Ιδού η Mercedes A-Class 2015 (VIDEO)


Η Mercedes προχώρησε σε μία ουσιαστική ανανέωση για την A-Class και με ισχυρότερους και πιο αποδοτικούς κινητήρες, πιο πλούσιο εξοπλισμό, νέες εκδόσεις και ανανεωμένη εμφάνιση συνεχίζει την δημοφιλέστατη πορεία της.

  • 27/6/2015

Η Mercedes προχώρησε σε μία ουσιαστική ανανέωση για την A-Class και με ισχυρότερους και πιο αποδοτικούς κινητήρες, πιο πλούσιο εξοπλισμό, νέες εκδόσεις και ανανεωμένη εμφάνιση συνεχίζει την δημοφιλέστατη πορεία της. Στην κορυφή της γκάμας παραμένει βεβαίως η εκρηκτική A45 AMG η οποία χαρακτηρίζεται πλέον από τους ανθρώπους της εταιρίας ως το πιο δυνατό compact hatchback στον κόσμο. Γιατί αυτό; Επειδή ο δίλιτρος 4κύλινδρος turbo αποδίδει πλέον 381 ίππους (αντί για 360), γεγονός που την καθιστά το πιο δυνατό μοντέλο παραγωγής κάτω από το όριο των 2.000 κ.εκ. Στην Ευρώπη οι παραγγελίες της ανανεωμένης A-Class θα ξεκινήσουν από τις 3 Ιουλίου του 2015, ενώ τα πρώτα αυτοκίνητα θα παραδοθούν στα τέλη του Σεπτέμβρη.

Από την πρώτη στιγμή που την είχαμε δει, πίσω στο Σεπτέμβριο του 2012, είχαμε αναγνωρίσει ότι πρόκειται για τη μεγάλη στροφή της Mercedes προς ένα πιο νεανικό και δυναμικό κοινό, ένα κοινό που θα της διασφάλιζε ένα ακόμα πιο σίγουρο μέλλον. Δεν ήταν μόνο η δυναμική της εμφάνιση, από τη στιγμή που έμπαινες μέσα και την οδηγούσες καταλάβαινες ότι υπήρχε μία ολόκληρη στροφή φιλοσοφίας. Δεν ήταν μόνο η πολυτέλεια, η ασφάλεια, η ποιότητα, οι επιδόσεις και το prestige που έπαιζαν πρωτεύοντα ρόλο. Καταλάβαινες άμεσα ότι το οδηγοκεντρικό προφίλ μιας Mercedes ερχόταν πλέον πιο πολύ από ποτέ στο επίκεντρο της δημιουργίας. Και η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση να ξεφύγεις από μία φιλοσοφία ζωής που ήθελε αρκετούς από τους ιδιοκτήτες μίας Benz να κάθονται τις περισσότερες φορές στο πίσω κάθισμα...

Η τελευταία γενιά της A-Class, όσο κι αν είναι δύσκολο να το καταλάβουμε, ήταν για τη Στουτγάρδη ένα μεγάλο ρίσκο. Ένα ρίσκο που όπως όλα δείχνουν χτυπάει... φλέβα χρυσού. Όχι μόνο γιατί η A-Class με ην τελευταία γενιά της έχει αυξήσει τις πωλήσεις της περισσότερο από 50% σε χώρες όπως η Αγγλία και η Κίνα, ούτε μόνο για το γεγονός ότι η Mercedes τα τελευταία χρόνια υπερδιπλασίασε τις πωλήσεις της στα premium μικρομεσαία. Είναι κυρίως και πρωτίστως, διότι δύο στους τρεις πελάτες που θα καταλήξουν να έχουν στο γκαράζ τους μία A-Class είναι νέοι για την Mercedes-Benz. Όχι, δεν εννοούμε ηλικιακά (αν και είμαστε σίγουροι ότι η A-Class έχει ρίξει και το μέσο όρο ηλικίας των πελατών της). Περισσότεροι από τους μισούς που επιλέγουν να αγοράσουν A-Class στο παρελθόν είχαν στην κατοχή τους όχημα άλλης εταιρίας. Αυτό όπως καταλαβαίνετε, από μόνο του ως γεγονός δημιουργεί τις βάσεις για ένα ευοίωνο μέλλον.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να γίνει και η ανανέωση και με την ευκαιρία του Goodwood Festival of Speed, η Mecerdes κανόνισε για λίγους δημοσιογράφους από όλον τον κόσμο (38 μόλις από ό,τι κατάλαβα) να κάνει την αποκάλυψη του ανανεωμένου μοντέλου στην πίστα του Brooklands, νότια του Λονδίνου, όπου βρίσκεται και το Mercedes-Benz World. Ένας πανέμορφος χώρος όπου μπορείς να κάνεις μαθήματα με AMG εντός πίστα, να αγοράσεις καινούργιο ή μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, και να περιπλανηθείς... στο χρόνο μέσα από τα εκθέματα τους μουσείου.

Ομάδα που κερδίζει...

... δεν την αλλάζεις λένε πολύ σωστά, οπότε μην περιμένετε και ριζοσπαστικές σχεδιαστικές αλλαγές. Εξωτερικά, θα πρέπει να προσέξεις τον προφυλακτήρα, τη γρίλια της μάσκας, τα εμπρός φώτα LED High Performance (στο βασικό εξοπλισμό της Α45), τα επανασχεδιασμένα πίσω φώτα και το νέο προφυλακτήρα πίσω με τις ενσωματωμένες εξατμίσεις για να καταλάβεις τις διαφορές σε μία σιλουέτα που μοιάζει ούτως ή άλλως εξαιρετικά σύγχρονη ακόμα και σήμερα. Με τις νέες ζάντες, τους νέους χρωματισμούς, τις αλλαγές στον πίνακα οργάνων και την νέα μεγαλύτερη οθόνη 8 ιντσών για το σύστημα infotainment συμπληρώνονται οι πιο ορατές αλλαγές. Να σημειώσουμε μάλιστα ότι με την προσθήκη του Apple CarPlay και του MirrorLink πλέον και οι δυνατότητες διασυνδεσιμότητας έχουν... απογειωθεί.

