Mazda 2 2014: Επίσημη αποκάλυψη (videos)


Μετά από την πρώτη διαρροή η Mazda προχώρησε στην επίσημη αποκάλυψη του 2, γνωστό και ως Demio.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
  • 18/7/2014

Το ολοκαίνουριο supermini της ιαπωνικής εταιρίας για το 2014 αποκαλύφθηκε και επισήμως και φυσικά μιλάμε για ένα εντελώς νέο Mazda2 ή αν θέλετε Demio. Μία πρώτη εικόνα για το νέο μοντέλο της Mazda στην κατηγορία Β, είχαμε πάρει στην Έκθεση της Γενεύης με το Hazumi concept, το οποίο υπήρξε ο προάγγελος του μοντέλου παραγωγής.

Σχεδιαστικά, το νέο Mazda 2 ενσωματώνει τη σχεδιαστική φιλοσοφία (ή γλώσσα αν θέλετε) «Kodo» και φυσικά πολλά από τα στοιχεία τα έχουμε δει και στο τελευταίο Mazda 3 και Mazda 6. Βεβαίως, οι ομοιότητες με το μικρομεσαίο και το μεσαίο οικογενειακό της εταιρία δεν σταματάνε μόνο στο εξωτερικό του νέου supermini, καθώς το ίδιο μπορούμε να πούμε και για το εσωτερικό.

Η αναβάθμιση των υλικών σε αυτό το σημείο είναι ξεκάθαρη και τα highlights περιλαμβάνουν μέχρι και head-up display για το μικρό Mazda. Στον πίνακα οργάνων δεσπόζει το μεγάλο αναλογικό στροφόμετρο με το ψηφιακό ταχύμετρο στο κάτω μέρος. Ένα ακόμα στοιχείο που τραβάει την προσοχή είναι η «αιωρούμενη» οθόνη αφής στην κορυφή της κεντρικής κονσόλας που θυμίζει κάτι από... pad, σχεδιαστικό στοιχείο που είναι αρκετά συνηθισμένο τον τελευταίο καιρό από αρκετές εταιρίες.







Η Mazda δεν έδωσε στη δημοσιότητα όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες για το νέο Mazda 2, αλλά γνωρίζουμε ήδη ότι κάτω από το καπό θα υπάρχει ένας εντελώς νέος κινητήρας πετρελαίου 1,5 λίτρων SKYACTIV-D. Το diesel μηχανικό σύνολο θα απόδίδει 105 PS (77 kW) στις 4.000 rpm και 250 Nm μέγιστης ροπής μεταξύ των 1.500 rpm και 2.500 rpm. Ανάλογα με την αγορά θα υπάρχουν και δύο κινητήρες βενζίνης, ένας 1,3 λίτρων και ένας 1,5. Και οι δύο διαθέτουν τεχνολογία SKYACTIV-G με τον τελευταίο να αποδίδει περί τους 100 ίππους. Τα μηχανικά σύνολα θα συνδυάζονται με μηχανικό ή αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων.

Παρότι δεν έχουν ανακοινωθεί οι διαστάσει του επίσημα, είναι σίγουρο ότι θα είναι παρόμοιες με αυτές του πρωτότυπου Hazumi του οποίο το μήκος άγγιζε τα 4.070 mm, με το πλάτος τα 1.730 mm και το ύψος τα 1.450 mm. Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για το μεταξόνιο του νέου Mazda 2 το οποίο θα κυμαίνεται στα 2.585 mm.

Σύμφωνα με τη Mazda το ιαπωνικών προδιαγραφών Mazda Demio έχει ξεκινήσει ήδη να παράγεται στο Hofu της Ιαπωνίας και οι πωλήσεις του στην εκεί αγορά θα ξεκινήσουν από το φθινόπωρο του 2014. Προς το τέλος του έτους το νέο Mazda 2 θα ξεκινήσει να πωλείται σε παγκόσμια κλίμακα. Φυσικά η παγκόσμια πρεμιέρα του «ευρωπαϊκού» supermini θα γίνει στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 2014, ενώ εκείνη την περίοδο θα αποκαλύψει και περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο της supermini.