Nikola Motor: Ηλεκτρικό φορτηγό με 2.000 km αυτονομία!


Η Nikola Motor παρουσίασε ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό φορτηγό με αυτονομία που σχεδόν αγγίζει τα 2.000 km (1.931 km για την ακρίβεια)!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
  • 14/5/2016

Η Nikola Motor με την Tesla Motors δεν έχουν καμία ομοιότητα εκτός από το γεγονός ότι αν συνδυάσεις τα δύο ονόματα έχεις ουσιαστικά το ονοματεπώνυμο του διάσημου φυσικού Nikola Tesla.

Πέρα από αυτό η Nikola παρουσίασε το One study μία μελέτη ουσιαστικά για ένα ηλεκτρικό φορτηγό το οποίο διαθέτει μία αυτονομία της τάξης των 1.200 μιλίων (1.931 km δηλαδή). Η συνδυαστική ισχύς του ηλεκτρικού συστήματος αγγίζει τους 2.000 ίππους ενώ η μέγιστη ροπή αγγίζει το εντυπωσιακό νούμερο των 5.017 Nm! Όλα αυτά παράγονται από τον συνδυασμό έξι ηλεκτρικών κινητήρων (ένας σε κάθε τροχό), ενώ υπάρχει και κινητήρας που χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως καύσιμο αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν χρησιμεύει στην κίνηση του οχήματος, αλλά για την φόρτιση των μπαταριών, δηλαδή ουσιαστικά ως «range extender».

Η επιτάχυνση για το 0-96 km/h, με πλήρες φορτίο, απαιτεί περίπου 30 s, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικά γρήγορο καθώς στην ίδια περίπτωση με έναν κινητήρα πετρελαίου θα χρειαζόταν περίπου τον διπλάσιο χρόνο για τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Φυσικά μιλάμε για όχημα 6x6, καθώς κάθε ηλεκτρικός κινητήρας παρέχει κίνηση στον τροχό στον οποίο εδράζεται, ενώ οι μπαταρίες είναι χωρητικότητας 320 kWh. Υπάρχει σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά την πέδηση, ανεξάρτητη ανάρτηση, ενώ σύμφωνα με την εταιρία το πρωτότυπο φορτηγό μπορεί να «σκαρφαλώσει» σε πλαγιά 6 μοιρών με πληρες φορτίο και ταχύτητες που αγγίζουν τα 105 km/h. Σύμφωνα με την εταιρία και συγκριτικά, ένα συμβατικό diesel φορτηγό class 8 θα δυσκολευόταν σε αντίστοιχες συνθήκες να αγγίξει τα 56 km/h.

Στο εσωτερικό το Nikola One είναι εξοπλισμένο με οθόνη αφής 15ιντσών, πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων 10 ιντσών, 4G LTE σύνδεση για internet και Wi-Fi. Το πανοραμικό παρμπρίζ και η ηλιοροφή, οι κάμερες που επιβλέπουν σχεδόν περιμετρικά το αμάξωμα (306 μοιρών), Η 42άρα τηλεόραση, ο φούρνος μικροκυμάτων δύο «full size» κρεβάτια ψυγείο και καταψύκτης συνθέτουν ένα κανονικό και πλήρως εξοπλισμένο... δυαράκι για τις μετακινήσεις του πληρώματος... Οι μπαταρίες του Nikola One που τροφοδοτούν το συγκεκριμένο εξοπλισμό είναι ικανές να καλύψουν τις ανάγκες του... διαμερίσματος για μία ολόκληρη εβδομάδα πριν ξεκινήσει η επαναφόρτισή τους.

Η εταιρία έχει ήδη ξεκινήσει να παίρνει παραγγελίες για ένα πρωτότυπο το οποίο εξελίσσει (για 1.500 δολάρια), ενώ στο μέλλον σκοπεύει να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα leasing το οποίο θα κοστίζει περί τα 5.000 δολάρια (all-inclusive φυσικά) για κάθε μήνα. Αν κάποιος αποφασίσει να αποκτήσει το Nikola One η τιμή του θα κυμαίνεται από τα 350.000 έως τα 415.000 δολάρια αναλόγως του εξοπλισμού.