Δοκιμάζουμε: Citroλn C3 Aircross 1.6 BlueHDi 110PS


Η σύγχρονη εικόνα της Citroën αντικατοπτρίζεται στο C3 Aircross, όχι ως είδωλο αλλά ως μια δημιουργία με έντονη «προσωπικότητα». Ας ανακαλύψουμε τι μπορεί να προσφέρει το νέο μοντέλο και τι επιδιώκει να καταργήσει.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ ΦΩΤO: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ
  • 13/2/2018

Εάν κάτι προσδιορίζει την ευρύτερη ιστορία της Citroën δεν είναι άλλο από την καινοτομία, την πρωτοπορία σε κάποιους τομείς και την (ενίοτε) αναπάντεχη τόλμη στη δημιουργία αντισυμβατικών (sic) αυτοκινήτων. Στην εποχή μας, αυτό περιορίστηκε καθώς η προτεραιότητα για αύξηση των πωλήσεων και κερδοφορία υπερσκέλισε τη συγκεκριμένη παράδοση της Γαλλικής εταιρείας.

Τα μοντέλα της, πλέον, εμφανίζονται περισσότερο τυπικά ως κατασκευή, προσπαθώντας να διακριθούν από τους ανταγωνιστές τους στους τομείς της σχεδίασης και των ηλεκτρονικών εφαρμογών. Η προσπάθεια των ανθρώπων της να «εφεύρουν» νέες κατηγορίες οχημάτων σταμάτησε προς το παρόν (όπως, για παράδειγμα, συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν με τα coupé-cabriolet ή τα MPV οχήματα) και επικεντρώθηκαν στη βελτίωση της ποιότητας των μοντέλων τους.

Βεβαίως δεν περιορίστηκαν μόνο σε αυτό. Για να παρουσιάσουν κάτι «νέο», στράφηκαν στο παρελθόν της Citroën επαναφέροντας την τάση για ελαφριά, λιτά οχήματα που να είναι χρηστικά για τους επιβάτες.

Σχήμα

Η αρχή που έγινε με το C4 Cactus, αναφορικά με τη μεταστροφή της κατασκευαστικής «φιλοσοφίας» της Citroën, απέδωσε και επεκτάθηκε και στα καινούργια μοντέλα της. Το C3 Aircross εντάχθηκε στην κατηγορία των «crossover πόλης» αντικαθιστώντας το C3 Picasso. Η αλλαγή είναι ουσιαστική καθώς το νέο μοντέλο δεν είναι απλώς ένα MPV όχημα με διαφορετικό αμάξωμα αλλά ένα τυπικό crossover. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεχωρίζει αισθητικά και οι άνθρωποι της εταιρείας γνωρίζουν πολύ καλά πώς να το πραγματοποιούν. Η αισθητική διαμόρφωση του C3 Aircross είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που έκανε η σχεδιαστική ομάδα υπό την καθοδήγηση του κ. Alexandre Malval, διευθυντής σχεδιασμού της γαλλικής εταιρείας. Το αμάξωμα του συνδυάζει την ιδιότυπη σχεδίαση με μια (γαλλική) κομψότητα όπως καταδεικνύεται κυρίως στο εμπρός μέρος του. Δείχνει ελκυστικό και ψηλό, κάτι που αρέσει.

