BMW Arena 2022: Σε χιονισμένη "αρένα" με τα πανίσχυρα μοντέλα της σειράς "Μ"!


Δοκιμάζουμε στη Σλοβενία τη νέα γκάμα των σειρών Χ, iX και i, την Μ4 Convertible και την ολοκαίνουργια 2 Active Tourer και ατενίζουμε το μέλλον μέσα από τα Art Cars της BMW!

  • KEIMENO: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΦΩΤ.: BMW, Β.Π.
  • 6/4/2022

Με σκηνικό μια πανέμορφη αλλά -ακόμα! - χιονισμένη Σλοβενία και πρωταγωνιστές ένα εκλεκτό καστ μοντέλων της BMW είδαμε το μέλλον των Art Cars της Βαυαρικής φίρμας μέσα από μια ξεχωριστή εικαστική ματιά. Και μαζί παλιμπαιδίσαμε στο χιόνι οδηγώντας την τελευταίας εσοδείας σειρά μοντέλων X, iX, i αλλά και δυο μοντέλα- έκπληξη: την M4 Convertible Competition και την εντελώς νέα 2 Active Tourer.

Και γιατί στη Σλοβενία θα αναρωτηθείτε;

Η BMW Σλοβενίας λοιπόν με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 χρόνων από τότε που η φίρμα μπήκε στον χώρο των Τεχνών με τα διάσημα BMW Art Cars οργάνωσε έναν τοπικό εικαστικό διαγωνισμό για νέους καλλιτέχνες με «καμβά» τη νέα iX. Τρεις φιναλίστ έφτασαν μέχρι τον τελικό, με τον νικητή Urban Klinkon, έναν νεαρό εκκεντρικό Graphic Designer να βλέπει την πρότασή του να εφαρμόζεται στο νέο ηλεκτρικό SUV της BMW σε χρωματικούς τόνους που μας θυμίζουν έντονα τα BMW Art Cars και να έχει επιλεχθεί από ειδική κριτική επιτροπή με τον Domagoj Duke, τον Κροάτη Αρχισχεδιαστή της BMW να μας είναι ο πιο γνωστός και Σλοβένοι εικαστικοί να συμπληρώνουν το πάνελ.

Βέβαια, στην ατζέντα της εκδήλωσης που λειτούργησε ως think tank προστέθηκαν και αλλά θέματα, γύρω από την αισθητική της αυτοκίνησης. Κι όλα αυτά στην Γκαλερί Cukrarna, ενα παλιό εργοστάσιο ζάχαρης στη Λιουμπλιάνα το οποίο από το 2019 λειτουργεί πλεον ως εικαστικός χώρος (Ναι, κάτι σαν το δικό μας Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο παλιό εργοστάσιο του Φιξ).

Και η οδήγηση

Βέβαια, και όπως είναι προφανές, το ενδιαφέρον μας δεν εξαντλήθηκε στον εικαστικό χώρο καθώς την ίδια ημέρα νωρίτερα είχαμε τη δυνατότητα να οδηγήσουμε τη BMW iX40 και την plug-in X5 xDrive 45e σε θεσπέσια τοπία της Βόρειας Σλοβενίας πέριξ της διάσημης λίμνης Bled.

Το επόμενο πρωί είχαμε τη χαρά να οδηγήσουμε σε ειδικά διαμορφωμένη πίστα και σε χιονισμένο ορεινό ανάγλυφο στο υψίπεδο Pokljuka ένα διάσημο χώρο αλπικών σπορ πολλά από τα αυτοκίνητα της BMW. Σαφώς και το Car and Driver έχει νωπές ακόμη τις οδηγικές εμπειρίες από την πανίσχυρη i4 M50, την iX eDrive40, ενώ έχει δοκιμάσει ήδη όλα τα παρόντα μέλη της οικογένειας Χ, (X1, X3, X4, X5) και την αμιγώς ηλεκτρική, σχεδιασμένη από τον Έλληνα σχεδιαστή της BMW, Πάνο Καρρά iX3 ( ένα πολύ δεμένο σύνολο). Γι αυτό και επικεντρωθήκαμε στο ποίημα χρηστικότητας, τη νέα πολυμορφική 2 Active Tourer στη νέα, υβριδική έκδοση 223i (υπήρχαν ακόμη 218i και 218d).

Η νέα σχεδιαστική γλώσσα της BMW στο εσωτερικό, όπως την είδαμε στην iX είναι κι εδώ παρούσα με ρέουσες γραμμές αμαξώματος και καμπίνας και με μια αδιαμφισβήτητη στιβαρότητα και σταθερότητα που δείχνει κορυφαία. Το μοτέρ ακούγεται λίγο υπό πίεση, αλλα μέχρι εκεί. Είναι οδηγικά ενδιαφέρον και έχει την επαυξημένη χρηστικότητα που περιμένεις και με διαιρούμενο 50/50 και συρόμενο κάθισμα πίσω χωρίς να έχει το πομπώδες παράστημα ενός SUV. Με ελαστικά της Goodyear τα UltraGrip Performance σε διάσταση 225/50-R18 κινηθήκαμε χωρίς φόβο σε χιονισμένες διαδρομές και το… ευχαριστηθήκαμε με έναν δίλιτρο κινητήρα 204 ίππων και την υποστήριξη ηλεκτροκινητήρα 19 ίππων.

Παιδική χαρά

Σειρά είχε το drift polygon με την θεσπέσια M4 Convertible xDrive Comperition των 510 ίππων με την οποία διαπιστώσαμε τα άπλετα αποθέματα ροπής (650 Nm είναι αυτά) φορώντας ελαστικά Michelin Pilot Alpine 5, προσπαθώντας να δαμάσουμε το τετρακίνητο θηρίο στην παγωμένη πίστα μόνο με το γκάζι και πάμπολλες μικρομετρικές διορθώσεις… διαρκώς!

Ακολούθησε η δοκιμασία που έφερε την αμιγώς ηλεκτρική i4 M50 xDrive των 544 ίππων και την M4 Competition των 510 ίππων σε ειδικά διαμορφωμένο drag strip με το οποίο είδαμε τι σημαίνει M και…ηλεκτροκίνηση με την i4 M50 να γίνεται φονιάς… οκτανίων.

Κι όλα αυτά ενόσω ρίχναμε κλέφτες ματιές και στη CE 04, τη νέα αμιγώς ηλεκτρική δημιουργία της BMW Motorrad και στο project Empathy, μια σπέσιαλ μοτοσικλέτα BMW R18, η οποία θα ενθαρρύνει την ενσυναίσθηση προς τους συνανθρώπους μας κάνοντας tour στη Σλοβενία συγκεντρώνοντας χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς πουλώντας προϊόντα από την ομώνυμη συλλογή. Τα χρήματα θα δοθούν στην υπάλληλο της BMW Motorrad Lani Nina Markelj, η οποία τραυματίστηκε σοβαρά σε ατύχημα με ποδήλατο.