ΓΕΝΕΥΗ 2014: Skoda Vision C


Ένα «καταπράσινο» 5θυρο coupe με εκπομπές διοξειδίου μόλις 91 gr/km είναι το εντυπωσιακό Vision C της Skoda.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΕΡΤΕΚΗΣ, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
  • 5/3/2014

Ένα «καταπράσινο» 5θυρο coupe με εκπομπές διοξειδίου μόλις 91 gr/km είναι το εντυπωσιακό Vision C της Skoda.

Στο περίπτερο της Skoda στη Γενεύη, το Vision C κέρδισε τα βλέμματα με την σπορτίφ αισθητική του, που συνδυάζει τον δυναμισμό ενός coupe με την πρακτικότητα ενός 5θυρου αμαξώματος.

Ωστόσο, το καταπράσινο χρώμα του ήταν εκείνο που έβαλε σε σκέψεις κάποιους… Και αυτό γιατί κάτω από το καπό του υπάρχει ένας συμβατικός κινητήρας ιδιαίτερα δημοφιλής και με μεγάλη εφαρμογή σε όλες τις υλοποιήσεις του ομίλου VW. Είναι ο 1.4 TSI, μόνο που για την περίσταση φέρει πολλές τροποποιήσεις ώστε να είναι ιδιαίτερα φιλικός προς το περιβάλλον.

Το μοτέρ τεχνολογίας bifuel (βενζίνη ή φυσικό αέριο) αποδίδει 110 ίππους, ενώ όταν χρησιμοποιεί ως καύσιμο το φυσικό αέριο (CNG) οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα περιορίζονται μόλις στα 91 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση είναι 3,4 kg φυσικού αερίου (ή 5,1 m3 αν θέλετε) ανά 100 km.   

Βεβαίως, οι χαμηλές εκπομπές είναι και αποτέλεσμα του χαμηλού αεροδυναμικού συντελεστή (Cd: 0,26), αλλά και της σχετικά ελαφριάς κατασκευής λόγω και της πλατφόρμας MQB (βλέπε Audi A3, VW Golf, SEAT Leon, Skoda Octavia) που ενσωματώνει.

Σε ότι αφορά στην τελική ταχύτητα, η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι αγγίζει τα 214 km/h.