Subaru BRZ 2016: Αρκετές αναβαθμίσεις


Με αρκετές μηχανικές και αισθητικές αναβαθμίσεις έρχεται το ανανεωμένο Subaru BRZ του 2016 (ή 2017 αν θέλετε).

  • ΚΕΙΜΕΝΟ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
  • 26/5/2016

Το νέο σπορ coupe της Subaru έρχεται με καλύτερες επιδόσεις, πιο επιθετικό στυλ, και πιο πλούσιο εξοπλισμό, ενώ οι άνθρωποι της ιαπωνικής φίρμας υπόσχονται ακόμα πιο δυναμική οδική συμπεριφορά για περισσότερη ευχαρίστηση στην οδήγηση.

Το ανανεωμένο BRZ λοιπόν διαθέτει νέα ελατήρια και αμορτισέρ όπως και μεγαλύτερη πίσω αντιστρεπτική, ενώ φυσικά και η ανάρτηση διαθέτει νέα ρύθμιση. Υπάρχουν και ενισχύσεις στο σασί, με τις κυριότερες να εντοπίζονται τοσο στις βάσεις της ανάρτησης, της μετάδοσης, όσο και στα υποπλαίσια γεγονός που αυξάνει τη δυσκαμψία του αμαξώματος.

Για να ενισχύσουν την ευχαρίστηση της οδήγησης (και για να είναι πιο «καθαρόαιμη» η οδήγηση), έχει γίνει και επαναπρογραμματισμός του συστήματος ευστάθειας. Τα κατώτερα όρια επέμβασης του συστήματος έχουν επαναπροσδιοριστεί και τα... γκέμια έχουν αφεθεί πιο ελεύθερα σε τέτοιο σημείο μάλιστα που έχει αλλάξει η συμπεριφορά του αυτοκινήτου και η Subaru πλέον άλλαξε την ονομασία του προγράμματος «Sport» σε «Track».

Αλλαγές υπάρχουν και στο δίλιτρο επίπεδο ατμοσφαιρικό μοτέρ, καθώς σχεδόν ολόκληρο το «καπάκι» του κινητήρα είναι αλλαγμένο. Νέες είναι οι βαλβίδες, οι εκκεντροφόροι και οι κυλινδροκεφαλές, ενώ εντελώς νέα είναι και η αλουμινένια πολλαπλή εισαγωγής. Ανασχεδιασμένη είναι και η πολλαπλή εξαγωγής. Το αποτέλεσμα όλων αυτών μπορεί να μην είναι εντυπωσιακό σε αριθμούς, καθώς η συνολική ισχύς έχει αυξηθεί μόλις κατά 5 ίππους (στους 205 συνολικά) και η μέγιστη ροπή έχει φτάσει τα 211 Nm, αλλά συμβάλουν στην καλύτερη απόδοση και σε συνδυασμό με την πιο «κοντή» τελική σχέση διαφορικού στο 6άρι μηχανικό κιβώτιο (από 4,1 σε 4,3:1) οι επιδόσεις είναι βελτιωμένες σύμφωνα με την Subaru.

Για τους πιο απαιτητικούς υπάρχει και το «Performance Pack». Συμπεριλαμβάνει εκτός των άλλων και δισκόπλακες της Brembo με μεγαλύτερες δαγκάνες, νέα αμορτισέρ «SACHS Performance» και μοναδικές ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών σε μαύρο χρώμα.

Όσον αφορά στον αισθητικό τομέα, οι αλλαγές εντοπίζονται στο νέο εμπρός προφυλακτήρα, στα επανασχεδιασμένα φωτιστικά σώματα LED εμπρός (σε όλες τις εκδόσεις πλέον θα υπάρχουν και φώτα ημέρας LED), στους νέους προβολείς ομίχλης (LED και αυτοί), αλλά και στα νέα «full-LED» πίσω φωτιστικά σώματα. Την εικόνα του ανασχεδιασμένου Subaru BRZ συμπληρώνουν τόσο η νέα πίσω αεροτομή, όσο και οι νέες ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών.

Στο εσωτερικό οι βασικές εκδόσεις θα διαθέτουν οθόνη 4,2 ιντσών ενώ οι πιο πλούσιες 6,2". Μέσω αυτής ο οδηγός θα μπορεί να πληροφορηθεί μέχρι και για τις δυνάμεις πλευρικής επιτάχυνσης, τη θέση του γκαζιού, τη δύναμη φρεναρίσματος, τη γωνία του τιμονιού, τη θερμοκρασία λαδιού και ψυκτικού υγρού, την κατάσταση της μπαταρίας, ενώ υπάρχει ακόμα και χρονόμετρο αν βρεθεί κάποιος σε πίστα και θέλει να δει πόσο γρήγορος είναι στο γύρο. Νέα σχεδίαση έχει και το τιμόνι, ενώ αναβαθμισμένη είναι και η ποιότητα των υλικών στις νέες εσωτερικές επενδύσεις. Με το ανανεωμένο «Subaru Starlink» αναβαθμισμένες είναι και οι δυνατότητες του συστήματος infotainment για σύνδεση με smartphone και tablet, ενώ εκτός από bluetooth υπάρχει η δυνατότητα «audio streaming», «SiriusXM Satellite Radio», «TravelLink» αλλά και κάμερα οπισθοπορείας για ευκολότερο παρκάρισμα.

Το ανανεωμένο Subaru BRZ θα ξεκινήσει να διατίθεται τον Σεπτέμβριο, αλλά οι εκδόσεις «Limited» με το «Performance Pack» θα αργήσουν λίγο παραπάνω.