2021 Ford Mustang Mach-E GT – FIRST DRIVE: Οδηγούμε το ταχύτερο μοντέλο παραγωγής της Ford (Video)


Σημειώστε: Μέγιστη συνδυαζόμενη ισχύς 487 ίπποι, μέγιστη συνδυαζόμενη ροπή 860 Nm, επιτάχυνση 0-100 km/h σε 3,7 sec, τελική ταχύτητα «μόλις» 200 km/h. Η Ford Mustang Mach-E GT είναι ένα SUV ή ένα supercar;

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 26/10/2021

Θα είχε ενδιαφέρον αν με κάποιον μαγικό τρόπο θα μπορούσαμε να είχαμε μαζί μας στην επίσημη παρουσίαση της Ford Mustang Mach-E GT και τους κυρίους Donald Nelson Frey και Lee Iacocca. Τους δύο ανθρώπους που επέμειναν και στήριξαν την προσπάθεια δημιουργίας της πρώτης Ford Mustang, το 1964.

Θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε τις αντιδράσεις τους στη θέα της καινούργιας Ford Mustang Mach-E GT, να ακούγαμε την άποψή τους για τον τρόπο που μετεξελίχθηκε το πρώτο «pony car» στην εποχή μας και να μαθαίναμε τις εντυπώσεις τους έπειτα από την οδήγηση του πρώτου αμιγούς ηλεκτροκίνητου SUV της Ford. Καλύτερα, του πρώτου αμιγούς ηλεκτροκίνητου SUV επιδόσεων της εταιρείας.

Φυσικά, κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Ωστόσο, χάρη στην παρακαταθήκη τους και τη Mustang Mach-E GT, η Ford μπαίνει με δυναμικό τρόπο στη νέα δεκαετία που διανύουμε ήδη. Η κορυφαία εκδοχή τού ηλεκτρικού crossover/SUV μοντέλου τής «Μπλε Οβάλ» είναι αυτή που αναλαμβάνει να συνδυάζει τους δύο βασικούς τομείς που ορίζουν την κατασκευαστική φιλοσοφία της: την πρακτικότητα και τις επιδόσεις.

Τα αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά

Η Ford Mustang Mach-E GT έχει μπαταρίες λιθίου ιόντων μέγιστης ονομαστικής χωρητικότητας (περίπου) 99 kWh (98,7 kWh για την ακρίβεια) και μέγιστης πραγματικής 88 kWh. Σε σύγκριση με τη δικίνητη εκδοχή τού μοντέλου, αυτές είναι μεγαλύτερες κατά 23 kWh (ονομαστική χωρητικότητα).

Οι μπαταρίες, όταν πλήρως φορτισμένες, δίνουν στο όχημα μια μέγιστη θεωρητική αυτονομία κίνησης που φτάνει τα 500 km, σύμφωνα με τη Ford (κατά WLTP). Σε με καλώδιο11 kW, η φόρτισή τους μεταξύ 10-80% της χωρητικότητάς τους διαρκεί εννιάμιση ώρες, ενώ με καλώδιο 7,4 kW χρειάζονται 14 ώρες. Ωστόσο, σε ταχυφορτιστή 150 kW απαιτούνται μόλις 45 λεπτά της ώρας για την ίδια διαδικασία, όπως ανακοινώνει η Ford.

Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση, εντός περίπου δέκα λεπτών τής ώρας οι μπαταρίες μπορούν να αποθηκεύσουν ενέργεια που επαρκεί για να κινήσει το όχημα για 99 km, σύμφωνα με την εταιρεία. Οι ιδιοκτήτες του οχήματος στις χώρες της Ευρώπης μπορούν να επωφελούνται από τη χρήση του δημόσιου δικτύου φόρτισης «FordPass Charging».