Σημαντικότατες αλλαγές έχουμε όμως γίνει και κάτω από τη λαμαρίνα. Ο βασικός κινητήρας βενζίνης βρίσκεται κάτω από το καπό της Α160. Το μηχανικό σύνολο των 1,6 λίτρων αποδίδει 102 ίππους με τη μέση κατανάλωση να είναι στα 5,1 λίτρα/100 χλμ. Ακολουθούν η Α180 η οποία διαθέτει τον ίδιο κινητήρα με απόδοση 122 ίππων, η Α180 BlueEFFICIENCY με το 122άρι μοτέρ αλλά μέση κατανάλωση στα 5,2 λίτρα/100 χλμ., και έπονται η Α200 με μηχανικό σύνολο 1,6 λίτρων και 156 ίππους, η Α220 4MATIC (με δίλιτρο σύνολο απόδοσης 184 ίππων), η Α250 (με κίνηση εμπρός ή τετρακίνητη και με 211 από 2.000 κ.εκ.), και η Α250 Sport με απόδοση 218 ίππων.

Από πλευράς κατανάλωσης καυσίμου, ο τίτλος της πιο οικονομική έκδοσης πηγαίνει στην A180 d με τον πετρελαιοκινητήρα των 1,5 λίτρων και την τεχνολογία BlueEFFICIENCY. Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζονται μόλις 3,5 λίτρα diesel για 100 χλμ σε μεικτό κύκλο, ενώ οι εκπομπές CO2 είναι στα 85 γρ./χλμ. Στους κινητήρες πετρελαίου έχουμε επίσης τον 1.5 με 90 ίππους (Α160 d) και 109 PS (A180 d) και τον 2.2 με 136 (Α200 d) και 177 PS (Α220 d).

Σημαντική είναι και η προσθήκη του συστήματος «DYNAMIC SELECT» που προσαρμόζει τα χαρακτηριστικά του οχήματος με τον οδηγό να κάνει τις αλλαγές με το πάτημα ενός διακόπτη. Το σύστημα επεμβαίνει στον κινητήρα, τη μετάδοση, την ανάρτηση και τον κλιματισμό. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τέσσερα προγράμματα «Comfort», «Sport», «Eco» και «Individual». Προαιρετικά το σύστημα προσφέρεται με τις εξής εκδόσεις: A 200 d 4MATIC, A 220 4MATIC, A 220 d, A 220 d 4MATIC, A 250 4MATIC, ενώ η A 250 Sport και A 250 Sport 4MATIC διαθέτουν το «DYNAMIC SELECT» στο βασικό εξοπλισμό, όπως και όσα οχήματα είναι εφοδιασμένα με το αυτόματο κιβώτιο 7G-DCT και το πακέτο AMG Line. Μόνο η εκδόσεις BlueEFFICIENCY δεν μπορούν ουσιαστικά να συνδυαστούν με το συγκεκριμένο σύστημα.

Για να συνδεθεί ακόμα περισσότερο με την πρωταθλήτρια στην Formula 1 Mercedes AMG Petronas, η Mercedes δημιούργησε και μία νέα έκδοση την Motorsport Edition. Το ασημί ματ χρώμα του αμαξώματος με τις πράσινες λεπτομέρειες τόσο σε προφυλακτήρες, εξωτερικούς καθρέπτες, τροχούς αλλά και πίσω αεροτομή, παραπέμπουν εμμέσως πλην σαφώς στα μονοθέσια της Formula 1. Η έκδοση Motorsport είναι διαθέσιμη με τους κινητήρες Α200/Α200 d και άνω, με εξαίρεση βέβαια την Α45.

Gone in 4,2

H Α45 AMG όπς σας είπαμε κέρδισε 21 ίππους και αποτελεί με 381 ίππους το πιο δυνατό compact hatchback στον κόσμο. Με τα 475 Nm μέγιστης ροπής να είναι διαθέσιμα από τις 2.250 έως τις 5.000 σ.α.λ. η A45 AMG είναι ικανή να επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα μόλις σε 4,2 δλ. από 4,6 στο παρελθόν. Η τελική περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ.ώρα, ενώ με το προαιρετικό πακέτο performance αγγίζει τα 270 χλμ./ώρα. Το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7G-DCT διαθέτει πλέον πιο «κοντές» σχέσεις, ενώ η ισχύς μεταφέρεται και στους τέσσερις τροχούς. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι η κατανάλωση και οι ρύποι παρέμειναν στα ίδια επίπεδα παρά την αύξηση της ισχύος (6,9 λίτρα/100 χλμ. και 162 γρ/χλμ.). Το σύστημα «DYNAMIC SELECT» αποτελεί μέρος του βασικού εξοπλισμού και ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε 4 προγράμματα: Comfort, Sport, Sport+ και Individual, ενώ με το προαιρετικό πακέτο AMG Dynamic Plus, προστίθεται το πρόγραμμα Race, αλλά και η σπορ ανάρτηση AMG Ride Control, για χρήση στην πίστα.