Οι στρογγυλοποιημένες φόρμες -εκτός και εντός- υποσυνείδητα δημιουργούν φιλικότητα και αποδοχή ενώ η λιτή διαμόρφωση του εσωτερικού έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη διευθέτησή του και την ευρυχωρία, εν τέλει. Το C3 Aircross, ως «εποικοδόμημα», βασίζεται στο C3 αλλά έχει χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα του C4 Cactus ώστε το αυτοκίνητο να έχει χώρο για τους επιβάτες και τις αποσκευές τους. Επίσης, διαμορφώθηκε ώστε να έχει θήκες για μικροαντικείμενα, αλλά σε συγκεκριμένα σημεία αυτές δεν είναι τόσο χρηστικές στην πράξη (π.χ. οι ποτηροθήκες εμπρός από τον μοχλό ταχυτήτων). Η Citroën προσφέρει τη μεγάλη δυνατότητα εξατομικευμένης διαμόρφωσης του οχήματος, παράγοντας που αποκτά αυξημένη σημαντικότητα διαρκώς μεταξύ των υποψήφιων πελατών αυτής της κατηγορίας. Έτσι, το C3 Aircross προσφέρεται με 90 διαφορετικούς συνδυασμούς χρωμάτων αμαξώματος και γραφικών σχεδίων σε αυτό.

Εσωτερικά, οι άνθρωποι της Citroën προσπάθησαν να διαμορφώσουν τον χώρο ώστε οι επιβάτες να αισθάνονται άνετα και να χαλαρώνουν όσο το δυνατόν με την επιλογή υλικών και χρωματισμών που να συμβάλλουν σε αυτό όπως επίσης ενσωμάτωσαν στον εξοπλισμό του στοιχεία που τους διευκολύνουν κατά τη μετακίνησή τους. Έτσι, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται συστήματα «Head-up Display», «Active Safety Brake», αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας, αυτόματης αφής «μεγάλης σκάλας» φώτων και επαγωγικής φόρτισης «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου (στις καλύτερα εξοπλισμένες εκδόσεις, βεβαίως). Να σημειώσουμε ότι το νέο μοντέλο πήρε πέντε αστέρια τις δοκιμές πρόσκρουσης του οργανισμού «EuroNCAP», σημειώνοντας ποσοστό 85% στην προστασία των ενηλίκων επιβατών. Πέραν αυτών, το C3 Aircross -καίτοι crossover- διαθέτει κάποια στοιχεία πρακτικότητας ενός MPV, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα να διπλώνει η πλάτη και του καθίσματος συνοδηγού για τη μεταφορά μακριών αντικειμένων.

Στο δρόμο

Ως γαλλικό όχημα (και μάλιστα ως Citroën), κάποιος αναμένει το C3 Aircross να είναι άνετο. Η (στερεοτυπική, πλέον) αντίληψη επιβεβαιώνεται στην πράξη. Η ρύθμιση της ανάρτησής του είναι τέτοια που απορροφά με ικανοποιητικότατο τρόπο τις κακοτεχνίες του δρόμου αλλά ταυτοχρόνως είναι και αρκούντως σφιχτή ώστε να μην επιτρέπει στο όχημα να γέρνει ή να ταλαντώνεται υπέρ το δέον. Καθώς το C3 Aircross διαθέτει ψηλότερο αμάξωμα από αυτό του C3, τοποθετήθηκαν πιο σφιχτά ελατήρια για να περιοριστεί η τάση του οχήματος να γέρνει περισσότερο στις στροφές, συγκριτικά. Με αυτό τον τρόπο όμως το αυτοκίνητο είναι πιο στιβαρό γενικότερα. Στη άνετη μετακίνηση των επιβατών συμβάλλουν και τα σχετικά μεγάλα και μαλακά σε αίσθηση καθίσματα. Πέντε ενήλικοι θα χωρέσουν χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα, τόσο ως προς το ωφέλιμο ύψος όσο και μήκος για τα πόδια τους (οι πίσω). Επίσης, το μοντέλο έχει αυξημένο ύψος από το έδαφος, κατά περίπου 20 cm από το αντίστοιχο του απλού C3. Αυτό το καθιστά ικανό να κινηθεί σε δύσβατο έδαφος αλλά πάντα βάσει των δυνατοτήτων που έχει ένα εμπροστοκίνητο όχημα σε μια τέτοια περίπτωση.

Ο πετρελαιοκινητήρας είναι ο οκταβάλβιδος 1,6 λίτρου ο οποίος πληροί το πρότυπο «Euro 6» χάρη στην τεχνολογία «BlueHDi», όπως την ονομάζουν στη Citroën. Στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης και των εκπεμπόμενων ρύπων με την προσθήκη διαλύματος ουρίας υψηλής καθαρότητας, το σύστημα «SRC» («Επιλεκτική Καταλυτική Αναγωγή») και φίλτρο συγκράτησης μικροσωματιδίων («DPF») ενώ ενσωματώνει και σύστημα Start/Stop. Πρακτικά, ο κινητήρας αποδίδει τη ροπή του από τις χαμηλές rpm, έχει γραμμική απόδοση αλλά δεν προσδίδει επιδόσεις στο όχημα. Αντιθέτως είναι σχετικά ήσυχος στη λειτουργία του, για diesel, και οικονομικός σε κατανάλωση ακόμα και όταν πιέζεται από τον οδηγό ή όταν το όχημα είναι φορτωμένο.

Σε ό,τι αφορά τα φρένα, δεν μείναμε ικανοποιημένοι από την απόδοσή τους καθώς τόση η αίσθηση όσο και η απόσταση ακινητοποίησης από συγκεκριμένες ταχύτητες θα έπρεπε να είναι καλύτερες, απόρροια και της επιλογής ελαστικών. Το επίπεδο θορύβου είναι στο μέσο όρο της κατηγορίας ενώ η ποιότητα κύλισης κρίνεται θετικά. Βεβαίως η αίσθηση του τιμονιού και του μοχλού ταχυτήτων δεν είναι τόσο καλή όσο θα θέλαμε ή όσο είναι σε άλλα άμεσα ανταγωνιστικά μοντέλα.

Τέλος, στο C3 Aircross διατίθεται προαιρετικά το σύστημα «Grip Control» το οποίο έχει πέντε διαφορετικές επιλογές. Οι τέσσερις αφορούν στην αμεσότητα μετάδοσης της ροπής στους εμπρός τροχούς αναλόγως της υφής του εδάφους και μία για την απενεργοποίηση του συστήματος «ESP». Επιπλέον, διατίθεται και με το σύστημα «Hill Assist Descent»» για τη διατήρηση σταθερής της ταχύτητας κίνησης σε έδαφος με έντονη κλίση. Βεβαίως, αυτά έχουν τη χρήση να συνδράμουν τον οδηγό όταν βρεθεί σε έδαφος με μειωμένη πρόσφυση ή μαλακή σύσταση, όχι να κάνουν το C3 Aircross «εκτός δρόμου» όχημα.

Επιλογικά

Το νέο μοντέλο φέρει κάτι από το «άρωμα» της Citroën. Γαλλικό καθότι, έχει την έντονη υφή και τον ξεχωριστό χαρακτήρα που πρέπει για να προσδιορίζεται ως τέτοιο. Βεβαίως δεν δημιουργήθηκε για να καλύψει κάτι αλλά αντιθέτως για ν' αποκαλύψει. Ν' αποκαλύψει την νέα ταυτότητα της γαλλικής εταιρείας η οποία αφήνει τους «εμπορικούς πειραματισμούς» αναφορικά με τις κατηγορίες οχημάτων και ακολουθεί «πεπατημένες» που αποδεικνύονται κερδοφόρες. Καταργεί κάποιες από τις μέχρι πρόσφατα εφαρμοζόμενες πρακτικές που δεν ήταν επιτυχημένες για την εταιρεία, όπως η επιμονή σε μια διαρκή διαφοροποίηση που δεν τελεσφόρησε. Το C3 Aircross δεν μπορεί να θεωρηθεί καινοτόμο στο σύνολό του (Citroën, γαρ), όμως είναι ένα καλό οικογενειακό όχημα που θα ικανοποιήσει τόσο τις αστικές και περιαστικές μετακινήσεις αυτής όσο και αυτές στην περίπτωση ενός ταξιδιού. Η ευρυχωρία και η σχεδίαση του εσωτερικού καθώς και η περιμετρική ορατότητα θα αξιολογηθούν θετικά από μικρούς και μεγάλους, όπως και οι δυνατότητες ενημερωδιασκέδασης και διασυνδεσιμότητας (απ' όλους, πλέον...).

