Jaguar XE 2015: Η πιο σημαντική! (videos)


Η ολοκαίνουρια Jaguar XE είναι σίγουρα το σημαντικότερο όχημα της τελευταίας δεκαετίας για τη βρετανική φίρμα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
  • 22/9/2014

Θα κληθεί να αντιμετωπίσει οχήματα όπως το Audi A4, η BMW 3 Series και η Mercedes C-Class και αυτό λέει πάρα πολλά για τη νέα Jaguar XE. Οι πωλήσεις της στην Ευρώπη θα ξεκινήσουν το ρπω΄το εξάμηνο του 2015, ενώ η Jaguar XE θα φτάσει και πέρα από τον Ατλαντικό μέσα στο 2016.

Η πρώτη παρουσίαση του νέου πολυτελούς saloon της Jaguar με την κίνηση στους πίσω τροχούς έγινε στο Earls Court, στο Λονδίνο, ενώ το ντεμπούτο της πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Έκθεση Αυτοκινήτου στο Παρίσι.

Σε γενικές γραμμές και απο σχεδιαστικής απόψεως η νέα Jaguar XE θυμίζει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό την μεγαλύτερη αδερφή της, την XF. Από το εμπρός ρύγχος μέχρι τη γραμμή της οροφής που θυμίζει coupe και το κοντό πίσω μέρος, όλα μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με την μεγαλύτερη XF. Υπάρχουν διαφορές; Η πιο κάθετη εμπρός μάσκα, το ελαφρώς πιο λεπτά εμπρός φωτιστικά σώματα τα οποία είναι τοποθετημένα και πιο κοντά στο έδαφος, αλλά και τα διαφορετικά πίσω φωτιστικά σώματα. Σε γενικές γραμμές πάντως μιλάμε για μία πολύ κομψή Jaguar, ασχέτως αν θα πρέπει να την κοιτάξεις δύο ή και τρεις φορές για να καταλάβεις ότι δεν μιλάμε για την XF facelift.

Στο εσωτερικό πάντως, η η γενικότερη σχεδίαση μοιάζει να είναι εμπνευσμένη αυτή τη φορά από την F-Type, ειδικότερα το ταμπλό και ο πίνακας οργάνων. Highlight σε αυτό το σημείο το νέο infotainment σύστημα με την ονομασία «InControl» και η μεγάλη οθόνη αφής 8 ιντσών στην κεντρική κονσόλα, Το σύστημα προσφέρει δυνατότητα διασύνδεσης συσκευών μέσω Bluetooth και USB ενώ λειτουργεί και ως Wi-Fi hotspot. Στα highlights συγκαταλέγονται το laser head-up display και μια σειρά εφαρμογών σχεδιασμένων για λειτουργικά Android και iOS που επιτρέπουν την διαχείριση περιφερειακών συστημάτων του αυτοκινήτου όπως ο κλιματισμός και το κλείδωμα εξ αποστάσεως.







Φυσικά πέρα από το design εντός και εκτός, υπάρχουν πολλά αξιοπρόσεκτα στη νέα Jaguar XE. Μιλάμε για το πρώτο όχημα της βρετανικής φίρμας το οποίο βασίζεται στην ολοκαίνουρια αρθρωτή πλατφόρμα της, η οποία είναι κατασκευασμένη σε μεγαλύτερο ποσοστό του 75% από αλουμίνιο. Αυτό και μόνο το στοιχείο, κάνει τη νέα XE να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό ο οποίος σε μεγάλο ποσοστό χρησιμοποιεί ακόμα πιο «συμβατικά» υλικά στην κατασκευή της πλατφόρμας.

Μεγάλο μέρος και του αμαξώματος (το μεγαλύτερο δηλαδή...) είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο. Από το καπό, την οροφή μέχρι και τα εμπρός και πίσω φτερά και τις θύρες, όλα είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο. Μόνο το πάτωμα και η πόρτα του χώρου αποσκευών είναι κατασκευασμένη από ατσάλι.

