Nissan IDx Freeflow & IDx NISMO 2014: Με αύρα από Skyline! (video)


Το πρωτότυπο IDx Freeflow που είδαμε πρόσφατα στο Τόκιο, αποτελεί ουσιαστικά μία αναβίωση στο πνεύμα της πρώτης γενιάς του GT-R Skyline που παρουσιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του '60.  «Παρών» στο Detroit και η hardcore έκδοσή του, το Nissan IDx NISMO.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
  • 17/1/2014

Το πρωτότυπο IDx Freeflow που είδαμε πρόσφατα στο Τόκιο, αποτελεί ουσιαστικά μία αναβίωση στο πνεύμα της πρώτης γενιάς του GT-R Skyline που παρουσιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του '60.  «Παρών» στο Detroit και η hardcore έκδοσή του, το Nissan IDx NISMO.

Το εντυπωσιακό πρωτότυπο IDx Freeflow διαθέτει ρετρό «πινελιές» που παραπέμπουν στο αρχέτυπο GT-R, ενώ και οι αναλογίες του παραπέμπουν σε αυτό. Τα διπλά φωτιστικά σώματα εμπρός με τεχνολογία LED καθώς και η ενιαία μάσκα, η εκτεταμένη χρήση νίκελ, οι καθρέπτες που είναι τοποθετημένοι στα φτερά, η σχεδίαση των τροχών και η όψη του πίσω τμήματος είναι κάποια από τα στοιχεία που αναφέρονται πειστικά στο παρελθόν. Οι γραμμές του είναι απλές αλλά ιδιαίτερες με κύριο στοιχείο που εντυπωσιάζει να αποτελεί η αόρατη πίσω κολώνα η οποία έχει δώσει τη θέση της σε μία περίτεχνη προέκταση του πίσω φτερού.

Το concept δεν ξεφεύγει από την ιδέα ενός μικρού coupe με την κίνηση στον πίσω άξονα. Το μήκος του στα 4,1 m, με το πλάτος του στα 1,7 m και το ύψος του μόλις στα 1,3 m συμβάλουν στη δημιουργία μίας συμπαγούς σπορ δημιουργίας.

Στο μίνιμαλ εσωτερικό είναι εξαιρετικά φουτουριστικό με τον μοναδικό συνδετικό κρίκο με το παρελθόν να αποτελεί το τριάκτινο τιμόνι. Στα highlight το κεντρικά τοποθετημένο ταχύμετρο με τον backlight φωτισμό, η μεγάλη αναδυόμενη οθόνη αφής στο κέντρο του ταμπλό οι ιδιαίτερα πρωτότυπες επενδύσεις των καθισμάτων και του υποβραχιόνιου σε blue jean καθώς και ο περίτεχνος λεβιές ταχυτήτων.

Στα μηχανικά μέρη τώρα παρόλο που το concept δεν είναι λειτουργικό, η Nissan δήλωσε πως θα μπορούσε να εφοδιάζεται με μικρά σε χωρητικότητα σύνολα 1,2 ή 1,5 λίτρων που θα συνδυάζονται με κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT).







IDx NISMO

Η σκληροπυρηνική έκδοση NISMO του IDx φέρει ένα εντελώς διαφορετικό προφίλ πολύ πιο δυναμικό. Αυτό διακρίνεται από το ιδιαίτερα επιθετικό bodykit που περιλαμβάνει διαφορετικούς προφυλακτήρες, υπερτονισμένα μαρσπιέ, διπλές απολήξεις στο πλάι, τμήματα από ανθρακονήματα, τροχούς 19 ιντσών, ευμεγέθη διαχύτη, φουσκωμένα φτερά, διχρωμία στο αμάξωμα και διαφορετικά φωτιστικά σώματα. Ο αριθμός 80 που αναγράφεται στο πλάι δηλώνει τα χρόνια από την ίδρυση της φίρμας.

Και στο εσωτερικο οι διαφορές είναι μεγάλες με το mood στην προκειμένη περίπτωση να είναι πολύ πιο... πολεμικό. Το ανθρακόνημα κυριαρχεί παντού ακόμα και στο τιμόνι, τα χειριστήρια και τα όργανα είναι διαμορφωμένα στο κλίμα όπως επίσης και τα αγωνιστικά bucket αλλά και το μαύρο-κόκκινο χρώμα.

Ο κινητήρας που θέλει η Nissan να εφοδιάζει την συγκεκριμένη έκδοση είναι υπερτροφοδοτούμενος 1,6 λίτρων. Το σύνολο αυτό θα συνδυάζεται με ένα τύπου CVT κιβώτιο με 6 σχέσεις και χειροκίνητες αλλαγές εφοδιασμένο με ένα σπορ σύστημα συγχρονισμού των αλλαγών με τις στροφές του κινητήρα.