VW Golf Sportsvan: Η συμπαγής MPV εκδοχή του Golf


Ο διάδοχος του Golf Plus είναι 20% πιο οικονομικός σε κατανάλωση και πιο λειτουργικός.

  • 7/5/2014

Το νέο συμπαγές MPV της Volkswagen, Golf Sportsvan, μπήκε στην γραμμή παραγωγής και τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει να διατίθεται στην ευρωπαϊκή αγορά. Σε σχέση με το Golf Plus, το οποίο αντικαθιστά, είναι 90 κιλά ελαφρύτερο και 20% πιο οικονομικό σε κατανάλωση.

Οι δύο αυτοί τομείς βελτίωσής του οφείλονται στη νέα πλατφόρμα MQB και στους αναβαθμισμένους κινητήρες του ομίλου VW. Οι κινητήρες βενζίνης είναι τέσσερις, απόδοσης 85, 110, 125 και 150 ίππων, ενώ υπάρχουν και δύο πετρελαιοκινητήρες 110 και 150 ίππων.

Όλοι συνοδεύονται από σύστημα start/stop του κινητήρα, εμπίπτουν στις προδιαγραφές ρύπων Euro6 και, με εξαίρεση τον μικρότερο βενζινοκινητήρα, διατίθενται και με την προαιρετική επιλογή του κιβώτιου διπλού συμπλέκτη DSG.

Ο καλύτερος από άποψη οικονομίας καυσίμου και περιορισμού ρύπων, τόσο στη γκάμα του Golf Sportsvan όσο και γενικότερα στα μικρομεσαία minivans, είναι ο diesel 1.6 TDI BlueMotion 110 ίππων, καθώς έχει μέση κατανάλωση 3,7 λίτρων / 100 χλμ. και εκπέμπει 95 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο.

Το Golf Sportsvan, που θα έχει βασική τιμή κάτω των 20.000 Ευρώ στη Γερμανία, διακρίνεται και για τις χωροταξικές του δυνατότητες. Για παράδειγμα, το πίσω κάθισμα έχει διαδρομή 18 εκατοστών, και η πτώση του απελευθερώνει χώρο 1.500 λίτρων. Σε αντίθετη περίπτωση, το πορτ-μπαγκάζ έχει χώρο 500 λίτρων, ενώ το δάπεδό του είναι δύο επιπέδων και επιτρέπει πολλαπλές ρυθμίσεις.

Η MPV εκδοχή του Golf εφοδιάζεται με ορισμένα κοινά ηλεκτρονικά συστήματα, όπως το XDS+, το DCC και το Automatic Post-Collision Braking System, αλλά έχει και ορισμένα συστήματα που για πρώτη φορά εφαρμόζονται σε Golf, όπως το Blind Spot Monitor με Rear Traffic Alert.

Το τελευταίο προειδοποιεί τον οδηγό για αυτοκίνητα που βρίσκονται στο «νεκρό σημείο» των καθρεπτών ή σε ορισμένα δυσδιάκριτα σημεία των ώρα που το αυτοκίνητο κινείται με την όπισθεν. Αν το σύστημα ανιχνεύσει ότι επίκειται πρόσκρουση, ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα.