Το Volvo V90 Cross Country στην Ελλάδα


Ξεκίνησε και στην Ελλάδα η διάθεση, του Volvo V90 Cross Country, που συμπληρώνει τη Σειρά 90 προσφέροντας Cross Country χαρακτηριστικά. Μάθετε τα πάντα για το νέο μοντέλο και διαβάστε την πρώτη αποκλειστική δοκιμή του στην Ελλάδα στο Car and Driver Απριλίου που κυκλοφορεί.

  • 5/4/2017

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ                  ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ

Εξωτερικά, το νέο μοντέλο έχει εμφανείς ομοιότητες με τα υπόλοιπα μοντέλα της Σειράς 90. Η γρίλια αποτελείται από κάθετες λωρίδες, ενώ δένει με τα φωτιστικά σώματα σχήματος πλαγιαστού «Τ», που προσομοιάζουν το σφυρί του Θωρ, παραπομπή στην πλούσια σκανδιναβική μυθολογία. Τα δύο στοιχεία όμως που διαφοροποιούν το V90 Cross Country από το «απλό» V90 είναι η αυξημένη απόσταση από το έδαφος και τα επιπλέον στοιχεία εξοπλισμού, διακοσμητικά και λειτουργικά, σε διάφορα σημεία του αμαξώματος. Χτισμένο πάνω στη Μεταβλητή Αρχιτεκτονική Προϊόντος (Scalable Product Architecture – SPA),  το νέο μοντέλο διαθέτει Cross Country ανάρτηση και απέχει 210 χιλιοστά από το έδαφος, απόσταση αυξημένη κατά 65 χιλιοστά σε σχέση με το απλό V90. Το γεγονός αυτό παρέχει στο V90 Cross Country ελευθερία κίνησης κάνοντάς το ένα ικανό αυτοκίνητο παντός δρόμου αλλά και με δυνατότητες κίνησης off-road. Όσον αφορά στα επιπλέον διακοσμητικά-λειτουργικά στοιχεία, οι ιδιαίτεροι προφυλακτήρες εμπρός και πίσω, με λογότυπο Cross Country ο δεύτερος, οι προστατευτικές ποδιές και τα μαρσπιέ σε ανθρακί χρώμα, καθώς και οι προεκτάσεις των φτερών σε μαύρο χρώμα, δημιουργούν μία σαφώς περιπετειώδη εικόνα, εμπνέοντας για κίνηση σε κάθε δρόμο. Στην εικόνα αυτή ας προστεθούν οι μεγαλύτεροι εξωτερικοί καθρέπτες, οι ασημί ράγες οροφής και οι ξεχωριστής σχεδίασης ζάντες αλουμινίου, όλα στοιχεία του βασικού εξοπλισμού, που συμπληρώνουν την Cross Country εικόνα. Στο εσωτερικό επίσης, η εικόνα είναι γνώριμη από τα υπόλοιπα μοντέλα της Σειράς 90. Η αίσθηση πολυτέλειας, με κορυφαία υλικά και minimal design που προσφέρει άνεση και ηρεμία είναι εμφανής παντού. Κυριαρχεί η standard οθόνη αφής στην κεντρική κονσόλα και o γνωστός από τα XC90, S90, V90 ψηφιακός πίνακας οργάνων (standard στην έκδοση Cross Country Pro).

 

