ΓΕΝΕΥΗ 2014: Maserati Alfieri


Η ιταλική φίρμα γιορτάζει έναν αιώνα ζωής με ένα εντυπωσιακό πρωτότυπο.

  • 4/3/2014

Εκατό χρόνια από τότε που οι αδερφοί Alfieri, Ettore και Ernesto Maserati άνοιξαν το πρώτο τους εργαστήριο, στη Μπολόνια της Ιταλίας, η Maserati παρουσιάζει την Alfieri - έναν συνδυασμό της σχεδιαστικής της παράδοσης και του μελλοντικού της design.

Η Maserati Alfieri, που φέρει το όνομα του πλέον επιφανούς και μηχανολογικά ευφυούς αδερφού, είναι ένα πρωτότυπο 2+2 θέσεων σχεδιασμένο στο Maserati Centro Stile του Τορίνο. Ένα εξωτικό GT που ξεφεύγει από τα όρια των σπορ, εκλεπτυσμένων τετράθυρων Quattroporte και Ghibli.

Η Maserati A6 GCS-53 του 1954, σχεδιασμένη από την Carrozzeria Pinin Farina, αποδείχθηκε για τους σχεδιαστές μια πολύ σημαντική πηγή έμπνευσης. Διότι τα πρωτοποριακά σχεδιαστικά της στοιχεία είχαν ένα ατέλειωτο καπό και την καμπίνα των επιβατών τοποθετημένη σχεδόν πάνω στους πίσω τροχούς!

Αντίστοιχα, στο εσωτερικό η έμπνευση έχει προέλθει από τη Maserati 5000 GT και κυριαρχεί η απλότητα και η διχρωμία, γύρω από μια ευμεγέθη φυσικά σύγχρονη οθόνη TFT. Πολλά στοιχεία του εσωτερικού, επίσης, αποτελούνται από αλουμίνιο και είναι χειροποίητα.

Η Alfieri βασίζεται στο δάπεδο της GranTurismo MC Stradale και έχει μήκος 4,590 μέτρα. Το μεταξόνιό της, 2,700 μέτρα, είναι αυξημένο κατά 24 εκατοστά, το πλάτος είναι 1,930 μ. και το ύψος της 1,280 μέτρα.

Κάτω από το θηριώδες της καπό βρίσκεται επίσης ο κινητήρας της GranTurismo, ο ατμοσφαιρικός V8 4,7 λίτρων με ισχύ 460 ίππων και ροπή 520 Nm στις 4.750 σ.α.λ. Συνδυάζεται με το κιβώτιο MC Shift έξι σχέσεων και φυσικά με τα κεραμικά φρένα του ίδιου αυτοκινήτου.

Η Maserati υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα της Alfieri ξεκίνησε με τη λογική να είναι ένα 100% ρεαλιστικό δημιούργημα και όχι απλώς ένα πρωτότυπο, συνεπώς είναι πολύ πιθανό τα επόμενα χρόνια να βρει το δρόμο της παραγωγής μια έκδοση που να μην απέχει πολύ από αυτό το πρωτότυπο της Γενεύης.