CAR AND DRIVER ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
VW TANOAK

Το VW Tanoak είναι για όσους βρίσκουν ένα SUV πολύ μαλακό 5/11/2018

 • img
 • img
 • img
 • img
 • img

Από τότε που υπάρχουν SUV, μερικοί καταναλωτές κάνουν την επιλογή του αυτοκινήτου τους μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Τουλάχιστον, αν θέλουν ένα αυτοκίνητο που ακόμα μοιάζει με SUV, αλλά τελικά δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για έναν τύπο που κάνει τα πάντα, τι θα έπρεπε να επιλέξουν; Μια Mercedes G-Class δύσκολα μπορεί να την αντέξει κανείς από οικονομικής πλευράς, το Suzuki Jimny είναι για όλους πολύ μικρό, το νέο Jeep Wrangler ακόμα δεν έχει περάσει από τον Ατλαντικό - και η παραγωγή του Land Rover Defender είχε διακοπεί.

Έτσι, είναι καλό ότι όλο και περισσότεροι κατασκευαστές έχουν ανακαλύψει τα pick-up. Γιατί αυτό δεν είναι συχνά μόνο μεγαλύτερο από τα περισσότερα off-road οχήματα, αλλά έχει επίσης μια γοητεία και έναν πιο ισχυρό χαρακτήρα από ένα SUV. Είναι, λοιπόν, το πιο σωστό αυτοκίνητο για όσους το λέει η καρδούλα τους...

Στην Αμερική το έχουν καταλάβει εδώ και πολύ καιρό. Ενώ τα μεγάλα «φορτηγάκια» χρησιμοποιούνται συνήθως από ντόπιους γεωργούς, υπάρχουν παραδοσιακά life style μοντέλα του είδους για όσους αρέσκονται να διασκεδάζουν. Στην πραγματικότητα κυριαρχούν στις ταξινομήσεις από το τέλος της εποχής της... άμαξας. «Δεν υπάρχει πιο αμερικανικό αυτοκίνητο από το pick-up», λέει ο Hinrich Woebcken, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις δύσκολες επιχειρηματικές υποθέσεις της VW στις ΗΠΑ.

Βάζοντας κάτω όλα τα δεδομένα, η ομάδα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θέλει να απελευθερωθεί από το καύσιμο ντίζελ και γι' αυτό το μεγάλο off-road Atlas έχει μετατραπεί σε άμαξα της περιοχής, τη στιγμή που το ευρωπαϊκό VW Amarok δεν πωλείται καν στην πατρίδα του pick-up. Έτσι, το Tanoak θα ξεκινήσει σε λίγους μήνες για να παράγεται σε λογικά ανταγωνιστική τιμή από το εργοστάσιο στην Chattanooga.

Δέρμα και πολυτέλεια στο εσωτερικό

Επισήμως, το Tanoak είναι απλώς ένα πρωτότυπο. Όταν, όμως, η Volkswagen επιτρέπει την οδήγησή του για λίγα μέτρα, ο χρήστης καταλαβαίνει άμεσα ότι αυτό το όχημα λειτουργεί κανονικά. Και, φυσικά, όχι μόνο εκτός δρόμου, στο αγρόκτημα, αλλά και στην πόλη, στις λεωφόρους.

Με το Tanoak μπορεί ο οδηγός να κάνει εντύπωση ακόμα και στα πιο κοσμοπολίτικά μέρη αυτού του πλανήτη. Λογικό, με μήκος αμαξώματος 5,44 m, μόνο εντύπωση μπορείς να κάνεις... Δεν είναι, όμως, μόνο το μήκος. Στη γρίλια λαμπυρίζει περισσότερο χρώμιο σε σχέση με όσο βρίσκει κανείς πάνω σε αυτή. Τη δε τεχνολογία των φωτιστικών σωμάτων θα τη ζήλευαν ακόμα και οι υπεύθυνοι φωτισμού στις συναυλίες των Pink-Floyd. Κατά τα άλλα, οι επιβάτες κάθονται πολύ ψηλά, εκεί που τελικά είναι περικυκλωμένοι από μεγάλες ποσότητες λαμαρίνας. Παρόλ’ αυτά, εκεί έχουν αυτήν την υπεράνω και ατρόμητη αίσθηση σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο SUV της Volkswagen.

