Kia Niro Hybrid Utility Vehicle: Υβριδικό SUV με CO2 κάτω από 90g/km!


Το νέο αυτό όχημα σηματοδοτεί τη νέα αντίληψη των Κορεατών αναφορικά με την ανάπτυξη οικολογικών τεχνολογιών.

  • 23/11/2015

Η Kia ανακοίνωσε και επισήμως τα σχέδιά της να εισάγει ένα νέο όχημα με χαμηλές εκπομπές ρύπων στην διαρκώς διευρυμένη γκάμα της.

Το Kia Niro, ένα υβριδικό όχημα πολλαπλών χρήσεων-HUV (Hybrid Utility Vehicle), αντιπροσωπεύει τη νέα αντίληψη της μάρκας και σηματοδοτεί την ανάπτυξη της πρώτης οικολογικής πλατφόρμας της Kia.

Το Niro θα διατηρήσει όλη την πρακτικότητα και την γοητεία ενός compact SUV, προσφέροντας παράλληλα μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου. Είναι κατασκευασμένο εξαρχής ως ένα αποκλειστικά υβριδικό όχημα με κομψό και μοντέρνο στυλ, πάνω σε μια ολοκαίνουργια πλατφόρμα που έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενήσει ένα συγκεκριμένο σύνολο περιβαλλοντικών τεχνολογιών και κινητήρες νέαςγενιάς.

Ο Hyoung-Keun Lee, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, της Kia Motors Corporation, σχολίασε: «Το νέο μας μοντέλο έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει στους αγοραστές ό, τι θα μπορούσε να επιθυμεί κάποιος από ένα compact SUV όσον αφορά στην πρακτικότητα και το στυλ, επιτυγχάνοντας χαμηλό λειτουργικό κόστος λόγω του νέου υβριδικού του κινητήρα. Ενθαρρύνοντας τους μηχανικούς μας να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν ένα ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο από μία «λευκή κόλλα χαρτί», προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα αυτοκίνητο που θα απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο φάσμα καταναλωτών».

Ο κος Lee πρόσθεσε: «Η αγορά compact SUV παραμένει μία από τις ταχύτερες αναπτυσσόμενες κατηγορίες σε όλο τον κόσμο. Ένα όμορφο, μοντέρνο, πρακτικό και εξαιρετικό σε οικονομία καυσίμου όχημα όπως το νέο Kia Nirο Hybrid ευελπιστούμε να είναι το πιο ελκυστικό και επιθυμητό αυτοκίνητο στην κατηγορία του».

 

Ξεχωριστό στυλ

Το Kia Niro θα διαθέτει ένα ολοκαίνουργιο σχεδιασμό, με σπορ, αεροδυναμικό αμάξωμα, διακριτικά ανάγλυφες επιφάνειες και στιλιστικές λεπτομέρειες που θα  χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη, νέα εμφάνιση του αυτοκινήτου.

Το Νiro είναι ένα ολοκαίνουργιο μοντέλο, χωρίς άμεση σύνδεση με προηγούμενα μοντέλα, εξακολουθεί όμως να είναι άμεσα αναγνωρίσιμο ως Kia, έχοντας την χαρακτηριστική μάσκα της Kia και μια σειρά από άλλα σχεδιαστικά στοιχεία από τα πρόσφατα προϊόντα της. Η αισθητική του νέου Kia Νirο έχει δημιουργηθεί από κέντρα σχεδίασης της εταιρείας στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και στη Namyang στην Ν. Κορέα.

Επιτυγχάνοντας ένα συμπαγές σχήμα SUV, οι σχεδιαστές του αυτοκινήτου εμπνεύστηκαν από τις πιο σύγχρονες αρχιτεκτονικές μελέτες και τη σύγχρονη γλυπτική τέχνη. Το όχημα διαθέτει απαλές, κομψές αναλογίες, ενώ σχετικά το μεγάλο πλάτος του προσφέρει σταθερότητα και χαμηλό κέντρο βάρους. Το μακρύ μεταξόνιο ελαχιστοποιεί το μέγεθος των εμπρός και πίσω προβόλων, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα στους επιβάτες το μέγιστο δυνατό εσωτερικό χώρο.

