ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ: Οδηγούμε το νέο Volvo V60 (pics video)


To καινούργιο V60 είναι το τυπικότερο όχημα της Volvo, αυτό που απηχεί με τον καλύτερο τρόπο την κατασκευαστική φιλοσοφία και την ιστορία της Σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: VOLVO
  • 7/6/2018

«Swedish generis», εάν μας επιτρέπετε τον βαρβαρισμό. Κοιτάς το μήκους 4,76 m station wagon αμάξωμα του καινούργιου V60 και νοιώθεις μια οικειότητα. Οικειότητα η οποία μάλλον προέρχεται από την ήδη διαμορφωμένη, τυποποιημένη εικόνα ενός Volvo. Πρέπει να είναι επίμηκες και -τρόπον τινά- τετράγωνο στο πίσω μέρος του...

Το νέο V60 βασίζεται στην πλατφόρμα SPA (Scalable Product Architecture) η οποία επέτρεψε την αλλαγή της εικόνας της Volvo αναφορικά την τεχνολογική καινοτομία των μοντέλων της, την ευρύχωρη διαμόρφωσή του εσωτερικού και την ενίσχυση της πολυτέλειας που προσφέρει στους επιβάτες. Σύμφωνα με τον κ. Håkan Samuelsson, Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της Volvo Cars, τα οχήματα αυτής της κατηγορίας είναι σημαντικά για την εταιρεία και απαραίτητα για πολλές γενιές ανθρώπων. Όπως τόνισε ο κ. Samuelsson: «ο οδηγός ενός station wagon είναι σημαντικός για εμάς. Το καινούργιο V60 τιμά αυτή την παράδοση αλλά, επίσης επεκτείνει τις εταιρικές αξίες μας πολύ περισσότερο».

 

Ένα συρρικνωμένο V90

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγεις όταν πρόκειται για το νέο V60, το οποίο είναι το πέμπτο μοντέλο της Volvo που βασίζεται στην πλατφόρμα SPA (έπειτα από τα S90, V90, V90 Cross Country και XC60). Όπως είναι αναμενόμενο, ο εξοπλισμός ασφάλειας και άνεσης είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, αντίστοιχος αυτού που υπάρχει στο V90. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται το σύστημα City Safety με τεχνολογία Autobrake. Για πρώτη φορά έχει και λειτουργία που φρενάρει το αυτοκίνητο όταν ανιχνεύσει την πιθανότητα μετωπικής σύγκρουσης, ενώ διενεργεί και τις υπόλοιπες λειτουργίες του, δηλαδή να προειδοποιεί τον οδηγό για ενδεχόμενη σύγκρουση με πεζό, ποδηλάτη ή μεγάλο ζώο και να επιβραδύνει το όχημα όταν αυτός δεν αντιδράσει έγκαιρα.

Επίσης, διαθέτει το σύστημα Pilot Assist το οποίο συνδράμει τον οδηγό κατά την κίνηση σε δρόμο με καλή διαγράμμιση, μέχρι την ταχύτητα των 130 km/h. Σε αυτή την περίπτωση επιβραδύνει και επιταχύνει το νέο V60 βάσει της ροής κίνησης των προπορευόμενων οχημάτων, διατηρώντας σταθερά την προκαθορισμένη από τον οδηγό απόσταση από αυτά. Επίσης, το Pilot Assist φροντίζει να παραμένει το V60 εντός της λωρίδας κυκλοφορίας την οποία αυτός επιλέγει κάθε φορά. Τέλος, υπό το πρίσμα της καμπάνιας Vision 2020 που έχει υιοθετήσει η Volvo και αφορά στο να μην υπάρχει κάποιος σοβαρά τραυματισμένος ή να χάσει τη ζωή του εντός ενός οχήματός της, υπάρχει και το σύστημα Run-off Road Mitigation το οποίο αποτρέπει την έξοδο του αυτοκινήτου από το δρόμο. Στις καινοτομίες, αναφορικά με τις υπηρεσίες που παρέχει πλέον η εταιρεία στους υποψήφιους πελάτες, περιλαμβάνεται και αυτή που ονομάζεται Care by Volvo. Ουσιαστικά, παρέχει το V60 με τη συνθήκη της χρονομίσθωσης και όχι μόνο ως αντικείμενο ιδιοκτησίας (προς το παρόν, αυτή η υπηρεσία είναι διαθέσιμη σε ορισμένες χώρες)

 

Εσωτερικά

Η διαμόρφωση του χώρου των επιβατών είναι τυπική για Volvo αλλά τυπική και σε σχέση με ό,τι έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια από την εταιρεία. Η διαγωνίου 9,3 ιντσών έγχρωμη οθόνη στο κέντρο του ταμπλό, είναι το σημείο αναφοράς για τις επιμέρους λειτουργίες και την πληροφόρηση του οδηγού. Υψηλής ανάλυσης έγχρωμη οθόνη υπάρχει και στην θέση του πίνακα οργάνων. Σε αυτή απεικονίζονται οι απαραίτητες ενδείξεις, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να προσαρμόζει ο οδηγός αυτές που επιθυμεί ή τον χρωματισμό και το μέγεθος αυτών. Αναλόγως του εξοπλισμού, η οθόνη αυτή είναι 8,0 ή 12,3 ιντσών, αντίστοιχα.

