Νέο ηλεκτροκίνητο επαγγελματικό από τη Σιγκαπούρη


Avevai; Iona; Δεν τα ακούσατε ποτέ ξανά αυτά τα ονόματα; Πίσω από αυτά βρίσκονται νέα ηλεκτροκίνητα επαγγελματικά μοντέλα. Ήδη το Φεβρουάριο του 2019 θέλουν να ξεκινήσουν τις παραδόσεις στην Ασία, ενώ Ευρώπη και ΗΠΑ αποτελούν μέρος του σχεδιασμού.

 
  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΦΩΤ.: AVEVAI
  • 21/11/2018

Η Σιγκαπούρη δε θα είναι μόνο η μελλοντική τοποθεσία παραγωγής του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου της εταιρείας Dyson, που κατασκευάζει και ηλεκτρικές σκούπες, αφού η πόλη-κράτος είναι επίσης έδρα της Avevai.

Η εταιρεία θεωρεί εαυτόν ολοκληρωμένο πάροχο υπηρεσιών για την ηλεκτροκίνηση και την εφοδιαστική, απευθυνόμενη σε εταιρικούς πελάτες και πελάτες στόλου. Το όνομα της εταιρείας συγκεντρώνει τους επιχειρηματικούς τομείς: «Αυτόνομο Όχημα, Ηλεκτρικό Όχημα, Τεχνητή Νοημοσύνη».

Το πρώτο βήμα είναι η προσφορά ηλεκτρικών οχημάτων επαγγελματικής χρήσης, τα οποία αργότερα θα συμπληρώνονται με αυτόνομες λειτουργίες οδήγησης.

Το πλαίσιο έχει εξελιχθεί από κοινού με την Daimler

Στην έκθεση ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Guangzhou της Κίνας η Avevai θα παρουσιάσει αυτό το μήνα το ηλεκτροκίνητο φορτηγάκι, που ονομάζεται Iona. Βασίζεται σε μοντέλο με κινητήρα εσωτερικής καύσης του Κινέζου κατασκευαστή επαγγελματικών οχημάτων Foton.

Η νέα μπαταρία παρέχει στο φορτηγάκι αυτονομία έως και 330 km. Η άλλη έκδοση του οχήματος με το όχι και τόσο αεροδυναμικό κυβικό αμάξωμα έχει αυτονομία 300 km. Παρεμπιπτόντως, η Avevai χρησιμοποίησε τον κύκλο μέτρησης NEDC για να υπολογίσει αυτές τις πληροφορίες.

Σε σταθμό φόρτισης ισχύος 22 kW, οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες λιθίου-μαγγανίου 79,92 kWh φορτίζονται πλήρως εντός δύο ωρών. Στη μπαταρία η Avevai θέλει να παρέχει εγγύηση πέντε ετών ή 200.000 χιλιομέτρων οδήγησης.

Το πλαίσιο του Iona έχει εξελιχθεί από κοινού από την Foton και την Daimler, σύμφωνα με την εταιρεία. Διάφορες εκδόσεις διαφορετικών μεταξονίων καθιστούν δυνατή τη μεταφορά ωφέλιμου φορτίου έως και 2,5 τόνων και φόρτωσης έως και 18 κυβικών μέτρων. Ο ηλεκτροκινητήρας έχει ισχύ 100 kW (136 PS) και μέγιστη ροπή 360 Nm.

Έναρξη εμπορικής πορείας το Φεβρουάριο του 2019

Από το Φεβρουάριο του 2019 η Avevai θέλει να ξεκινήσει με την παράδοση του Iona στην Ασία. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ αναμένεται να εξυπηρετηθούν από το Μάιο του 2019, κάτι που ακούγεται αισιόδοξο, με δεδομένο ότι δεν έχουν κυκλοφορήσει φωτογραφίες από τελικά αυτοκίνητα ακόμη, αλλά μόνο σχέδια στον υπολογιστή.

Επίσης, ακόμα και οι πληροφορίες σχετικά με τον τόπο παραγωγής των μοντέλων Iona δεν έχουν γίνει γνωστές από την Avevai. Ωστόσο, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η Foton θα κατασκευάζει τα ηλεκτροκίνητα επαγγελματικά στην Κίνα.