 

Εκπομπές ρύπων κάτω από90g/km CO2

Το κύριο βάρος των προσπαθειών των ομάδων μηχανικών πίσω από την ανάπτυξη του νέου μοντέλου είναι να επιτύχουν κορυφαία οικονομία καυσίμου στην κατηγορία των συμπαγών SUV. Το Kia Niro θα συνδυάζει την κομψή σχεδίαση ενός οχήματος SUV με την μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου από τους ανταγωνιστές του, στοχεύοντας οι εκπομπές ρύπων CO2 να είναι κάτω από 90g/km (μικτός κύκλος, με βάσητο Νέο Ευρωπαϊκό Κύκλο Οδήγησης).

To Niro έχει σχεδιαστεί ως ένα αποκλειστικά υβριδικό μοντέλο. Το αυτοκίνητο αναμένεται να επιτύχει εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα εκπομπών ρύπων και εντυπωσιακή οικονομία καυσίμου με τον downsized υβριδικό κινητήρα της Kia 1.6-λίτρων βενζίνης άμεσου ψεκασμού «Kappa» (GDI) (με 105ps  ισχύ και 147Nm, ροπής) με μπαταρία 1,56 kWh πολυμερών λιθίου και 32 kW ηλεκτρικό κινητήρα. Η συνδυασμένη ισχύς των κινητήρων και της ροπή περνάει στο δρόμο μέσα από ένα αποδοτικό 6 σχέσεων κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη.

Η πλατφόρμα του Niro έχει σχεδιαστεί ειδικά για να φιλοξενήσει τον συγκεκριμένο κινητήρα επόμενης γενιάς. Μία νέα έκδοση με επαναφόρτιση από το οικιακό δίκτυο (plug-in) πρόκειται να προστεθεί στη γραμμή παραγωγής του αυτοκινήτου αργότερα στη διάρκεια του κύκλου ζωήςτου.

 

Χάλυβας υπερ-υψηλής αντοχής

Το αμάξωμα του Kia Niro είναι κατασκευασμένο από χάλυβα υπερ-υψηλής αντοχής σε ποσοστό περισσότερο από 50%, συμβάλλοντας στην κορυφαία οικονομία καυσίμου και σε υψηλές βαθμολογίες στην ασφάλεια.

Η εκτεταμένη χρήση  υπερ-υψηλής αντοχής χάλυβα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της Kia, που θα βοηθήσει την εταιρία να επιτύχει τον στόχο της.  Να μειώσει δηλαδή κατά 5% το μέσο βάρος των νέων αυτοκινήτων της από το 2020 σε σύγκριση με τα επίπεδα μέσου βάρους του 2014.

Με αυτό το ισχυρό, και ελαφρύ αμάξωμα το Kia Niro θα συμβάλλει στη φήμη της Kia για παραγωγή αυτοκινήτων με υψηλές βαθμολογίες στις δοκιμές αφάλειας. Οι ομάδες μηχανικών της εταιρείας στοχεύουν στην υψηλότερη δυνατή βαθμολογία των διάφορων ανεξάρτητων οργανισμών δοκιμών ασφαλείας σε όλο τον κόσμο, με τη βοήθεια της τελευταίας και πιο σύγχρονης τεχνολογίας στην παθητική, ενεργητική και προ-σύγκρουσης ασφάλεια που διαθέτει η Kia.

Παραγωγή από το 2016

Το νέο Kia Niro Hybrid Utility Vehicle πρόκειται να παρουσιαστεί τον επόμενο χρόνο, με την παραγωγή για τις αγορές του εξωτερικού-συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας- να έχει προγραμματιστεί στα τέλη του 2016. Το αυτοκίνητο θα κατασκευάζεται στη μονάδα παραγωγής της Kia στο Hwasung στην Κορέα.