2022 Skoda Fabia Test Drive - Οδηγούμε στην Ελλάδα το νέο supermini με την ανώτερη ποιότητα (video)


Είκοσι δύο χρόνια μετά το ντεμπούτο του, το Skoda Fabia έρχεται πλέον και στη χώρα μας με όπλα την σοβαρή μηχανολογία, την ανώτερη ποιότητα και τις simply clever λύσεις που κάνουν την καθημερινότητά μας πιο εύκολη.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΦΩΤ.: SKODA
  • 28/4/2022

Πέρασε λίγος καιρός από την πρώτη μας οδηγική επαφή με το νέο τσεχικό supermini και επιτέλους ήρθε η στιγμή να το δούμε και με… ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας. Ποιοτικότερο, μεγαλύτερο στα 4,10 μέτρα μήκους και βασισμένο στην πλατφόρμα MQB A0 (την ίδια που χρησιμοποιεί και το Polo) το νέο Fabia έχει μια δωρικότητα που αποπνέει… status και ποιότητα με την ισχυρή εταιρική ταυτότητα Skoda και μπόλικη τεχνολογία αφού στις ακριβές εκδόσεις του υπάρχουν και full LED φωτιστικά εμπρός και πίσω. Υπάρχει επιλογή από εννέα χρώματα αμαξώματος με διχρωμία σε ασημί ή μαύρο για την οροφή, τα καλύμματα των καθρεπτών και τις ζάντες αλουμινίου. Επίσης υπάρχει διαθέσιμη η γρίλια SKODA σε γκρι χρώμα και η πανοραμική γυάλινη οροφή.

Η Skoda διατείνεται ότι το Fabia διαθέτει την καλύτερη αεροδυναμική στην κατηγορία με συντελεστή οπισθέλκουσας (cd) 0,28. Προσεγμένες λύσεις όπως σπέσιαλ ζάντες, ενεργά κλαπέτα εμπρός, air curtains εμπρός και καλύμματα στο κάτω μέρος, φροντίζουν για τη βέλτιστη ροή του αέρα κι επομένως για χαμηλό επίπεδο θορύβου και χαμηλή κατανάλωση αλλά και χαμηλές εκπομπές ρύπων καθώς σχεδόν όλες οι εκδόσεις του νέου Fabia εκπέμπουν κάτω από 122 g/km CO2 με συνεπακόλουθο το δικαίωμα κίνησης εντός του Δακτυλίου.

Το εσωτερικό έχει επίσης χαρακτήρα της σύγχρονης Skoda με -αναλόγως έκδοσης- από απλά τυπικά συστήματα, μέχρι μεγάλες έγχρωμες οθόνες και virtual cockpit με ελληνικό μάλιστα μενού. Το Fabia μπορεί να εξοπλιστεί με χαρακτηριστικά άνεσης που έβρισκε κανείς σε μεγαλύτερες κατηγορίες. Αυτά περιλαμβάνουν θερμαινόμενο παρμπρίζ και θερμαινόμενο δερμάτινο τιμόνι σχεδιασμένο με το τελευταίο στυλ της SKODA με δύο ακτίνες, Climatronic 2 ζωνών, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων αεραγωγών στο πίσω μέρος του Jumbo Box για να διατηρείται η ιδανική θερμοκρασία για τους επιβάτες.

Οι χώροι είναι μεταξύ των κορυφαίων αφού και το μεταξόνιο στα 2,55 μέτρα επαρκεί για την μεταφορά τεσσάρων –τουλάχιστον- επιβατών και το πορτμπαγκάζ στα 380 λίτρα είναι απλά ασυναγώνιστο ενώ υπάρχουν 43 έξυπνες λύσεις για την καθημερινότητα (ποιος δεν ξέρει την ομπρέλα στο υποβραχιόνιο της πόρτας του οδηγού;) και 16 επιλογές αποθήκευσης, με συνολική χωρητικότητα που φτάνει τα 108 λίτρα (!), συμπεριλαμβανομένου ενός πτυσσόμενου κεντρικού υποβραχιόνιου με δύο ποτηροθήκες στα πίσω καθίσματα. Περίεργο, αλλά ευπρόσδεκτο το προαιρετικό ρεζερβουάρ καυσίμου 50 λίτρων (στάνταρ στα 40 λίτρα) που επιτρέπει αυτονομία μεγαλύτερη από 900 χιλιόμετρα με ένα γέμισμα.

Όμως το νέο Fabia είναι και βράχος κανονικός αφού με την πλατφόρμα MQB A0, συνολικά, σχεδόν το 80% του αμαξώματος του αποτελείται από ατσάλινα εξαρτήματα υψηλής αντοχής προσφέροντας υψηλή ακαμψία και κορυφαία ασφάλεια, μαζί με τα πολλά συστήματα ασφαλείας που –αναλόγως έκδοσης- ενσωματώνει όπως είναι τα Travel Assist, Park Assist, Lane Assist, Traffic Sign Recognition, Side Assist, Front Assist με αναγνώριση πεζών και ποδηλατών και Maneuver Assist. 

Το αυτοκίνητο στην Ελλάδα θα διατίθεται με 1.0 ατμοσφαιρικό κινητήρα ο οποίος λειτουργεί σε κύκλο Atkinson, απόδοσης 80 ίππων με 5άρι κιβώτιο και με 1.0 TSI 110 ίππων που λειτουργεί σε κύκλο Miller με 6άρι μηχανικό ή 4ης γενιάς DSG αυτόματο κιβώτιο. Υπάρχει επίσης σπορ σασί 15 mm χαμηλότερο με πιο σκληρή ανάρτηση αλλά και το πακέτο Rough-Road που προσφέρει 15 mm περισσότερη απόσταση από το έδαφος. Τα επίπεδα εξοπλισμού Active, Ambition και Style είναι διαθέσιμα στην αγορά.

Στην πρώτη μας επαφή στους δρόμους της Αθήνας, οδηγήσαμε την έκδοση Style των 110 ίππων με τιμή στα 18.990 που περιλαμβάνει πολλά καλούδια όπως virtual cockpit, και αρκετά συστήματα ασφαλείας. Για μια ακόμη φορά λοιπόν αποδείχθηκε η τεράστια πρόοδος των Τσέχων καθώς το αυτοκίνητο είναι δυνατό, ήσυχο αναλόγως συνθηκών και κρατάει υπό πίεση πολύ πάνω από όσο περιμένεις (και καλύτερα από οποιοδήποτε Fabia του παρελθόντος).

Στρίβει εύκολα με κάποιες κλίσεις αλλά οπωσδήποτε η άνεση είναι γενναιόδωρη. Το αυτοκίνητο λοιπόν είναι εδώ και μάλιστα με πολύ μικρούς χρόνους παράδοσης, μεγάλο ατού στην εποχή μας που λόγω συνθηκών οι παραδόσεις αυτοκινήτων γίνονται με το σταγονόμετρο. Εκδόσεις και τιμές μπορείτε να βρείτε στον επίσημο τιμοκατάλογο της Skoda.