Geely Jia Ji: Νέο mini van από την Κίνα


Η Geely ανακαλύπτει τον τομέα των mini van! Το Jia Ji MPV θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2019 με τρεις διαφορετικές διαμορφώσεις καθισμάτων και τρεις εκδόσεις κινητήρων. Μεταξύ αυτών υπάρχουν ένα mild- και ένα plug-in-υβριδικό μοντέλο.

 
  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΦΩΤ.: GEELY
  • 26/11/2018

Η Geely, η μητρική εταιρεία της Volvo, η Lotus και η Lynk & Co, καθώς και μέτοχοι της Daimler, «ανοίγουν» το τμήμα των mini van. Με το Jia Ji MPV, οι Κινέζοι παρουσιάζουν ένα πεντάθυρο αυτοκίνητο με ευχάριστο στυλ που δεν απέχει πολύ από το πρωτότυπο που παρουσίασε η Geely στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Shanghai το 2017. Ακόμα και το show car παρουσίασε διαφορετικά τον τυπικό σχεδιασμό των van με ένα ενιαίο μπροστινό μέρος. Με τους στενούς προβολείς και πολλά διαθλαστικά άκρα στη λαμαρίνα, το αυτοκίνητο παραγωγής φαίνεται μοντέρνο, το πλαίσιο χρωμίου γύρω από τα παράθυρα το κάνουν να δείχνει υψηλής ποιότητας.

Ψηφιακό, προσανατολισμένο στον οδηγό εσωτερικό

Η αίσθηση εντυπωσιασμού συνεχίζεται στο εσωτερικό. Η οθόνη 12,3 in. στο κέντρο του ταμπλό πλαισιώνεται από γυαλιστερό χρώμα. Τα όργανα είναι ψηφιακά, το cockpit είναι προσανατολισμένο στον οδηγό και σε αυτό υπάρχουν μόνο λίγοι διακόπτες. Στην περιοχή του επιλογέα του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων, η κεντρική κονσόλα ανεβαίνει ελαφρώς προς τα εμπρός. Κάτω από αυτήν υπάρχει ένα δεύτερο επίπεδο ως θήκη αποθήκευσης. Πίσω από αυτό υπάρχει ένας πιεζο-/περιστροφικός ιακόπτης και άλλη μία θήκη. Οι φωτογραφίες δείχνουν δύο προγράμματα οδήγησης (Eco και Sport) και φωτιζόμενες ποτηροθήκες που μπορούν να ζεσταίνουν, αλλά και να κρυώνουν. Η μονάδα ελέγχου στην οροφή πλαισιώνεται από ambient light και αντιδρά στην κίνηση: Όταν πλησιάζει ένα χέρι, η περιοχή γίνεται πιο φωτεινή, οπότε δε χρειάζεται να ψάχνετε τους διακόπτες στο σκοτάδι.

Οι πελάτες της Geely έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη διαμόρφωση των καθισμάτων. Το Jia Ji MPV έρχεται είτε ως εξαθέσιο με διάταξη 2 2 2 είτε με επτά θέσεις (είτε 2 2 3 είτε 2 3 2). Όπως δείχνουν οι φωτογραφίες, υπάρχει τουλάχιστον ένα πανοραμικός... φεγγίτης ως επιλογή.

Υβριδικές μονάδες ισχύος με βενζινοκινητήρες 1,5 και 1,8 lt.

Ακόμα και σε ό,τι έχει να κάνει με τους κινητήρες, η Geely παρέχει πολλές επιλογές. Υπάρχει ένας συμβατικής τεχνολογίας, βενζινοκινητήρας 1,8 lt, που αποδίδει ισχύ 184 PS και μέγιστη ροπή 300 Nm. Ο κινητήρας συνδυάζεται από τον κατασκευαστή με ένα αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων. Επιπλέον, υπάρχει ένας turbo βενζινοκινητήρας 1,5 lt. με κιβώτιο διπλού συμπλέκτη επτά σχέσεων, ο οποίος είναι διαθέσιμος σε mild-hybrid έκδοση 48 volt, αλλά και σε plug-in-hybrid. Ο πρώτος αποδίδει 190 PS, παρέχει μέγιστη ροπή 300 Nm και καταναλώνει 5,9 lt./100 km. Το PHEV είναι εξοπλισμένο με μπαταρία 11,3 kWh και παίζει το ρόλο του κορυφαίου μοντέλου, καθώς αποδίδει 258 PS και μέγιστη ροπή 385 Nm. Η κατανάλωση είναι μόλις 1,6 lt./100 km. Πάντως, η Geely δεν ανακοινώνει την ύπαρξη ενός αμιγώς ηλεκτροκίνητου μοντέλου. Το Geely Jia Ji MPV θα προωθηθεί στις αγορές στις αρχές του 2019, με τις τιμές να παραμένουν άγνωστες ακόμη.