Η μέγιστη συνδυαζόμενη ισχύς των δύο ηλεκτροκινητήρων φτάνει τους 487 PS και η μέγιστη συνδυαζόμενη ροπή τα 860 Nm. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, οι τιμές αυτές επισκιάζουν τις αντίστοιχες της νέας Mustang Fastback Mach 1 με τον χωρητικότητας 5.038 cc, διάταξης V8 κινητήρα (σημ.: 460 PS και 529 Nm, αντιστοίχως). Ή, για να το κάνουμε ακόμα πιο εντυπωσιακό, είναι καλύτερη και από αυτή του Ford GT (σημ.: 750 Nm). Τέλος, σε ό,τι αφορά στη ροπή τής Mustang Mach-E GT, μόνο κάποια hypercars την ξεπερνούν.

Όπως έγινε γνωστό, η ανάρτηση έχει προσαρμοστεί στον χαρακτήρα και τις βελτιωμένες επιδόσεις του οχήματος και έχει ρυθμιστεί κατάλληλα ώστε να ταιριάζει στις απαιτήσεις και την προτίμηση των ευρωπαίων αγοραστών. Το σύστημα «Standard MagneRide adaptive suspension», όπως ονομάζουν στη Ford την ενεργητική λειτουργία των αμορτισέρ, έχει προσαρμοστεί για να προσφέρει όσο το δυνατόν σπορ οδική συμπεριφορά, η οποία είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα και πλεονεκτήματα της Mustang Mach-E GT.

Η κορυφαία έκδοση του μοντέλου έχει τέσσερα προγράμματα για την εφαρμογή της ροπής στους τροχούς: «Whisper», «Active», «Untamed» και «Untamed Plus». Η τελευταία έχει παραμέτρους οι οποίες συμβάλλουν στο να επιτυγχάνεται η πιο σπορ οδική συμπεριφορά κυρίως εντός πίστας. Αναλόγως ποια θα επιλέξει ο οδηγός, εκτός από την απόδοση της ροπής, μεταβάλλονται η αίσθηση στο τιμόνι και στα αμορτισέρ.

Τα στοιχεία που την προσδιορίζουν

Εξωτερικά, η Mustang Mach-E GT διακρίνεται από τις υπόλοιπες εκδόσεις τόσο από τα αποκλειστικά για την έκδοση χρώματα του αμαξώματός της όσο και από τους νέας σχεδίασης τροχούς της. Σε ό,τι αφορά στο πρώτο, η Ford έχει δημιουργήσει δύο χρωματισμούς που τους ονομάζει «Cyber Orange» και «Grabber Blue». Oι τροχοί της είναι 8,0 ιντσών (έναντι 7,0 ιντσών στις άλλες εκδόσεις).

Τα ελαστικά της έχουν διάσταση 245/45 R20 και έχουν σχεδιαστεί και εξελιχθεί από την Pirelli αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη έκδοση. Τέλος, άλλα στοιχεία αναγνώρισής της, εξωτερικά, είναι η μάσκα, με την τρισδιάστατη διαμόρφωσή της, η διαφορετικής σχεδίασης προφυλακτήρες με τους ενσωματωμένους αεραγωγούς στον εμπρός, η μαύρη οροφή και το κόκκινου χρώματος κάλυμμα στις δαγκάνες του συστήματος πέδησης.

Στο εσωτερικό της έχει γίνει προσπάθεια να τονιστεί ο σπορ χαρακτήρας. Έτσι, υπάρχουν τύπου μπάκετ καθίσματα της «Ford Performance» και τιμόνι με στεφάνη μεγαλύτερης διαμέτρου. Η κάθετα τοποθετημένη έγχρωμη full HD οθόνη αφής 15,5, ιντσών στο ταμπλό, η νέα γενιά τού συστήματος ενημερωδιασκέδασης «SYNC» και η καλής ποιότητας δερμάτινη επένδυση στο εσωτερικό είναι στοιχεία που προσδιορίζουν τη Mustang Mach-E GT. Στον προαιρετικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται ηχοσύστημα της «B&O» με δέκα ηχεία και πανοραμική γυάλινη οροφή.

