Koenigsegg One:1 : Το ισχυρότερο όχημα παραγωγής!


Το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής: 1.341 ίπποι και τελική ταχύτητα 440 χλμ./ώρα!

  • 5/3/2014

Με προδιαγραφές και τεχνικά χαρακτηριστικά πρωτόγνωρα ακόμα και για τα δεδομένα των supercars, το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής στέκει στο επίκεντρο της Έκθεσης Αυτοκινήτου της Γενεύης. Το Koenigsegg One:1. Και ο αριθμός «1» συμβολίζει τη σχέση κιλών ανά ίππο - 1.341 ίπποι για ισάριθμα κιλά!

Καθόλου άσχημο δώρο για τον Christian von Koenigsegg, για την επέτειο των είκοσι χρόνων που παρήλθαν από τον Αύγουστο του 1994. Τότε ήταν ένα παιδί 22 ετών, που ξεκίνησε ιδρύοντας την ομώνυμη εταιρεία να ζήσει το παιδικό του όνειρο: να κατασκευάσει ένα ελαφρύ υπεραυτοκίνητο με κινητήρα στο κέντρο και αφαιρούμενη σκληρή οροφή, με περιμετρικές γυάλινες επιφάνειες και με κορυφαία αεροδυναμική.

Είκοσι χρόνια μετά τη δημιουργία του CC8S, σήμερα η Koenigsegg παρουσίασε στη Γενεύη το One:1, το πρώτο «megacar» του πλανήτη (όπως το ονομάζει, διότι παράγει ισχύ ενός Megawatt, δηλαδή 1.341 ίππων), με τα εξής ασύλληπτα δεδομένα:

Το One:1 είναι το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής με αναλογία ενός κιλού ανά ίππο. Στρίβει με δύναμη επιτάχυνσης μέχρι και 2 G, με νόμιμα ελαστικά παραγωγής. Παράγει αρνητική άντωση («κάθετη δύναμη») 610 κιλών με ταχύτητα 260 χλμ./ώρα μέσω προηγμένης αεροδυναμικής του αμαξώματος και του δαπέδου.

Ακόμη, διαθέτει ενεργητική ανάρτηση με μεταβαλλόμενο ύψος από το έδαφος, αμορτισέρ μεταβαλλόμενης σκληρότητας και ελατήρια από ανθρακονήματα, καθώς και πλήρως ενεργή αεροδυναμική με ανεξάρτητα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα εμπρός πτερύγια και πίσω πτέρυγα. Τα συστήματα αυτά, με τις ονομασίες Predictive Active Chassis και Aero Track Mode, ελέγχονται μέσω 3G και GPS.

Το σασί του Koenigsegg One:1 είναι κατασκευασμένο από προηγμένα -και κατά 20% ελαφρύτερα- ανθρακονήματα ενώ το διπλό turbo του πεντάλιτρου V8 κινητήρα (αναβαθμισμένη εκδοχή από το Agera R) έχει εξελιγμένη από την σουηδική εταιρεία γεωμετρία για να προσφέρει καλύτερη απόκριση και περισσότερη ροπή χαμηλά. Για την ακρίβεια, αποδίδει περισσότερα από 1.000 Nm ροπής στο φάσμα 3.000-7.500 στροφών!

Φυσιολογικά, το One:1 διαθέτει θηριώδεις αεραγωγούς στις θύρες και στην οροφή για την ψύξη του οκτακύλινδρου θηρίου, που φτάνει σε όριο περιστροφής 8.250 σ.α.λ., και μπορεί να κινηθεί και με βιοκαύσιμο - όπως όλα τα Koenigsegg μετά το 2007. Το γυμνό και αγωνιστικό εσωτερικό του έχει ειδικά ανθρακονημάτινα καθίσματα εξελιγμένα από την σουηδική εταιρεία.

Η Koenigsegg υποστηρίζει ότι η τελική ταχύτητα του One:1 δεν ήταν προτεραιότητα, διότι ο βασικός ρόλος του αυτοκινήτου βρίσκεται στην πίστα - και καμία πίστα δεν έχει τόσο μεγάλη ευθεία. Ωστόσο, η τελική του στον προσομοιωτή ξεπερνά τα 440 χλμ./ώρα, κάτι που του δίνει το χρίσμα του ταχύτερου αυτοκινήτου παραγωγής.

Είναι, αυτή, μια διάκριση αρκετή, όπως φαίνεται, για να εξασφαλίσει ότι καθένα από τα ελάχιστα αντίτυπα του Koenigsegg One:1 πωλήθηκαν πριν γίνει καν η επίσημη παρουσίασή του!