Η νέα A-Class Sedan στην ελληνική αγορά από 33.041 ευρώ


Η οικογένεια των compact αυτοκινήτων της Mercedes-Benz συνεχίζει να μεγαλώνει: H A-Class Sedan θα παρουσιαστεί στην Ελληνική αγορά στις αρχές του 2019 ενώ ήδη έχει ανοίξει το βιβλίο παραγγελιών.

  • 18/9/2018

Η A-Class δημιούργησε την compact κατηγορία της Mercedes-Benz το 1997 και έκτοτε έχουν παραδοθεί περισσότερα από έξι εκατομμύρια μοντέλα σε όλο τον κόσμο. Η A-Class Sedan είναι το έβδομο κατά σειρά μοντέλο και έρχεται να διευρύνει την γκάμα των compact αυτοκινήτων της Mercedes-Benz. Αποτελεί μία λογική προσθήκη αφού με τις C-Class, E-Class και S-Class, η Mercedes-Benz έχει περισσότερη εξειδίκευση στα premium Sedan από τους περισσότερους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Το τετράθυρο Sedan έχει μεταξόνιο 2.729 mm και τις αναλογίες ενός δυναμικού και, ταυτόχρονα, compact Sedan με κοντούς προβόλους μπροστά και πίσω. Όσον αφορά το ύψος οροφής στο χώρο πίσω επιβατών, βρίσκεται στην κορυφή της κατηγορίας της. Επιπλέον, το μοντέλο Sedan έχει όλες τις γνωστές αρετές μίας A-Class. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι αποδοτικοί κινητήρες, το υψηλό επίπεδο ασφάλειας χάρη στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης, με λειτουργίες από την S-Class, και το σύστημα infotainment MBUX – Mercedes-Benz User Experience με δυνατότητα εκμάθησης και διαισθητικό χειρισμό. Με τιμή Cd 0,22 και μετωπική επιφάνεια 2,19 m², η A-Class Sedan έχει το χαμηλότερο αεροδυναμικό συντελεστή από όλα τα αυτοκίνητα παραγωγής παγκοσμίως και, συνεπώς, υπερασπίζεται το παγκόσμιο ρεκόρ της CLA Coupé.

Οι τιμές για το νεότερο μέλος της οικογένειας compact αυτοκινήτων της Mercedes-Benz ξεκινούν από 33.041 ευρώ για την A 180d με 85 kW (116 PS) και κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων (μικτή κατανάλωση καυσίμου 4,1 l/100 km, μικτές εκπομπές CO2 108 g/km). Πλήρη τιμοκατάλογο μπορείτε να βρείτε εδώ.

Τεχνικά χαρακτηριστικά και μοντέλα της νέας Mercedes-Benz A-Class Sedan:

 

A 200

A 200

A 220 4MATIC

A 250

A 250 4MATIC

A 180 d

Κιβώτιο ταχυτήτων

Μηχανικό κιβώτιο 6 ταχυτήτων

7G-DCT

7G-DCT

7G-DCT

7G-DCT

7G-DCT

Κυβισμός (cc)

1332

1332

1991

1991

1991

1461

Ονομαστική ισχύς kW/hp

120/163

120/163

140/190

165/224

165/224

85/116

στις σ.α.λ.

5500

5500

5800

5800

5800

4000

Μέγ. ροπή στρέψης (Nm)

250

250

300

350

350

260

στις σ.α.λ.

1620

1620

1600

1800

1800

1750-2750

Μικτή κατανάλωση καυσίμου

(l/100 km)2

6,0-5,7

5,4-5,2

6,7-6,5

6,3-6,1

6,7-6,5

4,3-4,1

Μικτές εκπομπές CO2 (g/km)2

138-131

124-119

153-149

143-139

153-149

113-107

Επιτάχυνση

0-100 km/h (s)

8,3

8,1

7,0

6,3

6,3

10,6

Τελική ταχύτητα (km/h)

230

230

237

250

250

206

Τιμή από (ευρώ)

