Πρεμιέρα για το Abarth 124 spider


Το νέο roadster υπόσχεται πολλά χαμόγελα...

  • 1/3/2016

Η Abarth επιστρέφει στην παγκόσμια σκηνή στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης με μια μεγάλη είδηση: την πρεμιέρα του Abarth 124 spider. 

Το νέο Abarth 124 spider που κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Σαλόνι της Γενεύης, συνδυάζει την αυθεντική εμπειρία roadster με τον ενθουσιασμό, την τεχνολογία, την ασφάλεια και ένα άγγιγμα ξεχωριστού ιταλικού σχεδιασμού.

Χάρη στην ισχυρή αφοσίωση της Abarth Racing Team, το αυτοκίνητο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των ξεχωριστών αξιών της Abarth: της απόδοσης, της δεξιοτεχνίας και της τεχνικής αναβάθμισης.

Είναι το αυτοκίνητο που θα επιστρέψει το χαμόγελο στο πρόσωπο του οδηγού, έχοντας πίσω κίνηση με μηχανικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης, τέλεια κατανομή βάρους και ελαφρύ σχεδιασμό, που το καθιστά νέο σημείο αναφοράς στην κατηγορία των σπορ roadster και αυτό επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί.

Μεγάλο μέρος του βάρους συγκεντρώνεται μεταξύ των αξόνων και ο κινητήρας έχει τοποθετηθεί πίσω από τον εμπρός άξονα, επιτυγχάνοντας ευελιξία και οδηγική αίσθηση σε επιπέδα ρεκόρ. Εξελιγμένη μηχανική και η χρήση ειδικών υλικών επέτρεψαν να περιοριστεί το βάρος σε μόλις 1060 κιλά, εξασφαλίζοντας την καλύτερη αναλογία βάρους-ισχύος 6,2 kg/HP στην κατηγορία του και τέλεια κατανομή βάρους 50/50 για μέγιστη απόδοση.

 

Μηχανική ενός supercar

Το δυναμικό "set-up" του οχήματος από την Abarth εξασφαλίζει τη μεγιστοποίηση των πλεονεκτημάτων του συστήματος μετάδοσης στους πίσω τροχούς, με στόχο την πραγματική οδηγική απόλαυση. Η ανάρτηση του 124 spider έχει υψηλή διάταξη με διπλά ψαλίδια μπροστά και μια διάταξη πολλαπλών συνδέσμων (5 στον αριθμό) στο πίσω μέρος, ειδικά ρυθμισμένων για αποτελεσματικότερο φρενάρισμα και μεγαλύτερη σταθερότητα στις στροφές. Το σύστημα διεύθυνσης με ηλεκτρική υποβοήθηση διπλού πινιόν εξασφαλίζει εξαιρετική οδηγική αίσθηση σύστημα, ενώ τα αμορτισέρ Abarth by Bilstein, μαζί με ενισχυμένες μπάρες αντικύλισης παρέχουν απόλυτο έλεγχο και οδηγική άνεση. Επίσης, το σύστημα φρένων Brembo, με σταθερή δαγκάνα αλουμινίου εμπρός, εγγυάται πολύ μικρές αποστάσεις φρεναρίσματος και εξαιρετική αντοχή στην κόπωση, με αποτέλεσμα η αίσθηση του πεντάλ να είναι πάντα ευχάριστη και ασφαλής.

Ισχυρός κινητήρας και σπορ κιβώτιο ταχυτήτων

Το Abarth 124 spider, στην περιοχή της ΕΜΕΑ, εξοπλίζεται με έναν ισχυρό και αξιόπιστο τετρακύλινδρο κινητήρα MultiAir 1.4. Αποδίδει ισχύ 170 HP (δηλαδή περίπου 124 HP ανά λίτρο) και 250 Nm ροπής, ενώ η τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 230 χλμ./ώρα και επιταχύνει από το 0 στα 100 χλμ./ώρα σε 6,8". Επιπλέον, ο ήχος του κινητήρα έχει πραγματική σημασία για ένα Abarth και έτσι η εξάτμιση Record Monza, με τον όμορφο βρυχηθμό της, ανήκει στο βασικό εξοπλισμό του.