Ήδη η κανονική έκδοση του Atlas δείχνει πως πρόκειται για ένα δυναμικό αυτοκίνητο.Ουσιαστικά, είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό αυτοκίνητο. Η μετάβασή του, όμως, σε Tanoak μεταφράζεται σε προαγωγή στην επόμενη κατηγορία.

Εντούτοις, παρατηρείται στην επαφή με το Tanoak πόσο παλιό δείχνει το Amarok! Αυτή η εντύπωση ξεκινά από τη διπλή καμπίνα, η οποία όχι μόνο προσφέρει μεγαλύτερο χώρο στο μεγαλύτερο Tanoak σε σχέση με το Amarok, αλλά και περισσότερο χρώμα και δέρμα και πάνω απ’ όλα ένα μοντέρνο infotainment με ψηφιακά όργανα και μεγάλη οθόνη αφής.

Πιο άνετο σε σχέση με τον ανταγωνισμό

Ακόμα και ο κινητήρας μπορεί να εντυπωσιάσει: Το πρωτότυπο Tanoak κινείται από έναν ισχυρό V6 βενζινοκινητήρα με 280 PS. Θεωρητικά, θα ήταν δυνατό ένα πολιτικά ορθό plug-in υβριδικό, όπως μας το έδειξε η VW στο δεύτερο Atlas, το Cross Sport. Εκτός από τον εξακύλινδρο κινητήρα των 3,6 lt. διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες - ένα με 40 kW στον μπροστινό άξονα και έναν άλλο με 85 kW στον πίσω, τροφοδοτούμενο από μια μπαταρία 18 kWh. Η ηλεκτρική αυτονομία στο Cross Sport είναι 70 km. Επίσης, το… menu περιλαμβάνει και ταχύτητες άνω των 200 km/h! Τέλος, οι δύο ηλεκτροκινητήρες σημαίνουν τετρακίνηση...

Επίσης, η οδική συμπεριφορά είναι σημαντικά καλύτερη σε σχέση με πολλούς ανταγωνιστές. Επειδή το Tanoak έχει αυτοφερόμενο πλαίσιο και ανεξάρτητη ανάρτηση -αντί για άκαμπτο άξονα και πλαίσιο τύπου «σκάλα»-, μπορεί μεν να μην είναι σε θέση να μεταφέρει μεγάλα φορτία, κινείται, όμως, πολύ πιο χαλαρά. Σε κυματοειδείς ανωμαλίες του οδοστρώματος, δεν αναπηδά και είναι σε θέση να... σιδερώνει ακόμα και τη μέτριας ποιότητας άσφαλτο των επαρχιακών οδών σαν τραπεζομάντιλο.

Θα κυκλοφορήσει το Tanoak στην Ευρώπη;

Αν και το Tanoak φαίνεται πολύ πιο ογκώδες από το Amarok, αυτό το μοντέλο είναι πολύ πιο κοντά σε ένα κανονικό αυτοκίνητο σε σχέση με το μικρότερο αδελφό. Στο κάτω κάτω, το πρωτότυπο βασίζεται στην εκατομμύρια φορές χρησιμοποιημένη πλατφόρμα MQB - το αρθρωτό εγκάρσιο δομοστοιχειωτό σύστημα, από το οποίο η VW κατασκευάζει, μεταξύ άλλων, το best seller της, Golf.

