Ηλεκτροκίνηση για τη νέα Jaguar XJ


Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Βρετανικού Τύπου, τα στελέχη της Jaguar προγραμματίζουν να δημιουργήσουν και μια ηλεκτροκίνητη εκδοχή της καινούργιας «ναυαρχίδας» της εταιρείας.

  • 22/1/2018

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.

Η εμπλοκή της Jaguar με την ηλεκτροκίνηση στα μοντέλα της είναι σχετικά πρόσφατη αλλά αποδεικνύεται έντονη. Έπειτα από τις πληροφορίες για μια τέτοια έκδοση του I-Pace, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην καινούργια «γενιά» της XJ η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί εντός της χρονιάς.

Όπως έγινε γνωστό, θα βασίζεται σε μια καινούργια πλατφόρμα η οποία θα μπορεί να δεχτεί την απαιτούμενη συστοιχία μπαταριών για την κίνηση της ηλεκτροκίνητης εκδοχής του πολυτελούς μοντέλου (μάλιστα, η πλατφόρμα αυτή αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και για τα καινούργια μοντέλα της Land Rover και Range Rover).

Εφέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την παρουσίαση της πρώτης XJ και οι εορτασμοί για την επέτειο θα συμπεριλαμβάνουν και την επίσημη παρουσίαση της νέας, πέμπτης κατά σειρά, «γενιάς». Οι πληροφορίες θέλουν την ομάδα του κ. Ian Callum, διευθυντής του τμήματος σχεδιασμού της εταιρείας, να έχει δημιουργήσει ένα πεντάθυρο αμάξωμα για το νέο μοντέλο αντί του κλασικού τετράθυρου (sedan). Ο λόγος είναι ότι θέλησαν με αυτό τον τρόπο να κάνουν τη νέα XJ πιο πρακτική αλλά και πιο εντυπωσιακή σε εμφάνιση.

Προς το παρόν, δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για το αυτοκίνητο. Σε ό,τι αφορά την ηλεκτροκίνητη εκδοχή του το ζητούμενο θα είναι να ξεπερνά η αυτονομία του τα 300 μίλια, δηλαδή τα 483 χιλιόμετρα, πριν απαιτηθεί πλήρης φόρτιση των μπαταριών.

Να σημειώσουμε ότι στη Jaguar έχουν κάνει δοκιμές και για Plug-in οχήματα με υβριδικό κινητήρα χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα XJ (φωτογραφία).