Η σχεδίασή στο εσωτερικό του οχήματος είναι σχετικά λιτή, αρμόζουσα στη φιλοσοφία των Σκανδιναβών αλλά και στην τεχνοτροπία που ακολουθούν για να διαφέρουν και τελικά να κερδίζουν μερίδιο αγοράς. Όπως και στα υπόλοιπα σύγχρονα μοντέλα της Volvo, έτσι και στο νέο V60 η μινιμαλιστική διάρθρωσή του δείχνει όμορφη. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της εταιρείας, σε αυτό έχει γίνει προσπάθεια να τεθεί ο οδηγός περισσότερο στο επίκεντρο του, γι’ αυτό έχει προσεχθεί η θέση οδήγησης και η γενικότερη αίσθηση που αυτός αποκομίζει από το αυτοκίνητο.

Τα εμπρός καθίσματα είναι σχετικά μεγάλα σε διαστάσεις ενώ οι πίσω επιβάτες έχουν μεγάλο ωφέλιμο χώρο. Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην ποιότητα των υλικών και κατασκευής, καθώς έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας καίριος παράγοντας που αποζητούν όσοι επιλέγουν ένα station wagon όχημα αυτής της κατηγορίας.

Σε ό,τι αφορά το ηχοσύστημα, η συνεργασία με την Bowers&Wilkins είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός υψηλής πιστότητας και απόδοσης συστήματος το οποίο στις ακριβότερες εκδόσεις του μοντέλου περιλαμβάνει 18 ηχεία, συνολικά. Τέλος, όλες οι εκδόσεις του καινούργιου V60 θα διαθέτουν το σύστημα ενημερωδιασκέδασης Sensus το οποίο παρέχει τη δυνατότητα διασύνδεσης τόσο με Android Auto όσο και με Apple CarPlay. Το καινούριο V60 θα διατίθεται τόσο με βενζινοκινητήρες και πετρελαιοκινητήρες όσο και με δύο υβριδικής διάταξης κινητήρες.

 

Πρώτες εντυπώσεις

Το νέο V60 κατασκευάζεται στη Σουηδία, συνεπώς έχει την αμιγή φιλοσοφία της Volvo, υπό την έννοια της άνεσης, της δύναμης του κινητήρα και της προσφερόμενης άνεσης για τους επιβάτες. Η πρώτη επαφή μας με το καινούργιο μοντέλο αφορούσε την έκδοση T6, δηλαδή αυτή με τον δίλιτρο turbo βενζινοκινητήρα των 310 PS. Η αρχική εντύπωση της ευρυχωρίας και της πολυτελούς κατασκευής επιβεβαιώνεται από τα πρώτα μέτρα, είτε είσαι πίσω από το τιμόνι του V60 είτε ως επιβάτης.

Τα καθίσματα είναι σχετικά χαμηλά τοποθετημένα και η θέση οδήγησης καλή. Η ανάρτηση είναι σχετικά σφιχτή, για τέτοιο όχημα (station wagon) αλλά αποδεικνύεται άνετη. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, καθώς έχει να διαχειριστεί την ισχύ των 310 PS, η οποία μεταφέρεται σε όλους τους τροχούς, μέσω του συστήματος AWD. Όταν το επιλέξει ο οδηγός, το νέο V60 επιταχύνεται γρήγορα, χωρίς θόρυβο. Σε ό,τι αφορά τον τελευταίο, είναι σε χαμηλό επίπεδο ακόμα και όταν αυξηθεί η ταχύτητα κίνησης του οχήματος. Η ποιότητα κύλισης είναι πολύ καλή, όπως και η απόδοση του ηχοσυστήματος. Οι πίσω επιβάτες έχουν μεγάλο ωφέλιμο χώρο, τόσο για τα πόδια όσο και πάνω από το κεφάλι. Και αυτοί κάθονται σχετικά χαμηλά και έχουν καλή ορατότητα περιμετρικά.

Το νέο Volvo V60 αναμένεται εντός του καλοκαιριού στη χώρα μας με τo πετρελαιοκίνητο V60 D3 να ξεκινά από 48.380 ευρώ με χειροκίνητο κιβώτιο. Τα ντίζελ V60 είναι μόνο εμπροστοκίνητα. Το δε βενζινοκίνητο V60 Τ6 AWD έχει τιμή από 54.638 ευρώ.