Κίνηση-Μετάδοση

Στα κινητήρια συστήματα, το αποκλειστικά τετρακίνητο V90 Cross Country εξοπλίζεται με τους τελευταίας γενιάς δίλιτρους κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου της οικογένειας Drive-E. Αυτοί συνδυάζονται με το γνωστό αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, οκτώ σχέσεων, το οποίο ανήκει στο βασικό εξοπλισμό του μοντέλου. Στην Ελλάδα διατίθενται δύο εκδόσεις, η D5 και η T6. H diesel έκδοση D5 των 235 ίππων, διαθέτει την τεχνολογία PowerPulse, μία πρωτοποριακή λειτουργία, πατενταρισμένη από τη Volvo, η οποία εξασφαλίζει άμεση απόκριση στο πάτημα του γκαζιού χωρίς υστέρηση. Το PowerPulse λειτουργεί διοχετεύοντας αέρα από το φίλτρο αέρα μέσω ενός κομπρέσσορα, σε ένα δοχείο αέρα υπό πίεση, όγκου δύο λίτρων. Όταν ο οδηγός θελήσει να επιταχύνει είτε από στάση είτε από χαμηλές στροφές, ο υπό πίεση αέρας στο δοχείο διοχετεύεται μέσω βαλβίδας στην πολλαπλή εξαγωγής για να τροφοδοτήσει το turbo. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία άμεση και υψηλή παροχή ισχύος. Η βενζινοκίνητη έκδοση Τ6 αποδίδει 320 ίππους. Γίνεται χρήση μηχανικού υπερσυμπιεστή (λειτουργία έως τις 3.500 rpm) και turbo (λειτουργία σε όλο το εύρος στροφών) η οποία εξασφαλίζει περίσσεια ισχύος με άμεση απόκριση και εξαιρετικά χαρακτηριστικά λειτουργίας.

 

Εξοπλισμός

Όσον αφορά στον εξοπλισμό ασφάλειας και το V90 Cross Country διαθέτει στο βασικό εξοπλισμό του το City Safety πού περιλαμβάνει τα πλέον προηγμένα συστήματα αποφυγής σύγκρουσης της αυτοκινητοβιομηχανίας. Τα συστήματα είναι ενεργά για όλες τις ταχύτητες άνω των 4 χλμ./ώρα και δεν υπάρχει περιορισμός ταχύτητας ενώ είναι αποτελεσματικά για όλες τις συνθήκες φωτισμού, ακόμα και στο σκοτάδι. Συνοπτικά, τα συστήματα αυτά αφορούν ανίχνευση αυτοκινήτου, εμποδίου, πεζού, ποδηλάτη ή δικυκλιστή γενικότερα, με πλήρως αυτόματη πέδηση αν δεν αντιδράσει ο οδηγός. Όπως σε όλη τη Σειρά 90, η ανίχνευση αυτή περιλαμβάνει και μεγάλα ζώα. Η αποτελεσματικότητά των συστημάτων είναι παράμετρος της σχετικής ταχύτητας του αυτοκινήτου και του προς αποφυγή οχήματος, ανθρώπου ή ζώου. Και φυσικά, στο V90 Cross Country το City Safety διαθέτει τις δύο νέες, καινοτόμες τεχνολογίες ασφάλειας που η Volvo πρωτοπαρουσίασε στο XC90: δυνατότητα αυτόματου φρεναρίσματος σε διασταύρωση με αντίθετα ερχόμενο όχημα, με αυξημένο κίνδυνο για τα δύο οχήματα και σύστημα αποφυγής εκτροπής από το δρόμο. Παράλληλα, το νέο V90 Cross Country, όπως και τα υπόλοιπα μοντέλα της Σειράς 90, διαθέτει στο βασικό του εξοπλισμό ένα σύνολο συστημάτων ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας που προσδίδουν στο μοντέλο χαρακτηριστικά ημι-αυτόνομης οδήγησης. Κάποια από αυτά είναι κωδικοποιημένα με το όνομα Intellisafe Assist ενώ τα περισσότερα από αυτά τα συστήματα είναι γνωστά και από άλλα σύγχρονα μοντέλα της Volvo. Ανάμεσά τους το Adaptive Cruise Control (προσαρμοζόμενο cruise control), το Distance Alert (ειδοποίηση προσέγγισης σε προπορευόμενο όχημα), το Lane Keeping Aid (για διατήρηση του οχήματος στη λωρίδα κυκλοφορίας του), το Lane Departure Warning (ειδοποίηση αν το όχημα τείνει να παρεκκλίνει της λωρίδας κυκλοφορίας του), το Driver Alert Control (που ανιχνεύει την κόπωση στον οδηγό) και πολλά άλλα, τα οποία συνδυαστικά με ένα νέο σύστημα, το Pilot Assist, είναι υπεύθυνα – όπως και σε όλη τη Σειρά 90 - για τη δυνατότητα ημι-αυτόνομης οδήγησης στο V90 Cross Country.