33.285

35.489

41.358

44.055

47.080

33.041

O βασικός εξοπλισμός της Α-Classsedan στην Ελλάδα

H A-Class Sedan, όπως και τo hatchback μοντέλο, έρχεται στη χώρα μας με πλούσιο βασικό εξοπλισμό που στηρίζεται στο πακέτο Style ο οποίος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  • Ενεργή υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας
  • Active Brake Assist
  • Αερόσακο γονάτων οδηγού
  • Mercedes-Benz σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης
  • Μονάδα επικοινωνιών (LTE) για τη χρήση υπηρεσιών Mercedes me connect
  • Χειριστήρια αλλαγής ταχυτήτων στο τιμόνι
  • CRUISE CONTROL - Σύστημα ρύθμισης ταχύτητας
  • THERMATIC - σύστημα κλιματισμού
  • Προεγκατάσταση ψηφιακού ραδιοφώνου
  • DYNAMIC SELECT

Δερμάτινο τιμόνι νέας γενιάς με πλήκτρα αφής και ενσωματωμένο Cruise Control               Τιμόνι νέας γενιάς με πλήκτρα αφής και ενσωματωμένο Cruise Control

  • Touchpad με κομψή σχεδίαση
  • MBUX σύστημα πολυμέσων CONNECT 20
  • Ζάντες αλουμινίου (16") 40,6 cm, με σχεδιασμό 5 διπλών ακτίνων
  • Πακέτο άνεσης καθισμάτων
  • Σύστημα προστασίας πεζών
  • Πακέτο φωτισμού και ορατότητας
  • Υαλοκαθαριστήρες με αισθητήρα βροχής

Οι γραμμές εξοπλισμού: Style, Progressive και AMG Line

Εξωτερικά χαρακτηριστικά της γραμμής εξοπλισμού Style: Μάσκα ψυγείου diamond με μαύρα στοιχεία, ασημί γρίλια και ένθεμα χρωμίου, πλευρικές ποδιές στο χρώμα του οχήματος, χρωμιωμένη διακοσμητική λωρίδα στο ύψος των παραθύρων, ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών (A 180 d και A 200) ή 17 ιντσών (A 220 και A 250). Πρόσθετα εσωτερικά χαρακτηριστικά της γραμμής εξοπλισμού Style: πολυτελή καθίσματα με πακέτο καθισμάτων ανέσεων, επενδύσεις από συνθετικό δέρμα ARTICO/ύφασμα Bertrix, αναδιπλούμενη πλάτη πίσω καθισμάτων σε αναλογία 40/20/40, πακέτο φωτισμού και ορατότητας, διπλή ποτηροθήκη.

Εξωτερικά χαρακτηριστικά της γραμμής εξοπλισμού Progressive περιλαμβάνουν μάσκα ψυγείου diamond με μαύρα στοιχεία, ασημί γρίλια και ένθετα χρωμίου, πλευρικές ποδιές στο χρώμα του οχήματος, χρωμιωμένες διακοσμητικές λωρίδες στο ύψος των παραθύρων, εμφανή, διακοσμητικά πλαίσια απολήξεων και πίσω ποδιά με επένδυση χρωμίου καθώς και ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών. Τα εσωτερικά χαρακτηριστικά της γραμμής εξοπλισμού Progressive περιλαμβάνουν καθίσματα με πακέτο ανέσεων, επενδύσεις από συνθετικό δέρμα ARTICO/ύφασμα Fléron, αναδιπλούμενη πλάτη πίσω καθισμάτων σε αναλογία 40/20/40 δερμάτινο, σπορ τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών με μαύρες διακοσμητικές ραφές και διακοσμητικά στοιχεία χρωμίου, διάκοσμο σε εμφάνιση σκούρων και ανοιχτόχρωμων ανθρακονημάτων, πακέτο φωτισμού και ορατότητας, διπλή ποτηροθήκη.

Τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της AMG Line καθορίζονται από το AMG Styling, το οποίο περιλαμβάνει μπροστινή ποδιά AMG με μπροστινό splitter χρωμίου, πλευρικά μαρσπιέ AMG και πίσω ποδιά AMG με στοιχεία χρωμίου και εμφανή διακοσμητικά πλαίσια απολήξεων, μάσκα ψυγείου diamond με στοιχεία χρωμίου και μονή γρίλια με ένθετα χρωμίου, ζάντες αλουμινίου AMG 18 ιντσών, μπροστινές δαγκάνες φρένων με λογότυπο Mercedes-Benz, διάτρητους δίσκους φρένων (A 220), χρωμιωμένες διακοσμητικές λωρίδες στο ύψος των παραθύρων, χαμηλωμένη ανάρτηση άνεσης, άμεσο σύστημα διεύθυνσης. Τα εσωτερικά χαρακτηριστικά της AMG Line περιλαμβάνουν σπορ καθίσματα με πακέτο καθισμάτων ανέσεων και ρυθμιζόμενα προσκέφαλα, επενδύσεις από συνθετικό δέρμα ARTICO/ύφασμα μικροΐνών DINAMICA και διάκοσμο DINAMICA ή επενδύσεις από συνθετικό δέρμα ARTICO και διάκοσμο από ανοιχτόχρωμο αλουμίνιο, αναδιπλούμενη πλάτη πίσω καθισμάτων σε αναλογία 40/20/40 σπορ πεντάλ AMG από βουρτσισμένο χάλυβα, μαύρα πατάκια με επιγραφή AMG, σπορ τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών 3 ακτίνων από δέρμα νάπα με επίπεδο κάτω τμήμα, διάτρητο στις λαβές και, ανάλογα με τις επενδύσεις, με κόκκινες ή μαύρες διακοσμητικές ραφές και διακοσμητικά στοιχεία χρωμίου, πακέτο φωτισμού και ορατότητας, μοχλός αλλαγής ταχυτήτων με πρόσθετα στοιχεία χρωμίου και, ανάλογα με τις επενδύσεις, με κόκκινες ή μαύρες διακοσμητικές ραφές, διπλή ποτηροθήκη.

Ασφάλεια: MULTIBEAM LED, συστήματα υποβοήθησης οδήγησης, PRE-SAFE®

Άλλο ένα παράδειγμα μεταφοράς τεχνολογίας από την πολυτελή κατηγορία είναι οι προαιρετικά διαθέσιμοι προβολείςMULTIBEAM LED. Επιτρέπουν ταχύτατη και ακριβή, ηλεκτρονικά ελεγχόμενη προσαρμογή των προβολέων στην τρέχουσα κατάσταση κυκλοφορίας. Μέσα σε κάθε προβολέα υπάρχουν 18 λυχνίες LED που ενεργοποιούνται ξεχωριστά. Το χρώμα φωτισμού των LED, που μοιάζει με το φως ημέρας, δεν κουράζει τα μάτια και ευνοεί τη συγκέντρωση. Άλλο ένα προαιρετικό στοιχείο εξοπλισμού είναι οι προβολείς LED High Performance που προσφέρουν ευρύτερη κατανομή του φωτός σε σύγκριση με τους συνηθισμένους προβολείς αλογόνου, χρώμα φωτισμού παρόμοιο με της ημέρας και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

Η νέα A-Class εξοπλίζεται με τα πλέον σύγχρονα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης, τα οποία παρέχουν υποστήριξη στον οδηγό. Έτσι, αποκτά το υψηλότερο επίπεδο ενεργητικής ασφάλειας στην κατηγορία της με λειτουργίες δανεισμένες από την S-Class. Για πρώτη φορά, η A-Class έχει τη δυνατότητα να οδηγεί ημί-αυτόνομα σε ορισμένες οδηγικές συνθήκες. Η ενεργή υποβοήθηση απόστασης DISTRONIC και η ενεργή υποβοήθηση διεύθυνσης υποστηρίζουν ακόμη πρακτικότερα πλέον τον οδηγό να τηρεί ασφαλή απόσταση και να διευθύνει το αυτοκίνητο, ενώ η ταχύτητα οδήγησης προσαρμόζεται αυτόματα στις στροφές, στις διασταυρώσεις και τους κυκλικούς κόμβους.

