ΓΕΝΕΥΗ 2014: QUANT e-Sportlimousine


Το πρώτο αυτοκίνητο παγκοσμίως με nanoFLOWCELL αποδίδει 925 ίππους και 11.600 Nm μέγιστης ροπής!!!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΕΡΤΕΚΗΣ, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
  • 4/3/2014

Το πρώτο αυτοκίνητο παγκοσμίως με nanoFLOWCELL αποδίδει 925 ίππους και 11.600 Nm μέγιστης ροπής!!!

Από άλλον πλανήτη! Το πρώτο αυτοκίνητο παγκοσμίως που εφοδιάζεται με nanoFLOWCELL αποδίδει 925 ίππους και 11.600 Nm μέγιστης ροπής!

Το περί ου λόγος QUANT e-Sportlimousine (ή αν θέλετε το nanoFlowcell QUANT e-Sportlimousine όπως είναι ολόκληρη η ονομασία του), είναι ένα τετραθέσιο ηλεκτρικό σπορ πρωτότυπο που έλκει την καταγωγή του από το… Λιχτενστάιν, το ευρωπαϊκό κρατίδιο που δεν έχει να επιδείξει κάτι το σπουδαίο στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Το QUANT e-Sportlimousine είναι το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο που εφοδιάζεται με τεχνολογία nanoFLOWCELL, όπως ισχυρίζεται η κατασκευάστρια εταιρεία nanoFLOWCELL AG με έδρα την Ζυρίχη. Το εν λόγω όχημα έχει να επιδείξει το καινοτόμο σύστημα αποθήκευσης και εκμετάλλευσης ενέργειας, που εξασφαλίζει αυτονομία έως και 600 χιλιομέτρων! Η πρωτοποριακή αυτή τεχνολογία έχει ως βάση αντίστοιχα διαστημικά προγράμματα που είχαν χρησιμοποιηθεί από τη NASA

Το τουλάχιστον εντυπωσιακό όχημα λόγω και του ανοίγματος των θυρών προς τα επάνω, είναι 4θέσιο και διαθέτει ισάριθμους ηλεκτροκινητήρες (4), έναν για κάθε τροχό, που αντλούν ισχύ από το επαναστατικό σύστημα nanoFLOWCELL που βασίζεται στην αρχή της οξειδοαναγωγής.

Τώρα κρατήστε την ανάσα σας γιατί πάμε στα πολύ σημαντικά στοιχεία... Σύμφωνα με την εταιρεία οι τέσσερις ηλεκτροκινητήρες αποδίδουν συνδυαστικά 680 kW ή 925 PS! Όσον αφορά τώρα στη μέγιστη ροπή αυτή αγγίζει τα 2.900 Nm x 4! Ναι, σωστά διαβάσατε, μιλάμε συνολικά για 11.600 Nm! (!!!) Το κλασικό 0-100 km/h πραγματοποιείται σε 2,8'' ενώ η τελική ταχύτητα ξεπερνάει τα 380 km/h!
 
Σε ότι αφορά τις διαστάσεις του οχήματος, αυτές είναι εξίσου εντυπωσιακές: το μήκος φθάνει τα 5.25 μ. (!) γεγονός που σημαίνει ότι ξεπερνάει την παλιά S-Class με το μεγάλο μεταξόνιο (!), το πλάτος τα 2.20 μ. και το ύψος μόλις τα 1.35 μ., ενώ «πατάει» σε τροχούς 22 ιντσών και το μεταξόνιο αγγίζει τα 3.198 χλστ.! Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το μήκος των θυρών ξεπερνάει τα δύο μέτρα!

Το εσωτερικό είναι πιο... γήινο, καθώς υπάρχει εκτεταμένη χρήση ξύλου (!), ωστόσο η τεράστια ψηφιακή κονσόλα που απλώνεται κατά μήκος του ταμπλό (πλάτος 1.25 μ., ύψος 16 εκ.) προδιαθέτει για τον hi-tec χαρακτήρα του αυτοκινήτου.  Φυσικά, όλα τα συστήματα ελέγχου ή infotainment είναι προχωρημένα, κυριολεκτικά από άλλο… πλανήτη!