Γενεύη 2014: McLaren 650S Spider


Το βρετανικό supercar των 650 ίππων με σκληρή αφαιρούμενη οροφή.

  • 6/3/2014

Η ανοικτή έκδοση της νέας 650S βρίσκεται στην κεντρική σκηνή της McLaren στη φετινή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης. Η βρετανική εταιρεία, η πρώτη που καινοτόμησε εισάγοντας τα ανθρακονήματα στη Formula 1, υποστηρίζει ότι με το ανθρακονημάτινο σασί MonoCell η ανοικτή έκδοση της 650S δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε οδηγική αίσθηση και βάρος από την Coupe.

Η McLaren, συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η πλατφόρμα MonoCell -με χωροδικτύωμα αλουμινίου- δεν χρειάζεται επιπλέον ενίσχυση για να αντιμετωπίσει τους συμβιβασμούς στρεπτικής ακαμψίας που επιφέρει η αφαίρεση της οροφής. Ως αποτέλεσμα το βάρος της χρειάστηκε να αυξηθεί μόνο κατά 40 κιλά -στα συνολικά 1.370- μόνο και μόνο λόγω της προσθήκης της (σκληρής) αφαιρούμενης οροφής και του μηχανισμού της.

Η οροφή, που αποτελείται από δύο τμήματα, ανοίγει και κλείνει ηλεκτρονικά σε 17 δευτερόλεπτα. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει εν στάσει ή με ταχύτητα που δεν ξεπερνά τα 30 χλμ./ώρα.

Το πίσω τζάμι, στο μεταξύ, έχει διττό χαρακτήρα, καθώς όταν η οροφή είναι ανοικτή δρα ως ανεμοθώρακας για να περιορίσει τους στροβιλισμούς στην καμπίνα των επιβατών με υψηλή ταχύτητα. Όταν η οροφή είναι κλειστή, το τζάμι μπορεί να χαμηλώσει για να επιτρέψει περισσότερο από τον ήχο του κινητήρα να φτάνει στα αυτιά των επιβατών.

Μηχανικά, η Spider εκδοχή της 650S είναι ίδια με την Coupe: την κινεί ο V8 κινητήρας με διπλό Turbo της McLaren, που παράγει 650 ίππους και 678 Nm. Είναι τοποθετημένος στο κέντρο και κινεί τους πίσω τροχούς μέσω του 7τάχυτου κιβωτίου SSG.

Πίσω από τις ειδικές για την 650S ζάντες ελαφρού κράματος (19 ιντσών εμπρός και 20 πίσω) βρίσκονται κεραμικά φρένα και περιμετρικά τους ελαστικά Pirelli P Zerο Corsa, ενώ την πέδηση υποστηρίζει αεροδυναμικά και η πτέρυγα McLaren Airbrake.

Η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα έρχεται σε 3 δευτερόλεπτα και το 0-200 χλμ./ώρα σε 8,6 δευτ., ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 329 χλμ./ώρα. Η McLaren δίνει κατανάλωση 11,7 λίτρα / 100 χλμ. και εκπομπές CO2 στα 275 γραμ./χλμ.