To Mercedes-Benz Vision Urbanetic είναι κράμα επιβατικού και επαγγελματικού


Η αυτόνομη τεχνολογία και η ηλεκτροκίνηση δημιουργούν νέες προοπτικές για το συνδυασμό μεταφοράς ατόμων και αγαθών.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 11/9/2018

Το νέο πρωτότυπο που παρουσίασε η Mercedes, το Vision Urbanetic, θέλει να συνδυάσει τις επιβατικές και τις επαγγελματικές μεταφορές. Στην πράξη πρόκειται για μια βάση, η οποία είναι πλήρως ηλεκτρική και με δυνατότητες αυτόνομης κίνησης, στην οποία μπορούν να προσαρμοστούν διάφορα αμαξώματα. Κατάλληλα τόσο για τη μεταφορά προσώπων όσο και αγαθών, ενώ το πλεονέκτημά του είναι πως μπορεί να μειώσει τον αριθμό των οχημάτων που κινούνται στους δρόμους και να συμβάλλει στη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών.

Το μήκος του Vision Urbanetic φτάνει τα 5,14 m και στην πλήρη επιβατική του έκδοση μπορεί να μετακινήσει μέχρι και 12 επιβάτες. Στην εκδοχή του ως βαν, στην οποία ο ωφέλιμος χώρος φόρτωσής του φτάνει σε μήκος τα 3,70 m και ο αντίστοιχος όγκος τα 10 κυβικά μέτρα , μπορεί να μετακινήσει μέχρι και 10 παλέτες EPAL. Χαρακτηριστικό είναι το μεταβαλλόμενο δάπεδο, ενώ στην μέγιστη αξιοποίηση του χώρου συμβάλλει η απουσία καμπίνας οδηγού.

Η εναλλαγή μεταξύ των αμαξωμάτων γίνεται είτε αυτόματα είτε χειροκίνητα, με την πρώτη διαδικασία να διαρκεί μόλις κάποια λεπτά της ώρας, ενώ όλα τα απαραίτητα για τη μετακίνηση -κινητήρες, μπαταρίες, σύστημα αυτόνομης οδήγησης- είναι ενσωματωμένα στο πλαίσιο. Το οποίο μπορεί να μετακινείται μόνο του στα σημέια όπου θα προσαρμοστούν τα αμαξώματα.