Mazda MX-5: Το παρόν και το μέλλον


Οι Ιάπωνες παρουσίασαν στη Νέα Υόρκη την επετειακή έκδοση των 25 ετών του θρυλικού roadster και, μαζί, το σασί της νέας του γενιάς.

  • 26/4/2014

Την επετειακή έκδοση των 25 ετών του «ορόσημου» ΜΧ-5 παρουσίασε η Mazda στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης, ενώ παράλληλα αποκάλυψε και το σασί SKYACTIV στο οποίο θα βασιστεί η νέα γενιά του μικρού της roadster.

Μετά από 25 χρόνια και πάνω από 940.000 πωλήσεις (!) στον κόσμο, μετά το πρώτο ΜΧ-5 του 1989, το επετειακό «MX-5 Miata 25th Anniversary Edition» βασίζεται στη δίλιτρη έκδοση 160 ίππων, με σκληρή οροφή και την επιλογή 6τάχυτου μηχανικού ή αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων.

Τη διαφορά στην επετειακή έκδοση κάνουν τα αμορτισέρ της Bilstein, οι νέες σκούρου χρώματος ζάντες 17 ιντσών, αλλά και αισθητικές λεπτομέρειες στη μαύρη γυαλιστερή οροφή του, στις εμπρός κολώνες, στους καθρέπτες και στο εσωτερικό. Είναι, επίσης διαθέσιμο μόνο στο κόκκινο μεταλλικό χρώμα «Soul Red».

Η νέα γενιά του ΜΧ-5, στο μεταξύ, θα υιοθετήσει την τεχνολογία του σασί SKYACTIV της ιαπωνικής εταιρείας. Με αυτό, το νέο ΜΧ-5 θα έχει τις πιο συμπαγείς διαστάσεις της ιστορίας του, και ως αποτέλεσμα ο κινητήρας θα βρίσκεται πιο κοντά στο κέντρο και το κέντρο βάρους θα είναι πιο χαμηλά από ποτέ, με τα ανάλογα οφέλη στην οδική συμπεριφορά.

Η Mazda υποστηρίζει ότι εξέλιξε τη νέα γενιά του roadster της με απόλυτο στόχο την επίτευξη της μέγιστης δυνατής στρεπτικής ακαμψίας, παρότι μείωσε το βάρους κατά περισσότερα από 100 κιλά! Πάντα με στόχο να προσφέρει την «αγνή διασκέδαση ενός ελαφρού σπορ αυτοκινήτου που κινείται ακριβώς όπως σκοπεύει ο οδηγός του», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Mazda, Takashi Yamanouchi.