Το πακέτο υποβοήθησης οδήγησης περιλαμβάνει: ενεργό σύστημα υποβοήθησης απόστασης DISTRONIC με προσαρμογή ταχύτητας βάσει διαδρομής, ενεργό σύστημα υποβοήθησης διεύθυνσης με υποβοήθηση αλλαγής λωρίδας και ενεργή υποβοήθηση ακινητοποίησης έκτακτης ανάγκης, ενεργό σύστημα υποβοήθησης τήρησης ορίων ταχύτητας, ενεργή υποβοήθηση πέδησης με λειτουργία διασταύρωσης, υποβοήθηση ελιγμών αποφυγής, ενεργό σύστημα υποβοήθησης νεκρής γωνίας ορατότητας και PRE-SAFE PLUS. Το σύστημα PRE-SAFE PLUS μπορεί να ανιχνεύσει μια επικείμενη οπίσθια σύγκρουση. Εάν η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, το σύστημα μπορεί να «κλειδώνει» τα φρένα του σταματημένου αυτοκινήτου πριν το συμβάν, ώστε να μην μετακινηθεί το αυτοκίνητο προς τα εμπρός λόγω της πρόσκρουσης. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος τραυματισμού μειώνοντας το απότομο τράνταγμα προς τα εμπρός που προκαλείται από τη σύγκρουση.

Άλλες λειτουργίες του PRE-SAFE περιλαμβάνονται στο πακέτο υποβοήθησης οδήγησης, αλλά διατίθενται και ξεχωριστά στο σύστημα PRE-SAFE.

Το σύστημα PRE?SAFE αξιοποιεί το χρόνο πριν από επικείμενο ατύχημα. Λαμβάνονται πολυάριθμα μέτρα, τα οποία μπορούν να μειώνουν τα φορτία που ασκούνται στους επιβάτες. Ένα από αυτά είναι το καινοτόμο σύστημα Ήχου PRE-SAFE, το οποίο προετοιμάζει την ανθρώπινη ακοή για τον ξαφνικό θόρυβο σύγκρουσης όταν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος. Μόλις ανιχνευθεί κίνδυνος σύγκρουσης, το σύστημα εκπέμπει έναν σύντομο σφοδρό θόρυβο, ο οποίος ενεργοποιεί έναν μικρό μυ του αυτιού. Ο μυς συσπάται αντανακλαστικά μόλις ακούγεται δυνατός θόρυβος, προστατεύοντας έτσι την ακοή.

Η προαιρετική οθόνη head-up προβάλλει σημαντικές πληροφορίες στο παρμπρίζ, ώστε να αποσπάται λιγότερο η προσοχή του οδηγού από την κυκλοφορία στο δρόμο. Επίσης, προκαλείται λιγότερη κούραση των ματιών, καθώς δεν χρειάζεται να αλλάζουν διαρκώς την εστίαση μεταξύ κοντινής και μακρινής όρασης.

MBUX - Mercedes-Benz User Experience: Συνομιλία με το αυτοκίνητο

Το ολοκαίνουριο σύστημα πολυμέσων MBUX - Mercedes-Benz User Experience - υποδέχεται μία νέα εποχή συνδεσιμότητας Mercedes me. Χαρακτηριστικό αυτού του συστήματος είναι η ικανότητά του να μαθαίνει χάρη σε στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης. Το MBUX μπορεί να εξατομικεύεται και να προσαρμόζεται στο χρήστη. Κατ’ επιλογή περιλαμβάνει τον έξυπνο φωνητικό χειρισμό, ο οποίος ενεργοποιείται με τη φράση "Hey Mercedes". Οι λειτουργίες MBUX έχουν αρθρωτή δομή, ώστε να μπορούν να ικανοποιούνται επακριβώς οι ανάγκες των διαφόρων πελατών και αγορών. Το πακέτο βασικού εξοπλισμού περιλαμβάνει δύο οθόνες 7 ιντσών για τον πίνακα οργάνων και την οθόνη πολυμέσων με λειτουργία αφής, σπορ τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών με πλήκτρα ελέγχου αφής αριστερά και δεξιά, θύρες USB (Type C), και σύνδεση Bluetooth για τηλεφωνία και πηγές ήχου.

  • Βασικό πακέτο πλοήγησης: διευρυμένες λειτουργίες MBUX (συμπ. έξυπνου φωνητικού χειρισμού με την εντολή "Hey Mercedes"), πλοήγηση, προεγκατάσταση για Live Traffic Information και touchpad.
  • Premium πακέτο πλοήγησης: Πίνακας οργάνων 10,25 ιντσών, οθόνη πολυμέσων 10,25 ιντσών, διευρυμένες λειτουργίες MBUX, πλοήγηση, προεγκατάσταση για Live Traffic Information, touchpad και σύστημα υποβοήθησης σημάτων κυκλοφορίας.

Η λειτουργία MBUX Augmented Reality για την πλοήγηση είναι εντελώς νέα και προσφέρει βελτιωμένη προβολή των χαρτών με τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality). Η εικόνα βίντεο του περιβάλλοντα χώρου που λαμβάνεται με τη βοήθεια της μπροστινής κάμερας επαυξάνεται με χρήσιμες πληροφορίες πλοήγησης, για παράδειγμα, τοποθετούνται αυτόματα βέλη ή οι αριθμοί των σπιτιών πάνω στην εικόνα της οθόνης αφής πολυμέσων.

Η συλλογή εφαρμογών Mercedes me μπορεί να τοποθετηθεί ως εικονίδιο στην οθόνη, με τρόπο φιλικό προς το χρήστη, και να τακτοποιηθεί ελεύθερα στην αρχική σελίδα, όπως όλες οι υπόλοιπες βασικές εφαρμογές.  Οι επιμέρους υπηρεσίες Mercedes me connect ομαδοποιούνται σε πακέτα εξοπλισμού. Η εμπειρία ήχου είναι μία προσφορά του ηχοσυστήματος surround Burmester. Τα υψηλής απόδοσης ηχεία παράγουν κορυφαίο ήχο surround. Μπορείτε να τον βελτιστοποιείτε για τα μπροστινά και πίσω καθίσματα, ώστε να εντείνεται η εμπειρία ακρόασης.

Άνεση: ατμοσφαιρικός φωτισμός, κλιματισμός καθισμάτων, κάθισμα πολλαπλού περιγράμματος

Ο ατμοσφαιρικός φωτισμός προσφέρει έως 64 χρώματα (σε συνδυασμό με τις γραμμές εξοπλισμού Style, Progressive ή AMG line). Τα διάφορα χρώματα συνταιριάζονται σε δέκα χρωματικούς συνδυασμούς, ώστε να προσφέρουν πρωτοποριακό φωτισμό με θεαματικές χρωματικές εναλλαγές. Εάν χρειάζεται, οι χρωματικοί συνδυασμοί προσαρμόζονται, ώστε να εναρμονίζονται με τα διαφορετικά στυλ της ευρείας οθόνης. Ταυτόχρονα κάνουν την εμφάνισή τους και χαρακτηριστικά άνεσης από ανώτερες κατηγορίες: Προαιρετικά διατίθεται θέρμανση καθίσματος οδηγού και συνοδηγού, κλιματισμός καθισμάτων και πακέτο καθισμάτων πολλαπλού περιγράμματος με λειτουργία μασάζ στα μπροστινά καθίσματα.

Το DYNAMIC SELECT, για επιλογή προγραμμάτων οδήγησης με το πάτημα ενός κουμπιού, περιλαμβάνεται στο βασικό εξοπλισμό της A-Class Sedan. Ακόμη περισσότερο έλεγχο κατά την οδήγηση σε στροφές αλλά και άνεση προσφέρει η ανάρτηση με προσαρμοζόμενη απόσβεση. Ένας διακόπτης στην κεντρική κονσόλα επιτρέπει την επιλογή μεταξύ των τρόπων λειτουργίας Eco, Comfort, Sport και Individual. Τέλος, η πανοραμική συρόμενη ηλιοροφή προσφέρει αμέσως μόλις ανοίγει την αίσθηση ανοικτής οδήγησης. Όταν είναι κλειστή, το διαφανές τζάμι της εξασφαλίζει άπλετο φως στον εσωτερικό χώρο.