2022 DS 4 Cross 1.2 PureTech 130 EAT8 - Test Drive: Δοκιμάζουμε τo νέο luxury μικρομεσαίο crossover (Video Review)


Tο νέο γαλλικό πολυτελές μικρομεσαίο DS 4 ήρθε στην Ελλάδα και οδηγώντας το διαπιστώνουμε ότι είναι ένα μοντέλο που ξαναγράφει τους κώδικες επικοινωνίας του αυτοκινήτου με τον άνθρωπο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΦΩΤ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ
  • 28/2/2022

Πόσο αφοπλιστική μπορεί να είναι η αυθεντική ομορφιά; Το «Ομορφότερο Αυτοκίνητο για το 2022», από την κριτική επιτροπή του 37ου Festival Automobile International είναι η πρώτη διάκριση από πολλές που φαίνεται από το DNA του αυτοκινήτου ότι θα έρθουν για το νέο DS 4 που δεν είναι άλλο ένα αυτοκίνητο, αλλά ένα μοντέλο χάρμα ειδέσθαι που ξέρει όσο λίγα το παιχνίδι του car design στο οποίο όλα έχουν να κάνουν με τις αναλογίες. Με μήκος 4,40 m, πλάτος 1,83 m, ύψος 1,47 m, μεγάλους τροχούς και απόσταση από το έδαφος στα 189 mm, το νέο DS 4 διαθέτει μια σιλουέτα μοναδική στην κατηγορία με αναλογίες γνώριμες, αλλά δοσμένες με μια νέα προσέγγιση όχι μόνο για τη μάρκα, αλλά και για την κατηγορία ολόκληρη με… γερμανική μάλιστα προσήλωση στο φινίρισμα και στην ποιότητα συναρμολόγησης (δεν είναι τυχαίο, καθώς το αυτοκίνητο κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Opel στο Rüsselsheim της Γερμανίας, στο πλαίσιο της κοινοπραξίας Stellantis).

Το εμπρός μέρος δείχνει επιβλητικό ενσωματώνοντας λεπτούς προβολείς DS Matrix LED Vision και φώτα ημέρας. Επιπλέον δε, στο αυτοκίνητο δοκιμής μας υπάρχουν διακριτά διακοσμητικά και χρηστικά στοιχεία που δημιουργούν την έκδοση Cross, μια παραλλαγή crossover δηλαδή μέσα στην κατηγορία των hatchbacks.

Το μέλλον σήμερα

Βασισμένο σε μια εξελιγμένη μορφή της πλατφόρμας EMP2,  η οποία είναι συντιθέμενη κατά 70% από νέα τμήματα ή εξαρτήματα κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά ειδικά φτιαγμένα για τη DS Automobiles. Έτσι το νέο DS 4 είναι όσο ελαφρύ γίνεται και συνάμα κορυφαία δύσκαμπτο, αλλά και επαυξημένα ευρύχωρο, παρά τα «μόλις» 2,675 m μεταξονίου. Και μιας και αναφέραμε τα χωροταξικά, η είσοδος στο εσωτερικό διατρανώνει ότι είναι αλχημιστές οι σχεδιαστές του interior design της DS.

Είναι ένα υβρίδιο το DS 4 από ταινία επιστημονικής φαντασίας με κλασικά γαλλικά στοιχεία, μοτίβα και υλικά που ξέρεις ότι είναι DS της νέας εποχής. Το σύστημα multimedia νέας γενιάς είναι απλώς υπερσύγχρονο με 10άρα οθόνη υψηλής ευκρίνειας, τόσο σε επίπεδο πληροφοριών, όσο και αισθητικής με ψηφιακό πίνακα οργάνων κι ένα μεγάλο Head-up display που προβάλλει έξτρα πληροφορίες εντός του οπτικού πεδίου του οδηγού. Το μοναδικό περιβάλλον εργασίας ενισχύεται από τη μικρή touch επιφάνεια 5 ιντσών στη βάση της κονσόλας που χρησιμοποιείται ως κέντρο χειρισμού λειτουργιών, ενώ όλο το μενού είναι και εξελληνισμένο. Εντυπωσιακά είναι και τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού που έχουμε δει στο DS 7 και που δεν συναντάς εύκολα στην κατηγορία.

