Honda Civic Type R 2015: Το θηρίο των 310 ίππων! (video)


Η Honda αποκάλυψε το νέο της μικρομεσαίο υπερόπλο των 310 ίππων στους δημοσιογράφους του ειδικού τύπου λίγο πριν ανοίξει τις πύλες της η Γενεύη.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
  • 2/3/2015

Η Honda λοιπόν αποκάλυψε και επίσημα το ολοκαίνουριο υπερόπλο της, το Civic Type R, που διατίθεται για πρώτη φορά με turbo VTEC κινητήρα 2 λίτρων.

Κάτω από το καπό λοιπόν υπάρχει ο υπερτροφοδοτούμενος VTEC 2 λίτρων που αποδίδει 310 ίππους στις  6.500 rpm  και 400 Nm μέγιστης ροπής μόλις στα 2.500rpm. Σύμφωνα με τον ιάπωνα κατασκευαστή το κλασικό 0-100 km/h πραγματοποιείται σε 5,7 sec., ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 270 km/h, γεγονός που σημαίνει ότι είναι η καλύτερη στην κατηγορία του. Γι΄ αυτούς που θα τον... κυνηγάνε, καλό είναι να γνωρίζουν ότι ο «κόφτης» είναι σεταρισμένος στις 7.000 rpm.

Η Honda έχει εφοδιάσει το Civic Type R με μία νέα εμπρός ανάρτηση «Dual Axis Strut» και με διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης. Η ανάρτηση είναι βασισμένη στα γνωστά σε όλους μας γόνατα McPherson, μόνο που η «Dual Axis Strut» διαθέτει μία επιπλέον «άρθρωση» για το σύστημα διεύθυνσης, ούτως ώστε να μειωθεί το φαινόμενο του «torque steer», δηλαδή του «ψαρέματος» του μπροστινού άξονα κατά το σπινάρισμα των εμπρός τροχών. Σύμφωνα με τη Honda, η νέα ανάρτηση επιτυγχάνει την εξάλειψη του συγκεκριμένου φαινομένου κατά 50%. Τα αμορτισέρ στο Type R είναι ενεργά, ενώ και το σύστημα διεύθυνσης είναι ειδικά προγραμματισμένο για την πιο καυτή έκδοση του μικρομεσαίου Honda.

Το Type R διαθέτει και πρόγραμμα οδήγησης «+R» με το πάτημα ενός διακόπτη. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενεργοποιημένο, η ροπή αποδίδεται με πιο... δυναμικό τρόπο, η απόκριση στο γκάζι είναι άμεση, τα αμορτισέρ γίνονται 30% πιο σκληρά και η υποβοήθηση στο τιμόνι μειώνεται.

Οι τροχοί των 19 ιντσών φιλοξενούν ειδικά φρένα της Brembo, με 350 mm αεριζόμενους δίσκους εμπρός με τετραπίστονες δαγκάνες.  

Η Honda εξέλιξε το Civic Type R σε πίστες όπως η Suzuka και το Nurburgring (στη «Πράσινη Κόλαση»), και γνωρίζουμε ότι κυνηγάει το ρεκόρ ταχύτερου γύρου για οχήματα παραγωγής με κίνηση στον εμπρός άξονα που έχει πραγματοποιηθεί στην τελευταία από τις δύο που αναφέραμε. Αυτό σημαίνει ότι το Type R θα πρέπει να σπάσει το ρεκόρ γύρου στο Nurburgring του Renault Megane RS 275 Trophy R που είναι στα 7:54''.

Αυτό λοιπόν είναι το πιο hardcore Civic που έχει κατασκευάσει η Honda μέχρι σήμερα και αν κρίνουμε από την εμφάνισή του, είναι σίγουρα και το πιο άγριο απ' όλα. Το άκρως επιθετικό bodykit του Type R δεν είναι σχεδιασμένο μόνο για να κάνει το αυτοκίνητο να δείχνει πιο επιθετικό, αλλά για να λειτουργεί καταλυτικά και στον τομέα της αεροδυναμικής και να αυξάνει τις δυνάμεις αρνητικής άντωσης ή «downforce» αν προτιμάτε.

Στην επίσημη παρουσίασή του αύριο στην Έκθεση της Γενεύης, η Honda θα αποκαλύψει και το αν το ολοκαίνουριο Civic Type R έχει καταφέρει να σπάσει το ρεκόρ στο Nurburgring... Εμάς πάντως κάτι μέσα μας, μας λέει ότι μπροστά στα μάτια μας έχουμε το νέο βασιλιά της «Πράσινης Κόλασης» στα οχήματα με κίνηση στους εμπρός τροχούς...