Το spider είναι διαθέσιμο με ένα εξατάχυτο χειροκίνητο ή αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων Sequenziale Sportivo. Το πρώτο χαρακτηρίζεται από την γρήγορη και ακριβή αλλαγή ταχυτήτων με έναν άμεσο λεβιέ μικρών διαδρομών. Το κιβώτιο Sequenziale Sportivo, από την άλλη πλευρά, είναι το αποτέλεσμα προσεκτικής ρύθμισης για να εκμεταλλεύεται την πλήρη ροπή του κινητήρα και να μεταφέρει γνήσια αίσθηση αγώνων. Η αλλαγή ταχυτήτων είναι εξαιρετικά γρήγορη χρησιμοποιώντας το μοχλό ή, το πιο σημαντικό, τα κουπιά πίσω από το τιμόνι. Η απόδοση του αυτοκινήτου ενισχύεται ακόμη περισσότερο ρυθμίζοντας τον επιλογέα τρόπου οδήγησης στη λειτουργία "Sport''.

 

Με την υπογραφή του Officine Abarth

Το Officine Abarth, στο Mirafiori, είναι το μέρος που προσδίδει στο 124 spider την ιταλική τέχνη της οδήγησης. Οι τεχνικοί της Abarth προσθέτουν αξία σε ένα ήδη εξαιρετικό αυτοκίνητο, με την τοποθέτηση του Racing Anti-glare kit, ενός ματ μαύρου καλύμματος για το καπό και το πορτμπαγκάζ, το Racing Alcantara® Kit που συμβάλλει στην ακόμα καλύτερη συνολική ποιότητα του εσωτερικού, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα μια σωστή αγωνιστική αίσθηση, λόγω του σκούρου φινιρίσματος. Ο βασικός εξοπλισμός Record Monza εξάτμισης εγκαθίσταται επίσης στο Officine Abarth, ενώ κάθε αυτοκίνητο ελέγχεται και πιστοποιείται από έναν τεχνικό της Abarth, ο οποίος εφαρμόζει μια μεταλλική πλάκα που δείχνει τον αύξοντα αριθμό του κάθε αυτοκινήτου και πιστοποιεί την αποκλειστικότητα του Abarth 124 spider.

Με το DNA της Abarth

Ο σχεδιασμός αντικατοπτρίζει ένα εξαιρετικό μηχανικό σύστημα, ένα σημείο-κλείδι για να επιτευχθούν οι τέλειες αναλογίες ενός σπορ αυτοκινήτου: το μακρύ καπό υπογραμμίζει τη σημασία του κινητήρα και την αίσθηση δύναμης του αυτοκινήτου, οι μειωμένες προεξοχές τονίζουν τον ευέλικτο χαρακτήρα του, ενώ η καμπίνα που βρίσκεται κοντά στον πίσω άξονα αφήνει τον οδηγό να «αισθανθεί» το δρόμο.

Η αναλογία καμπίνας επιβατών-καπό είναι συγκρίσιμη με εκείνη ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου. Όλα στοχεύουν στην απόδοση: τόσο ο μπροστινός προφυλακτήρας με τη μεγαλύτερη εισαγωγή αέρα όσο και ο απαγωγέας του πίσω προφυλακτήρα διαμορφώθηκαν στην αεροδυναμική σήραγγα - ακόμα και η πίσω αεροτομή και ο ανεμοθραύστης συμβάλλουν στη βελτίωση της ροής του αέρα. Οι ζάντες αλουμινίου 17", το πλαίσιο του παρμπρίζ και οι προστατευτικές μπάρες με φινίρισμα σε "Forgiato Grey".

Το πίσω μέρος του Abarth 124 spider χαρακτηρίζεται από δύο στοιχεία: τα ψαλιδωτά πίσω φτερά και τα οριζόντια πίσω φώτα θυμίζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του προγόνου του. Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι τα πίσω ένθετα στα φωτιστικά σώματα, στο ίδιο χρώμα του αμαξώματος, που σχηματίζουν μια φωτεινή επιφάνεια σε σχήμα δακτυλίου.

