Δοκιμάζουμε στην πίστα την Porsche 911 GT3 RS (Video)


Η GT3 RS μοιράζεται το ίδιο πλαίσιο με τον μέχρι πρότινος βασιλιά του Lightning Lap, την GT2 RS, και παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει 700 PS, έχει στο οπλοστάσιό της 520 πανίσχυρους ατμοσφαιρικούς ίππους.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: David Beard, K.C. Colwell, Josh Jacquot, Tony Quiroga & Eric Tingwall, ΑΠΟΔΟΣΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΝΑΛΗΣ, ΦΩΤ.: Marc Urbanο
  • 5/1/2020

Η οικειότητα που νιώθεις με την Porsche 911, και ειδικότερα με την απερχόμενη 991.2, δεν είναι τυχαία, καθώς τυγχάνει να γνωριζόμαστε πολύ καλά με τη συγκεκριμένη γενιά του αυτοκινήτου.

Η GT3 RS μοιράζεται το ίδιο πλαίσιο με τον μέχρι πρότινος βασιλιά του Lightning Lap, την GT2 RS, και παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει 700 PS, έχει στο οπλοστάσιό της 520 πανίσχυρους ατμοσφαιρικούς ίππους.

Ο flat-six κινητήρας των 4,0 λίτρων της GT3 RS χρειάζεται να ανεβάσει στροφές για να αποδώσει τα αναμενόμενα. Πολλές στροφές. Τα περισσότερα αυτοκίνητα παράγουν τη μέγιστη τιμή της ροπής τους περίπου στις 3.000 rpm, ωστόσο στην περίπτωση της GT3 RS η ζωή ξεκινά μετά τις 5.000 rpm. 

Αντιστοίχως, το όριο λειτουργίας της υπερτροφοδοτούμενης GT2 RS δεν υπερβαίνει τις 7.000 rpm, ενώ του ατμοσφαιρικού κινητήρα φτάνει στις 9.000 rpm. Φτάνοντας, πάντως, στο όριο λειτουργίας του εξακύλινδρου μοτέρ, ο ήχος του κόφτει δοκιμάζει τις ανοχές των απροστάτευτων αυτιών σου.

Η συνταξιοδότηση θα συνοδευθεί από αρκετά κοκτέιλ πάρτυ, αλλά και αρκετά νοήματα στην προσπάθειά μας να επικοινωνήσουμε με τον έξω κόσμο.

Το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη της Porsche, το οποίο δείχνει σημάδια τηλεπάθειας όταν επιλέγει να αλλάξει ταχύτητα, κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη, κάνοντας αυτό που ακριβώς πρέπει να κάνει σε κάθε στροφή.

Εξαίρεση αποτελεί η αργή δεξιά στροφή που έχει πάρει το όνομά της από μια παρακείμενη οξιά. Στο σημείο αυτό χρειάστηκε να καταφύγουμε στα paddles για κατεβάσουμε σε δευτέρα, καθώς το κιβώτιο θεωρούσε ότι η τρίτη ήταν αρκετή.

Τα φρένα και το σύστημα διεύθυνσης δίνουν την αίσθηση ότι πρόκειται για έμβια όντα καθώς αναπτύσσουν μια ιδιότυπη επικοινωνία με τον οδηγό. Αυτό το στοιχείο ωστόσο μπορείς να το συναντήσεις στα περισσότερα μοντέλα της Porsche.

Εκείνο που καθιστά τη συγκεκριμένη Porsche τόσο ξεχωριστή είναι το πλαίσιο – ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά στην πίεση και ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνεί όταν τα όρια πρόσφυσης τείνουν να εξαντληθούν.

Το αποτέλεσμα είναι οι σεκταριστικές ταχύτητες στις στροφές. Στην έξοδο του Spiral (μια αλληλουχία κατηφορικών στροφών), η RS είναι σχεδόν 2 km/h ταχύτερα απ’ οτιδήποτε άλλο έχουμε οδηγήσει εδώ μέσα. Στην Στροφή 1 της πίστας περνά με 80 km/h αναπτύσσοντας πλευρική επιτάχυνση 1,23g – ένα νέο ρεκόρ για αυτοκίνητο παραγωγής το οποίο το μοιράζεται με την McLaren Senna.

Μπορεί, λοιπόν, το 2:41.6 να μην αποδείχθηκε αρκετό για να βρεθεί στην κορυφή, μπροστά και από τη McLaren Senna, ωστόσο, με τη συγκεκριμένη επίδοση άφησε πίσω της άλλα supercars, όπως την Porsche 918 Spyder που στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν κρατούσε εκείνη το ρεκόρ.

Χρόνος: 2:41.6

Βασική τιμή/Τιμή δοκιμής: $202.700/$212.960

520 PS – 1.474 Kg - 2,8 Kg/PS

Ελαστικά: Michelin Pilot Sport Cup 2 R - F: 265/35-20 99Y R: 325/30-21 108Y