2021 Audi RS3 Sportback & Sedan - First Drive: Οδηγούμε στην Ελλάδα τα τετρακίνητα όπλα των 400 ίππων! (videos)


Οδηγούμε στην παγκόσμια παρουσίαση των νέων Audi RS3 Sportback και Sedan που έγινε στην Ελλάδα, στην πίστα των Μεγάρων, σε ειδικά διαμορφωμένη πίστα drift στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και στους δρόμους της Αττικής, δύο πάνοπλα μοντέλα με σήμα το RS.

  • KEIMENO: DEREK POWELL (CAR AND DRIVER, USA), ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΦΩΤ.: AUDI
  • 7/11/2021

Νωρίτερα φέτος, η Audi ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την ανάπτυξη όλων των νέων κινητήρων εσωτερικής καύσης καθώς θα μεταβεί σε αμιγώς ηλεκτρικούς κινητήρες έως το 2033. Ωστόσο, εν αναμονή αυτού του στόχου, οι μηχανικοί της μάρκας προσπάθησαν να εξοπλίσουν το επανασχεδιασμένο Audi RS3 με την πιο δυνατή, ισχυρή έκδοση του υπερτροφοδοτούμενου πεντακύλινδρου σε σειρά κινητήρα της εταιρείας. Με διαθέσιμους 400 ίππους το ενισχυμένο μοτέρ του RS3 τραβάει δυνατά στον κόφτη των 7.000 rpm γεμάτο χαρά. Το να πούμε ότι έχει χαρακτήρα είναι υποτιμητικό - απολαυστικά εύηχο και χαρισματικό, αυτό είναι ένα μοτέρ που μπορεί να φαίνεται απίστευτα… ανθρώπινο σε όλο το εύρος στροφών του. Κάτι που είναι λογικό, καθώς ο μονός αριθμός κυλίνδρων είναι ένας ήχος που θα μπορούσε να μιμηθεί φωνητικά οποιοσδήποτε άνθρωπος. Μια νέα εξάτμιση προσφέρει ακόμα περισσότερο αυτό το ακουστικό δράμα μέσα από τις απολήξεις της εξάτμισης. Κανονικά απεχθανόμαστε την αύξηση του ήχου του κινητήρα μέσω του στερεοφωνικού (κάτι που συνηθίζεται τελευταία), αλλά προσθέτει ενθουσιασμό στο RS3. Με τα παράθυρα ανοιχτά ή κλειστά, αυτό το Audi θα σας κάνει να αναζητάτε σήραγγες στις καθημερινές σας μετακινήσεις για να ακούγεται αυτή η εξάτμιση στο φόρτε της.

Η ροπή είναι επίσης αυξημένη, τώρα κορυφώνεται στα 500 Nm έναντι των 480 Nm του απερχόμενου μοντέλου. Αυτή η ροπή μεταφέρεται μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη επτά ταχυτήτων που διαθέτει πολλά προγράμματα αλλαγής ταχυτήτων, συμπεριλαμβανομένου του launch control. Η Audi εκτιμά ότι το σπριντ στα πρώτα 100 km/h θα διαρκέσει 3,8 δευτερόλεπτα. Αλλά αυτό είναι σίγουρα ένας συντηρητικός αριθμός, καθώς το τελευταίο RS3 που δοκιμάσαμε, ένα μοντέλο του 2017, ήταν ταχύτερο. Οδηγώντας το νέο αυτοκίνητο, διαπιστώσαμε ότι το κιβώτιο ταχυτήτων του είναι πρόθυμο να ρίξει μια ταχύτητα μόνο με ένα άγγιγμα του γκαζιού, αλλά δεν είναι τόσο προληπτικό όταν φρενάρεις στις στροφές, καθώς μερικές φορές απαιτεί ένα τράβηγμα στα paddles στο τιμόνι για να κατεβάσει μία σχέση.

