SEAT Leon ST 4DRIVE 2014: 1.6 diesel και τετρακίνητο!


Το Leon ST διατίθεται πλέον και σε τετρακίνητες εκδόσεις.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
  • 27/1/2014

Σας έχουμε ανακοινώσει από την προηγούμενη εβδομάδα την άφιξή του στην Ελλάδα, αλλά καλό θα ήταν να κάνουμε και μια πιο αναλυτική παρουσίαση του νέου τετρακίνητου Seat Leon ST.

Το Leon ST (S/W αν προτιμάτε) είναι πλέον διαθέσιμο και σε τετρακίνητες εκδόσεις με την ονομασία «4Drive». Το ντεμπούτο το του έγινε στο Auto Show της Αυστρίας στη Βιέννη, και το Seat Leon ST 4Drive διατίθεται με δύο diesel κινητήρες: ο πρώτος 105 PS 1.6 TDI και ο δεύτερος 150 PS 2.0 TDI. Η μόνιμη τετρακίνηση 4Drive χρησιμοποιεί έναν νέο πολύδισκο υδραυλικά ενεργοποιούμενο και ηλεκτρονικά ελεγχόμενο συμπλέκτη Haldex (μιλάμε για την 5η γενιά του συγκεκριμένου συμπλέκτη).

Το σύστημα τετρακίνησης συνεργάζεται με το EDS (dynamic control system) που ελέγχει και του τέσσερις με ηλεκτρονικό «κλείδωμα» και στους δύο άξονες, με το ηλεκτρονικό «μπλοκέ» διαφορικό XDS, το ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας και το multi-collision brake. Σε κανονικές συνθήκες ο συμπλέκτης στέλνει το μεγαλύτερο μέρος της ροπής στον εμπρός άξονα, αλλά όταν οι συνθήκες το απαιτούν το μεγαλύτερο μέρος της μπορεί να πάει και στους πίσω τροχούς.

Οι δύο TDI κινητήρες συνδυάζονται με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων, με την μέση κατανάλωση να είναι 4,5 lt/100 km στην περίπτωση του κινητήρα των 1,6 λίτρων και 4,8 lt/100 km σε αυτή του δίλιτρου. Οι εκπομπές CO2 είναι αντίστοιχα 119 gr/km και 124 gr/km. Και στις δύο περιπτώσεις το σύστημα start/stop και αυτό της ανάκτησης ενέργειας κατά την πέδηση ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό.

Με το 2.0 TDI το 0-100 km/h πραγματοποιείται σε 8,7 sec., ενώ με τον 1.6 TDI σε 12 sec. Η τελική ταχύτητα αντίστοιχα είναι 211 km/h και 187 km/h.

Το Seat Leon ST 4Drive 1.6 TDI διατίθεται ήδη στη χώρα μας (οι παραγγελίες ξεκίνησαν με τις πρώτες παραδόσεις των αυτοκινήτων να έχουν κανονιστεί μέσα στον Απρίλιο) με την τιμή εκκίνησής του να έχει οριστεί στα 21.220 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του οφέλους της απόσυρσης και αυτού που προκύπτει από τις προσφορές της ελληνικής αντιπροσωπείας. Το 2.0 TDI θα ξεκινήσει την πορεία του στην ευρωπαϊκή αγορά μέσα στο καλοκαίρι του 2014.