Πέντε χρώματα αμαξώματος είναι διαθέσιμα: τα ειδικά "Turini 1975 White" και "Costa Brava 1972 Red", το μεταλλικό "Isola d'Elba 1974 Blue", το "Portogallo 1974 Grey" και το "San Marino 1972 Black". Η λογική ονομασίας τους είναι ένας ξεκάθαρος φόρος τιμής στην επιτυχημένη αγωνιστική ιστορία στο ράλι.

Το Abarth DNA επιβεβαιώνεται και εσωτερικά με τα δερμάτινα καθίσματα να προσφέρουν στήριξη αλλά και άνεση, ενώ όλα τα χειριστήρια βρίσκονται σε τέλεια αρμονία με το σπορ στήσιμο του αυτοκινήτου για να συμβάλλουν στην μεταφορά μιας σπορ οδηγικής αίσθησης.

 

Ενεργητική και παθητική ασφάλεια

Το νέο Abarth 124 spider είναι εφοδιασμένο με ένα πλήθος κορυφαίων συστημάτων ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας. Εκτός από το ABS, ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει και το EBD, που προσαρμόζει την κατανομή της δύναμης πέδησης εμπρός και πίσω, όπως και το ESC για την αύξηση του ελέγχου σε όλες τις συνθήκες οδήγησης, μέσω του επιλεκτικού φρεναρίσματος και του ελέγχου στο γκάζι, ενώ το ERM είναι μια επέκταση του ESC, που αξιοποιεί τους αισθητήρες για να υπολογίσει αν το αυτοκίνητο πλησιάζει μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση με κίνδυνο ανατροπής. Ακόμα, το Abarth 124 spider εξοπλίζεται με ζώνες ασφαλείας τριών σημείων με περιοριστή δύναμης αλλά και προσαρμοζόμενους προβολείς LED.

Ωστόσο, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως το Abarth επιτρέπει στον οδηγό να απενεργοποιήσει τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου για να ζήσει μια μοναδική και αφιλτράριστη αίσθηση οδήγησης, χάρη στην τέλεια μηχανική ισορροπία και τη γραμμική απόκριση του κινητήρα, απολαμβάνοντας πλήρως τη δυναμική ενός πισωκίνητου σπορ αυτοκινήτου. Το Abarth 124 spider μπορεί να οδηγηθεί μόνο με τον έλεγχο του τιμονιού και του πεντάλ του γκαζιού, προσφέροντας οδηγική απόλαυση άνευ προηγουμένου.

Σπορ στυλ και άνεση

Το νέο Abarth 124 spider, στην περιοχή της EMEA, διαθέτει πίνακα οργάνων με 3 μετρητές: ένα μεγάλο στροφόμετρο στη μέση, ένα ταχύμετρο δεξιά και μια οθόνη δεδομένων αριστερά. Ο βασικός του εξοπλισμός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και χειροκίνητο κλιματισμό, ραδιόφωνο με τέσσερα ηχεία, MP3 player και θύρα USB, cruise control, ρυθμιζόμενους και ηλεκτρικά αναδιπλούμενους πλαϊνούς καθρέφτες.

Διατείθεται κατόπιν παραγγελίας και με σύστημα Infotainment (με έγχρωμη οθόνη 7", σύστημα δορυφορικής πλοήγησης, ραδιόφωνο με αναλογικό AM/FM και ψηφιακό δέκτη DAB, δύο θύρες USB, είσοδο AUX, τέσσερα ηχεία, σύνδεση Bluetooth και κάμερα οπισθοπορείας).

Για ανώτερη ποιότητα ήχου, υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης ηχοσύστηματος Bose premium με εννέα ηχεία, συμπεριλαμβανομένων και 2 ηχείων στα προσκέφαλα των καθισμάτων καθως και επιλογή subwoofer.