FORD FOCUS 2014: ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! (VIDEOS)


Η Ford αποκάλυψε σήμερα το προηγμένο, νέο Focus στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητής Τηλεφωνίας στη Βαρκελώνη

  • 24/2/2014

Η Ford αποκάλυψε σήμερα το προηγμένο, νέο Focus στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητής Τηλεφωνίας στη Βαρκελώνη. Είναι το πρώτο Ευρωπαϊκό μοντέλο Ford το οποίο προσφέρει σύστημα συνδεσιμότητας «SYNC 2» με φωνητική ενεργοποίηση στο πλαίσιο μιας σειράς νέων τεχνολογιών που κάνουν ντεμπούτο στην Ευρώπη.

Το προηγμένο σύστημα συνδεσιμότητας της Ford περιλαμβάνει έγχρωμη οθόνη αφής 8 ιντσών και προηγμένο φωνητικό έλεγχο για ευκολότερη πρόσβαση σε συστήματα ήχου, πλοήγησης, ελέγχου κλιματισμού και σε συμβατά κινητά τηλέφωνα. Το σύστημα πλοήγησης του «SYNC 2» προσφέρει επίσης για πρώτη φορά στην Ευρώπη διαιρούμενη οθόνη με λεπτομερή απεικόνιση των διασταυρώσεων, ανάγνωση ονομάτων δρόμων, τρισδιάστατη απεικόνιση κόμβων αυτοκινητοδρόμων και τοποσήμων και τους οδηγούς MICHELIN guide και MICHELIN Green Guide.

Αυτήν τη στιγμή πάνω από οκτώ εκατομμύρια οχήματα Ford που κυκλοφορούν στο δρόμο εφοδιάζονται με «SYNC», καθώς η τεχνολογία αυτή λανσαρίστηκε στις ΗΠΑ το 2007. Το «SYNC 2», η δεύτερη γενιά του συστήματος είναι πιο «διαισθητική» και επιτρέπει στους οδηγούς να εισάγουν τους προορισμούς πλοήγησης με μία μόνο φωνητική εντολή. Πατώντας απλά το μπουτόν φωνητικού ελέγχου και λέγοντας «I'm hungry» εμφανίζεται μία λίστα με τα εστιατόρια της περιοχής.

Το νέο Ford Focus προάγει το κύρος ενός παγκόσμιου best-seller με μία πιο τολμηρή και εντυπωσιακή εξωτερική σχεδίαση (με το νέο εμπρός μέρος αλά Aston), ένα εργονομικό εσωτερικό με υψηλή ποιότητα σχεδιασμού και κατασκευής και σημαντικές βελτιώσεις στην οικονομία καυσίμου.

«Δεν ήμασταν ικανοποιημένοι με την 1η θέση, θέλαμε να ξεσηκώσουμε τον κόσμο με μία εντυπωσιακή, νέα έκδοση του Focus που θα συνέχιζε την παράδοση του μοντέλου στις καινοτόμες τεχνολογίες» δήλωσε ο Stephen Odell, πρόεδρος, Ford Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. «Στο νέο Focus, οι οδηγοί θα χρησιμοποιούν μία οθόνη αφής ή φωνητικές εντολές και θα ελέγχουν περισσότερα συστήματα από ποτέ, έχοντας πάντα την προσοχή τους στο δρόμο και τα χέρια τους στο τιμόνι.»  







Προηγμένες τεχνολογίες οδήγησης

Το νέο Focus είναι το πρώτο Ford που θα προσφέρει Perpendicular Parking, μία νέα, hands-free τεχνολογία παρκαρίσματος που βοηθά τους οδηγούς να παρκάρουν με όπισθεν παράλληλα με άλλα αυτοκίνητα. Το σημερινό Focus λανσάρισε το σύστημα υποστήριξης παράλληλου παρκαρίσματος Active Park Assist που ενεργοποιείται μέσω μπουτόν και χρησιμοποιεί αισθητήρες υπερήχων για τον εντοπισμό χώρων στάθμευσης και έλεγχο του τιμονιού, ενώ ο οδηγός αναλαμβάνει το γκάζι και το φρένο. Χάρη στην προσθήκη δύο νέων αισθητήρων στο πίσω τμήμα του νέου Focus, το Perpendicular Parking λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο.