Για ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο, είναι εύκολο να αλλάξετε τη συμπεριφορά του κιβωτίου ταχυτήτων μέσω των διαφόρων τρόπων μετάδοσης κίνησης, οι οποίοι επίσης αλλάζουν την απόκριση του κινητήρα, το βάρος και την αίσθηση του συστήματος διεύθυνσης και τη σταθερότητα των προσαρμοζόμενων αμορτισέρ. Παρακάμψαμε τις ρυθμίσεις Efficiency και Comfort, και βρήκαμε ότι το Auto είναι ικανό στην προσαρμογή των παραμέτρων με βάση τις οδηγικές μας συνήθειες. Η δυναμική λειτουργία ενισχύει όλες τις δυναμικές πτυχές του αυτοκινήτου και κρατά τις ταχύτητες στην κόκκινη γραμμή στη χειροκίνητη λειτουργία. Το πιο ενδιαφέρον ήταν η προσαρμόσιμη λειτουργία RS Performance, η οποία για πρώτη φορά στο RS3 επιτρέπει τη ρύθμιση της αναλογίας της ροπής που πηγαίνει στους πίσω τροχούς. Το σύστημα τετρακίνησης Quattro της Audi είναι σχεδόν υπερβολικά αποτελεσματικό στις περισσότερες περιπτώσεις, καθώς ο κινητήρας μπορεί να φιμωθεί με σχεδόν κλινικό τρόπο. Εδώ όμως, το σύστημα τετρακίνησης του RS3 έχει σχεδιαστεί για να είναι ένα ανατριχιαστικό συμπλήρωμα στις ηχηρές εκρήξεις του κινητήρα. Το σύστημα χρησιμοποιεί δύο ανεξάρτητα πακέτα συμπλέκτη που μπορούν να κατευθύνουν το 100 τοις εκατό της ροπής που στέλνεται στον πίσω άξονα σε κάθε πίσω τροχό, βοηθώντας το αυτοκίνητο να ντριφτάρει στις στροφές.

Υπάρχει άλλωστε και μια αποκλειστική λειτουργία RS Torque Rear στο μενού Drive Select του αυτοκινήτου, η οποία είναι μια λειτουργία drift σε όλα εκτός από το όνομα. Στην πράξη, αυτή η ρύθμιση σάς επιτρέπει να κουνάτε διαρκώς την ουρά του RS3. Παρά τα πλεονεκτήματα της πισωκίνητης συμπεριφοράς, η μηχανολογική διάταξη βασίζεται κυρίως στους μπροστινούς τροχούς. Παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να εξοπλιστεί το προηγούμενο RS3, το νέο αυτοκίνητο κυλά με ελαστικά που είναι πιο φαρδιά μπροστά από ό,τι πίσω, 265/30-R19 εμπρός και 245/35-R19 πίσω. Και δεδομένου ότι μόνο το 50 τοις εκατό της ροπής του κινητήρα μπορεί να δρομολογηθεί προς τα πίσω, το RS3 δεν μπορεί να σπάσει την πρόσφυσή του με την ίδια παρορμητικότητα, ας πούμε, μιας BMW M2. Χρειάζεται σκόπιμη προσπάθεια και βαρύ δεξί πόδι για να ξεπεραστεί η φυσική κλίση του πλαισίου προς την υποστροφή, και μόλις περάσετε αυτό το όριο πρόσφυσης, χρειάζεται επιμονή για να συνεχίσετε να… χορεύετε στο όριο.

Η αξιοποίηση στο έπακρο του RS Torque Rear στην πίστα απαιτεί επίσης επιμέλεια και λίγη εμπιστοσύνη από την πλευρά του οδηγού. Η διαδρομή μας περιλάμβανε γύρους στην πίστα των Μεγάρων, μια σφιχτή διαδρομή 2,1 km με μια μικρή ευθεία και 10 στροφές. Η συντηρητική γραμμή που συνήθως ακολουθείς με ένα τετρακίνητο σε στροφές δεν απέφερε στην περίπτωσή μας καμία βοήθεια από τον πίσω άξονα του RS3. Είναι καλύτερο να είστε πιο επιθετικοί στην είσοδο της στροφής και να αγνοήσετε το ένστικτό σας που λέει να αφήσεις το γκάζι. Ακριβώς πριν το μπροστινό άκρο αρχίσει να ανοίγει την τροχιά του, σανιδώστε το γκάζι για να μετατοπιστεί η ροπή στον πίσω άξονα και αφήστε τον προγραμματισμό του συστήματος τετρακίνησης να λύσει όλα τα θέματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι το RS3 δεν είναι ισχυρό όταν πιέζεται δυνατά. Ο οδηγός δοκιμών της Audi, Frank Stippler, δημοσίευσε πρόσφατα έναν γύρο 7:40,8 γύρω από το Nόrburgring, ξεπερνώντας το χρόνο άλλων τετρακίνητων πυραύλων όπως της Bugatti Veyron.