Αυτό, όμως, που, ειλικρινά, δεν έχει αντίπαλο είναι η δημιουργία ενός luxury περιβάλλοντος στην καμπίνα. Δεν θυμόμαστε άλλο αυτοκίνητο με κρυφούς αεραγωγούς, κάτι που δημιουργεί μια καθαρή εικόνα στο εσωτερικό. Τα καθίσματα είναι μεγάλα σε μέγεθος και άριστα σε στήριξη. Οι χώροι είναι τυπικοί και επαρκείς, με μόνη υποχώρηση το οπτικό πεδίο προς τα πίσω λόγω της σχεδίασης. Οι ευκολίες προφανώς κι έχουν την τιμητική τους με την υψηλή τεχνολογία προστασίας επιβατών, αλλά και πεζών, συστήματα υποβοήθησης και ημιαυτόνομης οδήγησης.

Γνωστές λύσεις

Η μηχανολογία στηρίζεται σε γνωστά συστήματα. Υπάρχει ο βραβευμένος τρικύλινδρος, 1200άρης turbo κινητήρας της Stellantis με απόδοση 130 PS και ροπή στα 230 Nm. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι το EAT8 αυτόματο της Aisin, ενώ το σύνολο παραμετροποιείται αναλόγως οδηγικού σεναρίου με τρία προγράμματα Normal, Eco και Sport.

Και σε μια άκρως… ενδιαφέρουσα προσέγγιση, το DS 4 φορά ελαστικά Michelin e-Primacy 215/55-R19, μια επιλογή όσο πρέπει ασφάλτινη και όσο χρειάζεται χωμάτινη με χαμηλά επίπεδα θορύβου. Επί του πρακτέου, ο συνδυασμός άνεσης και συνέπειας σε οδηγικά χαρακτηριστικά είναι απλώς καθηλωτικός.

Η πλήρως επανασχεδιασμένη ανάρτηση και το σύστημα διεύθυνσης δημιουργούν μια συνοχή και μια οδηγική συγκρότηση υψηλού επιπέδου. Η ησυχία κύλισης σε κάθε περίπτωση είναι υποδειγματική, τόσο από την αεροδυναμική φροντίδα, όσο και από την εν γένει προσοχή στη λεπτομέρεια με την παντελή έλλειψη τριγμών και θορύβων.

Σε μια εποχή, όμως, που οι μετακινήσεις έχουν γίνει τόσο μα τόσο σύνθετες, θέλεις ένα αντι-στρες αυτοκίνητο που να ξεχειλίζει μοναδικότητα, πολυτέλεια και κύρος, στοιχεία που όλο και περισσότερο είναι απαιτητά από τον κόσμο (γι’ αυτό και, συνολικά, η ποιότητα στην αυτοκίνηση έχει αναβαθμιστεί). Ένα τέτοιο αυτοκίνητο στις πιο ραφιναρισμένες του αναλογίες είναι το DS 4. 

Είναι μοναδικά όμορφο (χωρίς καμία δόση υποκειμενικότητας) κι έρχεται με όσα επιθυμείς για σβέλτες και οικονομικές μετακινήσεις. Μπροστά μας έχουμε ένα από τα καλύτερα crossover μοντέλα που μπορεί κανείς να αγοράσει αυτή τη στιγμή με την τιμή μέχρι τούτη τη στιγμή να υπολογίζεται κάτω από το όριο των 30.000 ευρώ για το βασικό, αλλά πλούσια εξοπλισμένα και αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ DS Automobiles DS4 Cross 1.2 PureTech 130 EAT8 2022   TIMH €   ΤΕΛΗ €86,4

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.199, Turbo, 3 Κύλινδρος, Σε σειρά  ΚΑΥΣΙΜΟ Αμόλυβδη Βενζίνη

ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 96(130)/5.500  ΡΟΠΗ Nm/rpm 230/1.750

ΜΕΤΑΔΟΣΗ Αυτόματο, 8 σχέσεων, κίνηση στους εμπρός τροχούς

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 9,7 sec, τελική 210 km/h

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 5,9 L/100km, 135 g/km

DS Automobiles DS4 Cross 1.2 PureTech 130 EAT8 2022

ΥΠΕΡ ΣΧΕΔΙΑΣΗ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΑΝΕΣΗ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ, ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.

ΚΑΤΑ ΘΟΡΥΒΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ.