To Jesko είναι το νέο supercar της Koenigsegg (VIDEO)


H σουηδική εταιρία παρουσίασε στην Γενεύη το μοντέλο που ουσιαστικά αντικαθιστά το Agera RS.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 6/3/2019

Σχεδιαστικά το Jesko ακολουθεί το γνωστό αυθεντικό στιλ της Koenigsegg με την αεροδυναμική σχεδίαση, την καμπίνα που παραπέμπει σε αγωνιστικό, τις πλαϊνές εισαγωγές αέρα, την πίσω μεγάλη πτέρυγα, τις προαιρετικές κάρμπον ζάντες 20’’ μπροστά και 21’’ πίσω κ.α. Αξιοσημείωτο είναι πως η οροφή αφαιρείται και το Jesko μετατρέπεται σε roadster, ενώ σε σχέση με το Agera RS είναι 40 mm μακρύτερο και 22 mm ψηλότερο.

Η ονομασία προέρχεται από το όνομα του πατέρα του ιδιοκτήτη της εταιρίας, του Christian von Koenigsegg. Την βάση για το νέο μοντέλο αποτελεί ένα μονοκόκ σασί από ανθρακονήματα στο μεγαλύτερο μέρος του και σύμφωνα με την εταιρία δεν προσφέρει μόνο καλύτερα μηχανολογικά χαρακτηριστικά αλλά και περισσότερο χώρο για τον οδηγό και τον συνοδηγό.

Την κίνηση του Jesko αναλαμβάνει ένας αναβαθμισμένος V8 με twin-turbo (και ένα μικρότερο ηλεκτρικό συμπιεστή), νέα σχεδίαση (με νέο στροφαλοφόρο, εισαγωγή και διαχείριση για μικρότερο turbo-lag) και χωρητικότητα στα 5,0 lt. Αποδίδει 1.280 PS με νορμάλ αμόλυβδη (ή 1.600 PS με βιοκαύσιμο Ε85) με την ροπή να φτάνει τα 1.500 Nm στις 5.100 rpm (τα 1.000 Nm είναι διαθέσιμα στις 2.700-6.170 rom) και τον κόφτη να μπαίνει στις 8.500 rpm.

Την μετάδοση στους πίσω τροχούς αναλαμβάνει ένα νέου τύπου LST κιβώτιο με 9 σχέσεις που ζυγίζει μόλις 90 kg και που επιτρέπει τα κατεβάσματα κατευθείαν (π.χ. από 7η σε 4η). Η τελική ταχύτητα του Jesko φτάνει τα 482 km/h, ενώ η πίσω πτέρυγα παράγει περίπου ένα τόνο κάθετου αεροδυναμικού φορτίου σε ταχύτητα 275 km/h.

Στο εσωτερικό επικρατεί μια μινιμάλ άποψη με μια μικρή ψηφιακή οθόνη 5’’ πάνω από το πολυγωνικό τιμόνι και μια μικρότερη στην κεντρική κονσόλα. Η Koenigsegg θα κατασκευάζει μόλις 125 Jesko με ετήσια παραγωγή στα 40-50 αυτοκίνητα και τιμή περίπου στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ το καθένα.