 

Ασφάλεια

Το Pilot Assist είναι ένα σύστημα ενεργητικής ασφάλειας, βελτιστοποιημένο για κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο, που στόχο έχει να κάνει την οδήγηση πιο εύκολη. Ουσιαστικά αποτελεί την εξέλιξη του Adaptive Cruise Control, προσθέτοντας την αυτόματη κίνηση του τιμονιού χωρίς τη συμμετοχή του οδηγού και αφαιρώντας την προϋπόθεση ύπαρξης προπορευόμενου οχήματος. Με την ενεργοποίηση του Pilot Assist από τον οδηγό, με επιλογή στα αριστερά του τιμονιού, το αυτοκίνητο επιταχύνει, επιβραδύνει και στρίβει παραμένοντας στη λωρίδα κυκλοφορίας του, για περιορισμένο χρονικό διάστημα και μέχρι ταχύτητα 130 χλμ./ώρα, χωρίς να είναι απαραίτητη η ύπαρξη προπορευόμενου οχήματος. Η λειτουργία του Pilot Assist έχει επικουρικό χαρακτήρα, αν διαγνωσθεί ότι ο οδηγός δεν κάνει κάποια – έστω απειροελάχιστη – κίνηση ή διόρθωση στο τιμόνι για χρονικό διάστημα που ανάλογα με την ταχύτητα κυμαίνεται από 12-15 δευτερόλεπτα, τότε το Pilot Assist απενεργοποιείται. Εξυπακούεται ότι ο οδηγός τόσο ουσιαστικά (ελέγχοντας το σύστημα) όσο και νομικά είναι αυτός που ανά πάσα στιγμή έχει τον έλεγχο του αυτοκινήτου.

 

Εκδόσεις-Τιμές

Το V90 Cross Country λανσάρεται στην ελληνική αγορά με πλήρη βασικό εξοπλισμό ο οποίος εκτός άλλων περιλαμβάνει τη δυνατότητα ημι-αυτόνομης οδήγησης μαζί με πληθώρα συστημάτων ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας που συνδυάζονται μεταξύ τους για την υλοποίησή της. Προσφέρεται σε δύο εκδόσεις-επίπεδα εξοπλισμού.  Η έκδοση εξοπλισμού Cross Country περιλαμβάνει όλα όσα έχουν αναφερθεί και επιπλέον ηχοσύστημα Sensus Connect High Performance (περιλαμβάνει Bluetooth, χειριστήρια του ηχοσυστήματος στο τιμόνι, έγχρωμη οθόνη αφής 9', διπλό δέκτη RDS, ενισχυτή 6 καναλιών 330 watt με 10 ηχεία, σύνδεση AUX / USB, φωνητικές εντολές, πρόγραμμα περιήγησης στο Internet κλπ.), hill start assist, εκκίνηση χωρίς κλειδί, όλους τους γνωστούς αερόσακους και γονάτου, προβολείς LED, διζωνικό σύστημα κλιματισμού με σύστημα καθαρισμού του εσωτερικού αέρα και πολλά άλλα που θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ σε ένα σύγχρονο premium μοντέλο αυτής της κατηγορίας. Η έκδοση εξοπλισμού Cross Country Pro διαθέτει ενδεικτικά επιπλέον Drive Modes (δυνατότητα επιλογής από 5 διαφορετικά προγράμματα οδήγησης: Eco, Comfort, Dynamic, Off Road & Individual), τον ψηφιακό πίνακα οργάνων με έγχρωμη οθόνη 12,3”, πακέτο εσωτερικού φωτισμού με ατμοσφαιρικό φωτισμό, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα καθίσματα εμπρός με μνήμη, δερμάτινες επενδύσεις, προβολείς ομίχλης εμπρός με φώτα LED και φώτα στροφής και άλλα. Ο προτεινόμενος τιμοκατάλογος λιανικής για τους δύο διαθέσιμους κινητήρες και τις δύο εκδόσεις εξοπλισμού διαμορφώνεται ως εξής.

VOLVO V90 CROSS COUNTRY

  

CROSS COUNTRY

CROSS COUNTRY PRO

 

Χωρητ/τα (cm3)

Ισχύς (ΗΡ)

Προτεινόμενη τιμή λιανικής (€)

Προτεινόμενη τιμή λιανικής (€)

T6 AWD Geartronic (Auto)

1.969

320

64.000

69.470

D5 AWD Geartronic (Auto)

1.969

235

62.170

67.420