Κοντολογίς, C3 Aircross είναι ένα όχημα που δημιουργήθηκε για να χαλαρώνει τους επιβάτες του, με τη σχεδίασή του και την άνεση των καθισμάτων του. Σε αυτό το ύφος είναι και ο πετρελαιοκινητήρας των 100 PS.

YΠΕΡ

  • ΙΔΙΟΤΥΠΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ,
  • ΕΥΡΥΧΩΡΙΑ,
  • ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΟΥ

ΚΑΤΑ

  • ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ,
  • ΑΠΟΔΟΣΗ ΦΡΕΝΩΝ

TECH INFO

CITROËN C3 AIRCROSS 1.6 BLUEHDI 100 PS

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 4ΚΥΛΙΝΔΡΟΣ ΣΕ ΣΕΙΡΑ, TURBO
ΚΑΥΣΙΜΟΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
ΚΥΒΙΣΜΟΣ (cc)1.560
ΜΕΓΙΣΤΗ ΙΣΧΥΣ [kW(PS)/rpm]73 (100)/3.750
ΜΕΓΙΣΤΗ ΡΟΠΗ (Nm/rpm)254/1.750
ΚΙΒΩΤΙΟΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟ 5 ΣΧΕΣΕΩΝ
ΚΙΝΗΣΗΣΤΟΥΣ ΕΜΠΡΟΣ ΤΡΟΧΟΥΣ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ (ΕΜΠΡΟΣ/ΠΙΣΩ)ΓΟΝΑΤΑ ΤΥΠΟΥ MacPHERSON ΜΕ ΨΑΛΙΔΙΑ ΒΑΣΗΣ, ΑΝΤΙΣΤΡΕΠΤΙΚΗ ΡΑΒΔΟΣ/ΗΜΙΑΚΑΜΠΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ
EΛΑΣΤΙΚΑHANKOOK KINERGY 4S
ΔΙΑΣΤΑΣΗ195/60-R16

ΑΜΑΞΩΜΑ

ΜXΠXΥ (mm)4.150x1.760x1.640
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ (mm)2.600
ΒΑΡΟΣ (kg)1.278
ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ (l) min/max410/1.289
ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ (l)45
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ (km/h)*175
ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΑΠΟ ΣΤΑΣΗ (s)
0-80 km/h8,4
0-100 km/h12,5
0-120 km/h18,5
0-400 m18,5
ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ (s)
50-80 km/h (ΜΕ 3η)4,6
70-100 km/h (ΜΕ 4η)7,4
80-120 km/h (ΜΕ 5η)16,0
ΦΡΕΝΑΡΙΣΜΑ (m)
90-0 km/h34,1
120-0 km/h60,9
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (l/100km)
ΕΝΤΟΣ/ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΗΣ*4,5/3,7
ΜEΙΚΤΗ*4,0
ΜΕΣΗ ΔΟΚΙΜΗΣ6,4
ΕΚΠΟΜΠΗ CO2 (g/km)*104
ΘΟΡΥΒΟΣ (dBA)
90 km/h (ΜΕ 4η)58
110 km/h (ΜΕ 5η)62
* ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ
ΤΙΜΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ (ΕΥΡΩ)*18.490
ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (ΕΥΡΩ)101,92

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 10)

Citroen C3 Aircross 1.6 BlueHDi 110PS
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ8
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ7
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ9
ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ8
ΟΔΗΓΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ7
ΑΝΕΣΗ/ΧΩΡΟΙ9
ΑΣΦΑΛΕΙΑ9
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ8
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ9
VALUE FOR MONEΥ8
ΣΥΝΟΛΟ82

Loading the player ...