Σύμφωνα με τη Jaguar η XE είναι το πιο ελαφρύ, στιβαρό και αεροδυναμικό (Cd: 0,26) saloon που έχει κατασκευάσει ποτέ. Η XE S με τον V6 των 3 λίτρων ζυγίζει 1.475 kg. Είναι επίσης και το πρώτο μοντέλο της Jaguar που διαθέτει ηλεκτρικά υπονοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης για καλύτερη οικονομία καυσίμου, αλλά θα πρέπει να δούμε πως στην πράξη αυτό θα επηρεάζει ή όχι την αίσθηση που θα προσφέρει.

Από πλευράς διαστάσεων, η XE αγγίζει τα 4.672 mm μήκους, τα 1.850 mm πλάτους και τα 1.416mm ύψους. Το μεταξόνιο είναι στα 2.835 mm. Αυτό σημαίνει ότι είναι ελαφρώς μεγαλύτερη σε όλες τις διαστάσεις σε σχέση με την F30 BMW 3 Series εκτός από το ύψος της που είναι κατά -13 mm μικρότερο. Ο χώρος αποσκευών αγγίζει τα 485 λίτρα και είναι ελάχιστα μεγαλύτερος και αυτός από τον αντίστοιχο της BMW 3 Series. Το πίσω κάθισμα είναι διαιρούμενο 40:20:40.

Η Jaguar επέλεξε την XE για να παρουσιάσει και τους νέους Ingenium κινητήρες με τον δίλιτρο turbo diesel 4κύλινδρο σε σειρά να υπόσχεται μία μέση κατανάλωση της τάξης των 3,8 lt/100 km και τις εκπομπές CO2 στην προκειμένη περίπτωση να είναι μόλις στα 99 gr/km. Η απόδοσή του αγγίζει τους 163 ίππους και τα 349 Nm μέγιστης ροπής, ενώ περισσότεροι κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου θα είναι διαθέσιμοι αργότερα.







Κάτω από το καπό της XE S, υπάρχει ο υπερτροφοδοτούμενος V6 των 3 λίτρων της F-Type που αποδίδει 340 PS και 450 Nm ροπής. Συνδυάζεται με αυτοματο κιβώτιο 8 σχέσεων και το κλασικό 0-100 km/h πραγματοποιείται σε 5,1'' με την τελική να είναι ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 250 km/h.

Εκτός από τη νέα πλατφόρμα, η Jaguar παράτησε τη διάταξη με γόνατα MacPherson στην εμρπός ανάρτηση για μία πιο σπορ διάταξη με διπλά ψαλίδια, ενώ σύμφωνα με την εταιρεία και η πίσω ανάρτηση που αποκαλεί «Integral Link» είναι καλύτερη σε στιβαρότητα από μία συμβατική πολλαπλών συνδέσμων σε εγκάρσια και διαμήκη καταπόνηση. Μιλάμε για την ανάρτηση που έχουμε δει τόσο στο νέο Ford Mondeo και τη Mustang, ενώ ουσιαστικά πρόκειται για μία εξελιγμένη μορφή ανάρτησης πολλαπλών συνδέσμων με έναν επιπλέον σύνδεσμο που αυξάνει τη στιβαρότητά της, χωρίς όμως να επηρεάζονται τα επίπεδα άνεσης.
 
Εκτός από το νέο ηλεκτρικά υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης υπάρχει και το καινοτόμο σύστημα All Surface Progress Control, το οποίο, σε ταχύτητες από 3,6 έως και 30 km/h παρεμβαίνει στα φρένα και στη λειτουργία του κινητήρα στοχεύοντας στην καλύτερη δυνατή πρόσφυση σε βρεγμένο ή γλιστερό οδόστρωμα. Το προφίλ ασφάλειας συμπληρώνουν το σύστημα αναγνώρισης σημάτων οδικής κυκλοφορίας και το σύστημα αυτόματης πέδησης σε περίπτωση επικείμενου ατυχήματος, αλλά και πλήθως ακόμα συστημάτων που την καθιστούν ασφαλέστατη σε κάθε περίπτωση.

Εκτός από τις εκδόσεις με κίνηση στους πίσω τροχούς, η Jaguar αναμένεται να παρουσιάσει και τετρακίνητες εκδόσεις της XE. Φυσικά, εκτός από το αυτόματο 8 σχέσεων θα υπάρχει και μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων, αλλά περισσότερες λεπτομέρειες θα αποκαλυφθούν στην έκθεση στο Παρίσι.