Από τη μία πλευρά, με την ευελιξία της, αυτή η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα στη VW να κατασκευάσει μία νέα έκδοση του Atlas με σχετικά λίγα χρήματα. Από την άλλη, θα ήταν εύκολο για τη VW να παράγει το Tanoak και για την Ευρώπη. Επειδή ένα νέο αυτοκίνητο, βασιζόμενο στην πλατφόρμα MQB, μπορεί να κατασκευαστεί οπουδήποτε υπάρχει ήδη ένα άλλο αντίστοιχο μοντέλο. Έτσι, το Tanoak θα μπορούσε εύκολα να έρθει από την Chattanooga στο Emden ή στο Wolfsburg της Γερμανίας.

Το αυτοκίνητο σίγουρα θα πήγαινε καλά και στην Ευρώπη. Ίσως όχι με αγρότες ή και γεωπόνους, που βλέπουν στο τέλος την τιμή, το μέγεθος και τις μεταφορικές ικανότητες του pick-up. Αλλά με εκείνους που θεωρούν ότι τα SUV είναι μαλακά. Αυτό το VW θα έρθει να κλείσει ένα κενό, που ακόμα και η Mercedes με την X-Class δεν έκλεισε. Και, σίγουρα, τόσο ακριβό όσο μία G-Class, το Tanoak σίγουρα δεν θα είναι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • 2019 BMW 14/11/2018

  Ντεμπούτο στο L.A. για την BMW M340i

  Στις 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη πρεμιέρα της ισχυρότερης εκδοχής της νέας Σειράς 3.

 • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ JEEP WRANGLER PICK-UP 13/11/2018

  Νέο pick-up της Jeep για το 2019 στο LA Auto Show

  Το νέο Jeep Wrangler pick-up θα γιορτάσει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο LA Auto Show στα τέλη Νοεμβρίου. Το μοντέλο συμπληρώνει τη σειρά JL του Jeep Wrangler με μια τρίτη έκδοση.

 • VW VIRTUS 12/11/2018

  VW Virtus: Ένα mini Arteon βασισμένο στο Polo

  Το Virtus είναι μια ομόρφα φτιαγμένη λιμουζίνα, που βασίζεται στο Polo. Ωστόσο, αυτό το VW θα κυκλοφορήσει μόνο στη Βραζιλία.

 • HOT ROD REPLICA ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΤΗΣ SOTHEBY 12/11/2018

  Το τρελό Mystericon του Ed Roth

  Πώς μπορεί κάποιος να περιγράψει καλύτερα αυτό το προκλητικό όχημα; Σκληροπυρηνικό στο εξωτερικό και πολύ... χνουδωτό στο εσωτερικό - το φανταχτερό αντίγραφο του Mystericon προσαρμόζει το μύθο του Ed Roth.

 • FARADAY FUTURE 9/11/2018

  Faraday Future: Βαθειά κρίση στον κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων

  Η Faraday είχε πρόσφατα τεράστια οικονομικά προβλήματα, που έχουν γίνει πλέον μια μεγάλη κρίση. Τώρα, ένας από τους ιδρυτές της εγκατέλειψε την εταιρεία μετά από αποτυχημένες προσπάθειες διάσωσης.

 • RACECHIP HYUNDAI I30 N 8/11/2018

  Πώς τα πάει το βελτιωμένο μικρομεσαίο σπορ μοντέλο με τα 320 PS;

  Η εταιρεία βελτιώσεων Racechip έκανε τις επεμβάσεις της στο Hyundai i30 N, μετατρέποντας το μικρομεσαίο σπορ αυτοκίνητο σε... πύραυλο. Ποια είναι η οδική συμπεριφορά του βελτιωμένου μικρομεσαίου με τα 320 PS και τα 524 Nm ροπής;

 • ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ MERCEDES X-CLASS 8/11/2018

  Με την X-Class X² στις λάσπες και στο χώμα

  Η αντιπροσωπεία της Mercedes στο Μόναχο τελειοποιεί τις εκτός δρόμου δυνατότητες της X-Class, με την αύξηση της απόστασης του αμαξώματος από το έδαφος, προς όφελος της γωνίας πρόσβασης και του περάσματος του βάθους ενός υδάτινου κωλύμματος. Εκτός αυτών, διατίθενται και αυτοκόλλητες...

