Ford Transit Smart Energy Concept


Το πρωτότυπο Transit Smart Energy υλοποιεί την προσπάθεια της Ford να εξελίξει περισσότερο την τεχνολογία που θα αυξήσει την αυτονομία κίνησης των ηλεκτροκίνητων μοντέλων της.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 21/4/2019

Το Transit Smart Energy Concept παρουσιάστηκε πρόσφατα από τη Ford στο πλαίσιο της εκδήλωσης που ονομάζει «Go Further». Ουσιαστικά, είναι ένα κινητό εργαστήριο στο οποίο εφαρμόζονται τεχνολογίες για να αυξηθεί η ενεργειακή χωρητικότητα των μπαταριών, αλλά και η αυτονομία κίνησης ενός οχήματος μέχρι την αναγκαστική φόρτισή τους, όπως και να μειωθεί το βάρος του οχήματος.

Οι άνθρωποι της «Mπλε Οβάλ», αυτή τη φορά επέλεξαν ως βάση το επαγγελματικό Transit το οποίο έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις για την κίνησή του, άρα μπορεί να ωθήσει καλύτερα την έρευνα. Όπως ανακοινώθηκε, στο πρωτότυπο Transit Smart Energy δοκιμάζονται τεχνολογίες όπως μια νέα αντλία θερμότητας η οποία αυξάνει κατά 20% την αυτονομία κίνησης του οχήματος, σύστημα το οποίο προσαρμόζει τον εσωτερικό φωτισμό αναλόγως της θερμοκρασίας που επικρατεί στην καμπίνα καθώς και ηλεκτροκινούμενη, συρόμενη πλαϊνή πόρτα, η οποία παίρνει ενέργεια από ηλιακά πάνελς που υπάρχουν στην οροφή του οχήματος. Επίσης, έχει τοποθετηθεί ένα νέο σύστημα θέρμανσης το οποίο είναι κατά 50% πιο οικονομικό σε κατανάλωση ενέργειας, συγκριτικά με ένα συμβατικό..

Το Transit Smart Energy Concept είναι ένα minibus 10 θέσεων. Εκ των πραγμάτων, αυτός ο τύπος οχήματος έχει αυξημένες ανάγκες ενέργειας και –επί του παρόντος– έχει αυτονομία κίνησης 150 km πριν την αναγκαστική φόρτιση των μπαταριών του. Δημιουργήθηκε από τους μηχανικούς του Τεχνικού Κέντρου Merkenich που έχει η Ford στη Γερμανία και χρησιμοποιεί την τεχνολογία ηλεκτροκίνησης και τις μπαταρίες του επαγγελματικού οχήματος StreetScooter WORK XL.

Ο κ. Kilian Vas, Project Leader, Vehicle Architecture της Ford Ευρώπης, δήλωσε σχετικά: «Κατά την εξέλιξη του πρωτότυπου, βρήκαμε πολλούς έξυπνους τρόπους εξοικονόμησης της ενέργειας που θα μπορούσαν στο μέλλον να βελτιώσουν περαιτέρω την εμπειρία ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος. Με τα συχνά ανοιγοκλεισίματα των θυρών, τις απαιτήσεις για διατήρηση μιας ευχάριστης θερμοκρασίας μέσα στη μεγάλη καμπίνα των επιβατών και το υψηλό ωφέλιμο φορτίο, ένα minibus αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη μεγιστοποίηση της αυτονομίας. Γι’ αυτό ακριβώς επιλέξαμε το Transit Smart Energy Concept», κατέληξε ο κ. Vas.