόγω καλής πληροφόρησης και καλής αίσθησης. Η τεχνολογία βασίζεται στο σύστημα διεύθυνσης με ηλεκτρική υποβοήθηση της Ford και ελέγχει τη σχέση γωνίας τιμονιού και αντίστοιχης γωνίας τροχών. Αυτό σημαίνει ότι σε χαμηλές ταχύτητες – όπως η είσοδος ή έξοδος από ένα χώρο στάθμευσης – απαιτεί πολύ λιγότερη προσπάθεια από τον οδηγό.

Η τεχνολογία του αύριο, σήμερα

Η ανάπτυξη τεχνολογιών που βοηθά τους οδηγούς σε όλο τον κόσμο να νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ασφάλεια είναι υψηλή προτεραιότητα για τη Ford. Το Ford Edge Concept υιοθετεί πολλές αυτοματοποιημένες τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού –  θεμέλιους λίθους για πλήρως αυτοματοποιημένα αυτοκίνητα στο μέλλον – που η εταιρία προσφέρει στα παγκόσμια προϊόντα της σήμερα. Αυτές περιλαμβάνουν:

Active Park Assist, απαλλάσσει από το στρες του παράλληλου παρκαρίσματος χρησιμοποιώντας αισθητήρες και το σύστημα διεύθυνσης για να κατευθύνει ένα όχημα στο χώρο στάθμευσης. Ο οδηγός ελέγχει το γκάζι και το φρένο μέσω των πεντάλ. Διατίθεται στην Ευρώπη με τα Focus, Kuga, C-MAX και Grand C-MAX.

Lane Keeping Aid, χρησιμοποιεί μία εμπρός κάμερα που σκανάρει την επιφάνεια του δρόμου για σημάνσεις λωρίδων. Το Lane Keeping System μπορεί να διαπιστώσει την τάση απόκλισης του οχήματος από τη λωρίδα του και να προειδοποιήσει τον οδηγό με ένα κραδασμό στο τιμόνι. Εάν ο οδηγός δεν ανταποκριθεί στους κραδασμούς, το σύστημα παρέχει διορθωτική ροπή διεύθυνσης για να επαναφέρει το όχημα στο κέντρο της λωρίδας. Διατίθεται στην Ευρώπη με τα Focus, Kuga, C-MAX και Grand C-MAX.

Adaptive Cruise Control και Forward Alert, που χρησιμοποιεί ραντάρ για την ανίχνευση κινούμενων προπορευόμενων οχημάτων και μπορεί να τροποποιήσει εάν χρειαστεί την ταχύτητα του ταξιδιού. Διατίθεται στην Ευρώπη με τα Focus, Kuga, Mondeo, Galaxy και S-MAX.

Blind Spot Information System (BLIS) χρησιμοποιεί αισθητήρες υπερήχων στις πίσω γωνίες που παρακολουθούν τα κενά δίπλα και πίσω από το όχημα. Στο δρόμο, αυτοί οι αισθητήρες ενεργοποιούν μία προειδοποιητική λυχνία στον καθρέπτη εάν υπάρχει κάποιο όχημα στο τυφλό σημείο του οδηγού. Το BLIS διατίθεται στην Ευρώπη με τα Focus, Kuga, C-MAX and Grand C-MAX, Mondeo, Galaxy and S-MAX.

Αεροδυναμικό, σπορ εξωτερικό για το Ford Edge Concept

Το εξωτερικό του νέου Ford Edge Concept είναι αεροδυναμικό και σπορ. Τα ισχυρά πλευρικά τμήματα διαμορφώνουν μία δυναμική εικόνα που παραπέμπει σε δρομέα στη γραμμή εκκίνησης. Η προς τα πίσω κλίση της μάσκας επηρεάζει το σχήμα του καπό που είναι πιο στιβαρό και συμπαγές.

Το Edge Concept υιοθετεί νέες, high-tech ενεργές γρίλιες - Active Grille Shutters. Για να συμβάλλουν στην απόδοση καυσίμου ενός κινητήρα EcoBoost επόμενης γενιάς με τεχνολογία start-stop, oι γρίλιες του αεραγωγού ανοίγουν και κλείνουν αυτόματα ώστε να διατηρείται η ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας του κινητήρα και να μεγιστοποιείται η αεροδυναμική απόδοση. Όταν είναι ενεργοποιημένες, ένα κάλυμμα κατεβαίνει πρώτο ενώ ακολουθούν άλλα δυο, με αποτέλεσμα να ‘λάμπουν’ πίσω από το Μπλε Οβάλ, το έμβλημα της Ford.