Στον ανοιχτό δρόμο, το RS3 αισθάνεται πολύ περισσότερο στο φυσικό περιβάλλον του. Με τους προσαρμοζόμενους αποσβεστήρες στην άνετη ρύθμιση, το μικρό σεντάν θυμίζει την ψυχραιμία και τη σταθερότητα των μεγαλύτερων αδελφών της Audi. Μπροστά, η ανάρτηση με γόνατα διαθέτει ρουλεμάν ειδικά για το μοντέλο που προσθέτουν σχεδόν μία μοίρα αρνητικού κάμπερ σε σύγκριση με το κανονικό A3. Μια διάταξη πολλαπλών συνδέσμων βρίσκεται στο πίσω μέρος, μαζί με μια σωληνωτή αντιστρεπτική ράβδο και ένα πρόσθετο αρνητικό κάμπερ μισής μοίρας. Συνολικά, το RS3 είναι 25 mm χαμηλότερο από το A3 και 10 mm χαμηλότερο από το S3. Η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 250 km/h, αν και η επιλογή του πακέτου RS Dynamic αυξάνει στα 280 km/h.

Κοιτάξτε πέρα ??από τις επιδόσεις του και το RS3 έχει το ίδιο φρεσκάρισμα που υπάρχει στα νέα A3 και S3. Το εσωτερικό διαθέτει πολύ πιο premium εμφάνιση, χάρη σε μεγάλο βαθμό στην οθόνη αφής 10,1 ιντσών που είναι πλέον ενσωματωμένη στο ταμπλό. Ο διαμορφώσιμος ψηφιακός πίνακας οργάνων 12,3 ιντσών πλαισιώνεται από αεραγωγούς που μοιάζουν με λαβές μοτοσικλέτας. Ένα πακέτο σχεδίασης RS προσθέτει είτε κόκκινες είτε πράσινες πινελιές σε αυτούς τους αεραγωγούς, καθώς και ζώνες ασφαλείας με χρωματιστές πόρπες και ραφές στα καθίσματα, αν και είμαστε λιγότερο γοητευμένοι από τον μικροσκοπικό επιλογέα ταχυτήτων στην κεντρική κονσόλα. Επίσης κάπως παράταιρα είναι τα… στρέμματα γυαλιστερού μαύρου πλαστικού που κοσμούν το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου, τα οποία φαίνονται κάπως ημιτελή και εμφανίζονται σε αντίθεση με την υπόλοιπη… επιθετική λαμαρίνα.

Παρά την ομοιότητα, το RS3 είναι μια εξαιρετική εξέλιξη της αρχικής φόρμουλας της Audi που εν πολλοίς καθορίζει τη μάρκα. Αν αυτό σας φαίνεται κατάλληλος τρόπος για να γιορτάσετε την ηχητική χαρά του περίεργου αλλά γοητευτικού συστήματος μετάδοσης κίνησης, θα πρέπει να περιμένετε στις αρχές του επόμενου έτους για να αγοράσετε ένα. Απίστευτα εκκεντρικό και ικανό, όσο και αν είναι το RS3, είναι δύσκολο να προβλέψουμε πόσο καιρό η Audi θα συνεχίσει να υποστηρίζει αυτό το εξειδικευμένο τμήμα με έναν τέτοιο bespoke κινητήρα. Αν και είμαστε απαισιόδοξοι για ό,τι φέρει το μέλλον, ελπίζουμε ότι η μάρκα βασίζεται στους μηχανικούς του τμήματος ηλεκτροκίνησης για να δημιουργήσει σάουντρακ κινητήρων που είναι τόσο ένδοξα όσο και του RS3.