Ford Kuga/Escape 2016: Φρεσκάρισμα για το SUV


Με νέο «πρόσωπο» και σχεδιαστικές αλλαγές τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, αλλά και νέα μηχανικά σύνολα το Ford Escape -γνωστό βεβαίως σε εμάς ως Kuga- συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
  • 18/11/2015

Με νέο «πρόσωπο» και σχεδιαστικές αλλαγές τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, αλλά και νέα μηχανικά σύνολα το Ford Escape -γνωστό βεβαίως σε εμάς ως Kuga- συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του. Το μεσαίο SUV της Ford παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση του Los Angeles.

Από σχεδιαστικής απόψεως το πρώτο πράγμα που προσέχεις στο ανανεωμένο Kuga (είπαμε Escape...) είναι το νέο εμπρός μέρος με την ολοκαίνουρια μάσκα τους νέους προφυλακτήρες και τα ανασχεδιασμένα φωτιστικά σώματα. Πολλές από τις λεπτομέρειες που συναντάμε εδώ είναι εμπνευσμένες από το Edge, ενώ νέα είναι και τα πίσω φωτιστικά σώματα τεχνολογία LED. Στην ανανέωση του εξωτερικού συμπεριλαμβάνονται και τρία νέα χρώματα, τα «Lighting Blue», «White Gold» και «Canyon Ridge», αλλά και έξι νέα σχέδια για τις ζάντες αλουμινίου.  

Το SUV της Ford διατίθεται σε τρία επίπεδα εξοπλισμού («S», «SE» και «Titanium»), ενώ προαιρετικό είναι και ένα πακέτο αισθητικής αναβάθμισης το «Sport Appearance Package» το οποίο συνδυάζεται μόνο με τις πιο πλούσιες εκδόσεις. Στο εσωτερικό έχουμε νέο τιμόνι, και ανασχεδιασμένη κεντρική κονσόλα με νέες και πιο πρακτικές θήκες για μικροαντικείμενα και αυτό χάρη και στο νέο ηλεκτρικό χειρόφρενο που χαρίζει περισσότερο χώρο σε αυτό το σημείο, ενώ ανασχεδιασμένοι είναι και οι αεραγωγοί. Την παράσταση πάντως κλέβει το νέο σύστημα infotainment με την μεγάλη οθόνη αφής στο κέντρο του ταμπλό το οποίο είναι σίγουρα και πιο «user friendly».

Το νέο Escape/Kuga του 2016 είναι το πρώτο Ford παγκοσμίως το οποίο θα διατίθεται με «SYNC Connect». Με την συγκεκριμένη εφαρμογή, ο οδηγός μέσω του smartphone του θα έχει τη δυνατότητα να εκκινήσει τον κινητήρα, να κλειδώσει ή να ξεκλειδώσει το όχημα, ακόμα και να το εντοπίσει που βρίσκεται μέσα από το κινητό του τηλέφωνο. Μέσω του συστήματος μπορείς να δεις ακόμα και πληροφορίες για την πίεση των ελαστικών του οχήματος, σε τι κατάσταση είναι η μπαταρία αλλά ακόμα και το πόσο καύσιμο έχει μείνει στο ντεπόζιτο. Το «SYNC Connect» συνεργάζεται με το γνωστό «SYNC 3» (το νέο δηλαδή «SYNC»), με την ενεργοποίηση του να γίνει αυτόματα και δωρεάν για πέντε χρόνια με την αγορά του νέου Kuga/Escape.

Τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού συμπεριλαμβάνουν «Blind Spot Information» με «cross-traffic alert», «hill-start assist», «auto high-beam control» και ηλεκτρική πίσω θύρα η οποία ενεργοποιείται με την κίνηση του ποδιού κάτω από τον προφυλακτήρα. Όλα αυτά τα συστήματα έρχονται μάλιστα να προστεθούν στα «adaptive cruise control», «forward collision warning» με υποβοήθηση φρεναρίσματος, «park assist», «lane-keeping assist» και «Driver Alert Systems», που εντοπίζει σημάδια κόπωσης του του οδηγού.

Οι νέοι κινητήρες βενζίνης της οικογένειας EcoBoost που προστέθηκαν στην γκάμα, είναι ο 1.5 και 2.0 με twin-scroll turbo. Ο πρώτος αντικαθιστά των 1.6 και αποδίδει 183 ίππους και 250 Nm μέγιστης ροπής, ενώ ο τελευταίος ο οποίος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Edge αποδίδει 249 ίππους και 374 Nm μέγιστης ροπής. Και οι δύο επωφελούνται από το «start/stop» για τον κινητήρα.