 • 2018 LA AUTO SHOW: ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ 7/11/2018

  Τα αστέρια του Los Angeles

  Audi e-tron GT, νέα Porsche 911, BMW X7, BMW Σειρά 8 Cabriolet, Mazda3 και KIA Soul. Ποια άλλα νέα μοντέλα θα παρελάσουν στις ακτές του Ειρηνικού;

 • ASTON MARTIN VALKYRIE 7/11/2018

  Περισσότερα για την Aston Martin Valkyrie

  Η παραμικρή λεπτομέρεια και το κάθε στοιχείο για το βρετανικό hypercar έχει πάντα μια θέση στην επικαιρότητα.

 • VW TAROK 7/11/2018

  Το Tarok Concept δίνει μια πλήρη εικόνα του νέου pickup της VW

  Μπορεί να μην είναι πολύ μικρότερο από το Amarok αλλά το Tarok έχει πιο lifestyle χαρακτήρα.

 • TECHNOIMPULS ROCKET Z 210 7/11/2018

  Expedition off-road vehicle από τη Ρωσία

  Η ρωσική εταιρεία TechnoImpuls παρουσιάζει με το Rocket Z ένα εκτός δρόμου μοντέλο για ακραίες εδαφικές και καιρικές συνθήκες. Το θηριώδες όχημα, με σχήμα... κουτιού, υπάρχει με δύο και τρεις άξονες ως 4x4 και 6x6.

 • 2020 NIKOLA TRE TRUCK 6/11/2018

  Nikola Tre Truck: Φορτηγό με κυψέλες καυσίμου για την Ευρώπη

  Το τρίτο φορτηγό της Nikola Motor Company ονομάζεται Tre, που στα Νορβηγικά -και όχι μόνο- σημαίνει 'τρία'. Η επιλογή του συγκεκριμένου ονόματος σχετίζεται με το γεγονός ότι αυτό το μοντέλο, που θα κατασκευάζεται στην Ευρώπη, είναι κατάλληλο για τις ευρωπαϊκές αγορές...

 • SEMA 2018: ΜΙΑ PORSCHE ΜΕ ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΑ 6/11/2018

  911 με τετρακύλινδρο κινητήρα της Honda!

  Αυτή η Porsche 911 εφοδιάζεται με έναν τετρακύλινδρο κινητήρα της Honda. Με αυτό το εντυπωσιακό project προβάλλει ένας βελτιωτής σχετικά μέρη στην έκθεση SEMA 2018.

 • VW TANOAK 5/11/2018

  Το VW Tanoak είναι για όσους βρίσκουν ένα SUV πολύ μαλακό

  Θα γίνουν τα pick-up το επόμενο μεγάλο hit; Πάντως, η Volkswagen έχει βάλει στο πλευρό του Amarok ένα μεγάλο αδερφό, προς το παρόν μόνο ως πρωτότυπο και μόνο για τις ΗΠΑ. Βέβαια, αυτή η απόφαση μπορεί κάλλιστα να αλλάξει.

 • 2019 SKODA FABIA 5/11/2018

  H νέα Skoda Fabia στην Ελλάδα. Αναλυτικές τιμές

  Η Skoda Fabia, στην 3η πλέον γενιά της, ανανεώνεται εκ βάθρων και με αιχμή του δόρατος τη σπορ και με έντονο το χαρακτήρα της εξατομίκευσης έκδοση Monte Carlo. Έχοντας ως 'προίκα' τις πωλήσεις περισσότερων από 4.000.000 Fabia από όταν λανσαρίστηκε το μοντέλο, το...