Αναφορικά με τον εξοπλισμό ασφάλειας και υποβοήθησης του οδηγού, το αυτοκίνητο διαθέτει τα συστήματα που έχει δημιουργήσει η Ford σχετικά, όπως: Pre Collision Assist με Auto Emergency Braking, Adaptive Cruise Control με σύστημα Stop & Go και Lane Centring, Lane-Keeping System με Blind Spot Assist, Active Park Assist 2.0, κ.λπ.

Πρώτες εντυπώσεις

Το πρώτο που σου προκαλεί εντύπωση είναι το σχήμα του αμαξώματος. Αν το δεις φευγαλέα, έχεις την εντύπωση ότι πρόκειται για μια «υπερυψωμένη Mustang» (sic). Όμως, όταν αρχίσεις να την παρατηρείς θα καταλάβεις ότι η Mustang Mach-E GT (όπως και οι πιο υπόλοιπες εκδόσεις τού μοντέλου) είναι πράγματι κάτι διαφορετικό στον κόσμο των πολυάριθμων crossover.

Η ουσία της δεν είναι μόνο στο αμάξωμά της αλλά –κυρίως– στον τρόπο που κινείται στον δρόμο. Η ροπή των δύο ηλεκτροκινητήρων είναι εκείνη που κλέβει την παράσταση, «κλέβει» και την ανάσα σου εάν δεν είσαι προετοιμασμένος για την αμεσότητα της εφαρμογής της στους τροχούς. 

Ακόμα και στο βασικό πρόγραμμα λειτουργίας, το «Whisper», το αυτοκίνητο επιταχύνεται πολύ γρήγορα, Στην ενδιάμεση επιλογή «Active», η επιτάχυνση είναι πιο έντονη και η ανάρτηση (τα αμορτισέρ, δηλαδή) σφίγγει περισσότερο σε αίσθηση. Τέλος, στην τρίτη επιλογή «Untamed», τα δεδομένα γίνονται πολύ πιο άμεσα και η ένταση της επιτάχυνσης είναι τέτοια που εάν δεν το αναμένεις θα ξαφνιαστείς (ως επιβάτης) και θα χαμογελάσεις με ευχαρίστηση (ως οδηγός).

Το βάρος της Mustang Mach-E GT είναι εμφανές εάν προσπαθήσεις να κινηθείς γρήγορα, όμως η ρύθμιση της ανάρτησης συμβάλλει να μην χάνεται το ενδιαφέρον σου. Σε βρεγμένο δρόμο, όπως αυτός που έτυχε να οδηγήσουμε το αυτοκίνητο, η ροπή κάνει τους τροχούς να τείνουν να σπινάρουν σχεδόν σε κάθε έντονο πάτημα του δεξιού πεντάλ, αλλά το σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης επεμβαίνει ακαριαία και περιορίζει το φαινόμενο.

Κατά τα λοιπά, η Mustang Mach-E GT είναι ευρύχωρη για τουλάχιστον τέσσερεις ενήλικες. Τα τύπου μπάκετ εμπρός καθίσματα είναι σχετικά ευρύχωρα, στηρίζουν καλά το σώμα στις στροφές και σχετικά σφιχτά σε αίσθηση, χωρίς να αποβαίνουν κουραστικά σε ένα ταξίδι.

Στο πίσω μέρος, ένας επιβάτης μετρίου αναστήματος έχει αρκετό ωφέλιμο χώρο για τα πόδια του, όπως και για το πλάτος. Επίσης, παρά το κεκλιμένο αμάξωμα στο εκεί τμήμα του αμαξώματος, το ωφέλιμο ύψος είναι ικανοποιητικό, χάρη και στο σχετικά χαμηλά τοποθετημένο κάθισμα.

Η Mustang Mach-E GT θα σε ενθουσιάσει και θα σε κάνει να αισθάνεται ότι είσαι μέσα σε ένα supercar αναφορικά με την επιτάχυνσή της. Εάν κινείσαι με κανονικό ρυθμό είναι ευκολοδήγητη και σου προσφέρει ένα τεχνολογικά προηγμένο και «ψηφιακό» περιβάλλον. Στην Ελλάδα αναμένεται να έρθει από τις αρχές του επόμενου έτους, για όσους ενδιαφέρονται να την αποκτήσουν.