Νέο Audi SQ8: Οι diesel ζουν και βασιλεύουν!


Η πιο σπορ εκδοχή του Audi Q8 εφοδιάζεται με πετρελαιοκινητήρα 435 ίππων και mild υβριδικό σύστημα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 22/6/2019

Η Audi παρουσιάζει την κορυφαία και πιο σπορ εκδοχή του Q8, με την ονομασία SQ8 και αρκετές ιδιαιτερότητες, κυρίως σε ότι αφορά την επιλογή στον κινητήρα. 

Σχεδιαστικά πάντως αποκτά κάπως πι σπορ εμφάνιση, με μερικές πρόσθετες "πινελιές" σε διάφορα σημεία, όπως οι τετραπλές εξατμίσεις στο πίσω μέρος, οι επανασχεδιασμένες εισαγωγές αέρα, οι έξτρα ζάντες των 22 ιντσών, οι ελαφρά διαφοροποιημένοι προφυλακτήρες εμπρός και πίσω και κάποια αεροδυναμικά βοηθήματα. 

Στο εσωτερικό υπάρχουν νέα μπάκετ καθίσματα με δέρμα Αλκαντάρα και το λογότυπο S γραμμένο επάνω τους, ενώ στον διάκοσμο εμφανίζονται αρκετά στοιχεία από αλουμίνιο. Ο εξοπλισμός είναι όπως αναμένται κορυφαίος, περιλαμβάνοντας όλα τα γνωστά τεχνολογικά συστήματα που εφοδιάζει η εταιρία τα ακριβά της μοντέλα.

Σε ό,τι αφορά τον κινητήρα, θα βρούμε και εδώ τον ίδιο 4λιτρο με διπλό τούρμπο V8 πετρελαιοκινητήρα, που υπήρχε και στο SQ7 με την απόδοση εδώ να φθάνει στους 435 ίππους. Η ροπή αγγίζει το απίστευτο νούμερο των 900 Nm η οποία αποδίδεται από τις 1.000 κιόλας στροφές. Η κίνηση μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου οκτώ σχέσεων.

Το mild υβριδικό σύστημα ενισχύει την κίνηση του αυτοκινήτου μέχρι την ταχύτητα των 20 km/h. Αποτελείται από μία 48V μπαταρία ιόντων λιθίου, η οποία δίνει την ενέργειά της σε ένα ηλεκτρικό μοτέρ που υποβοηθά τα τούρμπο να αποδίδουν καλύτερα στις χαμηλές στροφές.

Οι επιδόσεις είναι της τάξης των 4,8 δευτερολέπτων για το 0-100 km/h και η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 Km/h. Τα φρένα είναι κεραμικά με αναβαθμισμένα υλικά τριβής, ενώ υπάρχει στάνταρ η ενεργή ανάρτηση με το Audi Drive Select σύστημα. Ως έξτρα διατίθεται και σύστημα τετραδιεύθυνσης αλλά και ηλεκτρομηχανικές αντιστρεπτικές ράβδοι.

Η εμφάνισή του στις ευρωπαϊκές αγορές θα γίνει αργότερα μέσα στην χρονιά που διανύουμε ενώ προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί κάποιες τιμές ούτε στην Γερμανία.