Για περαιτέρω βελτίωση της απόδοσης, μοναδικά air curtains στo κάτω εμπρός τμήμα ομαλοποιούν τη διέλευση του αέρα γύρω από το αμάξωμα, μειώνοντας την αεροδυναμική αντίσταση . Τα air curtains και οι αεραγωγοί είναι σχεδιασμένα για να οδηγούν τον αέρα από εμπρός προς το εξωτερικό των τροχών και κάτω από το αμάξωμα.

Λυχνίες LED χρησιμοποιούνται στους προβολείς και τα πίσω φώτα του Ford Edge Concept. Οι προβολείς προσφέρουν ένα ολόλευκο φως, δημιουργώντας μία ομοιογενή συνεχή δέσμη. Ξεχωριστές λυχνίες LED ανάβουν ‘κρυστάλλινους κύβους’ που δημιουργούν τη δέσμη της μεγάλης σκάλας.

Ο φωτισμός για τα φλας παράγεται από ένα χρωμιωμένο στοιχείο με πορτοκαλί ένθετο, με κρυφό φωτισμό που αναδεικνύεται από μικροσκοπικές οπές οι οποίες αναβαθμίζουν και την εξαιρετικά κομψή εμφάνιση των προβολέων. Τα πίσω φώτα αναπαράγουν μια αντίστοιχη σχεδίαση, ενώ ευφυής και κομψή είναι η μεταξύ τους σύνδεση με κρυφό φωτισμό.

Το εξωτερικό βάφεται στη νέα απόχρωση Copper Flame, τη σύγχρονη εκδοχή ενός premium χρώματος που είναι τώρα δημοφιλές στα αυτοκίνητα Ford.

Αναβαθμισμένη ποιότητα κατασκευής, ελκυστικές αποχρώσεις, πλούσια υλικά

Ο πολυτελής εξοπλισμός εσωτερικού περιλαμβάνει ταμπλό με δερμάτινη επένδυση και χειροποίητη ραφή, κεντρική οθόνη 10-ιντσών με Ford SYNC, Voice Control και Touchscreen, και μία δυναμική κεντρική κονσόλα με διακόπτες & μπουτόν ελέγχου λειτουργιών, χρώμιο στο υποβραχιόνιο, το πλαίσιο της λαβής της πόρτας και τους αεραγωγούς, ‘αιωρούμενο’ κάλυμμα ταμπλό οργάνων, καλύμματα μαρσπιέ με γυαλιστερό  αλουμινένιο φινίρισμα, μαύρη ματ βαφή και LED φωτισμό στο λογότυπο “Edge”.

Υψηλά επίπεδα ποιότητας κατασκευής και ακριβά υλικά ολοκληρώνουν το Ford Edge Concept. Μαύρο δέρμα Nubuck χρησιμοποιείται σε ταμπλό, κεντρική κονσόλα και στις πόρτες, που αναδεικνύεται με κομψές ραφές. Το παχύ, σαγρέ (μέσω επεξεργασίας με λάδι) δέρμα έχει αίσθηση παρόμοια με έπιπλα υψηλής ποιότητας, ενώ συνδυάζεται με λείο δέρμα στις επιφάνειες επαφής.

«Θέλαμε το εσωτερικό να συνάδει με το δυναμικό χαρακτήρα του εξωτερικού Ford Edge Concept», δήλωσε ο Hak Soo Ha, interior design manager. «Ονομάζουμε το περιβάλλον του εσωτερικού Dynamic Sanctuary επειδή συνδυάζει το δυναμικό χαρακτήρα του εξωτερικού με ένα premium περιβάλλον καμπίνας. Τα σχήματα δημιουργούν μία δυναμική, εντύπωση που χαλαρώνει χωρίς να κουράζει».

Το χρώμα του χαλκού χρησιμοποιείται για να τονίσει το χρώμα στη μοκέτα, το ταμπλό και άλλες περιοχές λόγω της premium εμφάνισής του, συμπληρώνοντας την εξωτερική απόχρωση. Τα δερμάτινα καθίσματα έχουν χαρακτηριστικό περφορέ σχέδιο, premium ραφές και μεταλλικά ένθετα στα προσκέφαλα και στο πάνω τμήμα των ώμων.

«Η Ford έχει υποσχεθεί ένα πολυτελές, μεγάλο SUV μέσω της επόμενης γενιάς Edge για την Ευρώπη – που θα πλαισιώσει το νέο Kuga και το νέο EcoSport» δήλωσε ο Odell. «Το νέο Edge Concept αποδεικνύει την ικανότητα της εταιρείας να προσφέρει ένα τεχνολογικά προηγμένο μοντέλο που μπορεί να ικανοποιεί και να υπερβαίνει τις προσδοκίες σε αυτή την αναπτυσσόμενη κατηγορία».