Οι πρόσθετοι αισθητήρες επιτρέπουν στη Ford να προσφέρει για πρώτη φορά στην Ευρώπη τεχνολογίες που βοηθούν τους οδηγούς κατά την έξοδό τους από χώρους στάθμευσης:

- Το Cross Traffic Alert προειδοποιεί τους οδηγούς που βγαίνουν με όπισθεν από ένα χώρο στάθμευσης για πιθανή διέλευση οχημάτων πίσω τους

- Το Park-Out Assist υποστηρίζει τους οδηγούς καθώς βγαίνουν από ένα παράλληλο χώρο στάθμευσης. Αφού ο οδηγός επιλέξει την αριστερή ή τη δεξιά πλευρά, το σύστημα ελέγχει το τιμόνι, ενώ ο ίδιος αναλαμβάνει γκάζι και φρένο

Το νέο Focus θα εφοδιάζεται επίσης για πρώτη φορά με την τεχνολογία MyKey της Ford. Με το MyKey οι ιδιοκτήτες μπορούν να προγραμματίζουν ένα κλειδί – συνήθως για νεαρούς οδηγούς – το οποίο περιορίζει την τελική ταχύτητα, μειώνει τη μέγιστη ένταση ήχου του ηχοσυστήματος, ενώ μπορεί ακόμα και να το απενεργοποιήσει τελείως, εάν ο οδηγός και οι επιβάτες δεν έχουν δέσει τις ζώνες ασφαλείας τους. Το σύστημα εμποδίζει τον οδηγό να απενεργοποιήσει τεχνολογίες ασφάλειας όπως Electronic Stability Control και Active City Stop, οι οποίες μπορούν να αποτρέψουν ή να μετριάσουν τη σφοδρότητα συγκρούσεων  με μικρή ταχύτητα.

Αξιόπιστος φωτισμός

Το βελτιωμένο Adaptive Front Lighting System προσαρμόζει τώρα τις δέσμες των νέων προβολέων Bi-Xenon HID σύμφωνα με τη διάταξη του δρόμου. Το σύστημα αξιολογεί το φωτισμό του περιβάλλοντος γύρω από το όχημα καθώς και αντικείμενα που βρίσκονται μπροστά στο δρόμο και στη συνέχεια διαμορφώνει τη δέσμη και την ένταση σε μία από τις επτά ρυθμίσεις, ανάλογα με την ταχύτητα του οχήματος, τη γωνία διεύθυνσης και την απόσταση από το αντικείμενο μπροστά.

Σε υψηλές ταχύτητες, όπως στον αυτοκινητόδρομο, οι δέσμες των προβολέων ανεβαίνουν βελτιώνοντας την ορατότητα σε πιο μακρινή απόσταση. Στις πόλεις, όπου οι ταχύτητες είναι μικρότερες και τα φώτα των δρόμων πιο έντονα, οι δέσμες χαμηλώνουν για καλύτερο φωτισμό του δρόμου ακριβώς μπροστά. Όταν το όχημα στρίβει με χαμηλότερες ταχύτητες, το σύστημα θα προβάλλει μία δέσμη στο πλάι του δρόμου κάνοντας πιο ευδιάκριτους τους δικυκλιστές και τους πεζούς. Το σύστημα υποστηρίζει και τους οδηγούς που στρίβουν με υψηλότερες ταχύτητες κατευθύνοντας τις δέσμες προς το εσωτερικό της στροφής.

Νέοι κινητήρες

Το νέο Focus προάγει την αναγνωρισμένη οδηγική απόλαυση του μοντέλου σε νέα επίπεδα με αναβαθμισμένη οδική συμπεριφορά και έλεγχο διεύθυνσης και προσφέρει σημαντικά βελτιωμένη απόδοση καυσίμου σε πολλές εκδόσεις συγκριτικά με το τρέχον μοντέλο χάρη στους νέους κινητήρες. Η έκδοση 1.5 120 PS diesel με αυτόματο κιβώτιο PowerShift που θα λανσαριστεί του χρόνου θα προσφέρει βελτίωση κατά 19% συγκριτικά με ένα σημερινό Focus εφάμιλλης ισχύος. Το νέο Focus με το αυτόματο κιβώτιο και τον βραβευμένο κινητήρα 1.0 EcoBoost που θα λανσαριστεί επίσης του χρόνου θα προσφέρει βελτίωση της τάξεως του 17% σε σχέση με τον εφάμιλλης ισχύος κινητήρα που θα αντικαταστήσει.

Να σημειώσουμε ότι με τον νέο EcoBoost του ενός λίτρου, το Ford Focus είναι το πρώτο μη υβριδικό, βενζινοκίνητο οικογενειακό αυτοκίνητο στην Ευρώπη που σπάει το φράγμα των 100 gr CO2/km. Το Focus 99 gr/km CO2 αυξάνει σε 13 τον αριθμό των Ford με εκπομπές CO2 κάτω από 100 gr/km, ενώ παράλληλα είναι το πιο αποδοτικό, βενζινοκίνητο οικογενειακό όχημα που έχει κατασκευάσει μέχρι στιγμής η Ford – με 4,3 lt/100 km.

Το Focus 99 gr/km με την ανανεωμένη έκδοση 100 PS του βραβευμένου 1.0 EcoBoost, αυξάνει σε 3 τα Focus που εφοδιάζονται με το χιλιάρη της γκάμας – Διεθνή Κινητήρα της Χρονιάς 2012 και 2013 – δίπλα στην έκδοση 100 PS με 109 gr CO2/km και μία έκδοση 125 PS με 114 gr CO2/km.

«Το 2010, κατασκευάσαμε το πρώτο Ford Focus ECOnetic diesel με 99 gr/km CO2,» δήλωσε ο Joe Bakaj, vice president, Product Development, Ford Ευρώπης. «Είναι πραγματικός άθλος το ότι σε διάστημα μόλις τεσσάρων χρόνων πετυχαίνουμε ανάλογο ορόσημο με το βενζινοκινητήρα 1.0 EcoBoost.»

Όλα τα μοντέλα με 1.0 EcoBoost ωφελούνται από ένα υπερσυμπιεστή χαμηλής αδράνειας, το διπλό κύκλωμα ψύξης και τον άμεσο ψεκασμό καυσίμου που χαρίζει θαυμάσιες επιδόσεις από μπλοκ τρικύλινδρου κινητήρα. Το Focus 99 gr/km υιοθετεί επιπλέον Ford ECOnetic Technology με Auto-Start-Stop, νέα κλιμάκωση κιβωτίου, Smart Regenerative Charging, Active Grille Shutter και Ford EcoMode που υποστηρίζει ένα πιο οικονομικό και οικολογικό οδηγικό στυλ.

Το Focus που παράγεται για την Ευρώπη στο Saarlouis, αναδείχτηκε τον περασμένο μήνα σε παγκόσμιο best-seller σύμφωνα με ανάλυση της Ford, βασισμένη στα στοιχεία ταξινομήσεων της Polk για τους πρώτους εννέα μήνες του 2013. Η Ford πρόσφατα λανσάρισε επίσης το μηδενικών ρύπων Focus Electric και το diesel Focus ECOnetic που καταναλώνει 3,4 lt/100 km με 88 gr CO2/km.
 
Η γκάμα 13 οχημάτων Ford με εκπομπές CO2 κάτω από 100 gr/km περιλαμβάνει ακόμα το μηδενικών ρύπων Focus Electric, και τέσσερις diesel εκδόσεις Focus – καθώς και επτά διαφορετικές εκδόσεις Ford Fiesta.

Το Ford Focus που διατίθεται σε 4θ, 5θ hatchback ή 5θ wagon εκδόσεις, προσφέρεται με προηγμένες τεχνολογίες όπως Active Park Assist, Active City Stop, Lane Keeping Aid, Traffic Sign Recognition, Driver Alert και Blind Spot Information System.


Το νέο Ford Focus θα λανσαριστεί στην Ευρώπη το δεύτερο εξάμηνο του 2014.