Δοκιμάζουμε στην Ρώμη το νέο Bridgestone Turanza T005


To  Bridgestone Turanza T005 είναι το νέο ελαστικό τουρισμού της εταιρίας με ιδιαίτερα εξελιγμένη τεχνολογία και δεκάδες εκδόσεις. Το δοκιμάσαμε στο Κέντρο Εξέλιξης της εταιρίας έξω από την Ρώμη και μείναμε εντυπωσιασμένοι.

  • 7/3/2018

Η αγορά ενός ελαστικού είναι μια ιδιαίτερα σύνθετη  υπόθεση, καθώς σ’ αυτή την ελάχιστη επιφάνεια από καουτσούκ κρίνονται όλα, από την ασφάλεια έως την οδική συμπεριφορά του κάθε αυτοκινήτου. Είναι προφανές λοιπόν ότι η εξέλιξη ενός νέου ελαστικού είναι και αυτή μια άκρως απαιτητική διαδικασία, καθώς στην παραγωγή του τελικού προϊόντος εμπλέκονται δεκάδες μηχανικοί και πολλές διαφορετικές ειδικότητες. Κάτι που συμβαίνει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό όταν μιλάμε για ένα ελαστικό ευρείας κυκλοφορίας, όπως το Bridgestone Τuranza T005, τη νέα πρόταση της εταιρίας στα ελαστικά τουρισμού, το οποίο είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε σε ειδικές, απαιτητικές συνθήκες στο κέντρο δοκιμών της εταιρίας έξω από την Ρώμη.

Πρόκειται για το ελαστικό το οποίο θα αποτελέσει την ραχοκοκαλιά των πωλήσεων της εταιρίας, καθώς θα διατίθεται σε μία τεράστια γκάμα διαστάσεων (πάνω από 140, σε ζάντες από 14 έως και 21 ίντσες), απευθυνόμενο σε μία ευρεία γκάμα μοντέλων αυτοκινήτων. Για την εξέλιξή του η εταιρία απευθύνθηκε στο... «Αφεντικό» (έτσι ονόμαζαν το καταναλωτικό κοινό οι υπεύθυνοι της εταιρίας κατά την διάρκεια της παρουσίασης), κάνοντας έρευνα αγοράς σε μεγάλες αγορές της Ευρώπης, αναζητώντας το ιδανικό μίγμα όσων ψάχνει ένας καθημερινός οδηγός στο ελαστικό του. Οι έρευνες αυτές οδήγησαν στην κατασκευή του Turanza T005, το οποίο εστιάζει λίγο παραπάνω στην απόδοση στο βρεγμένο (όπου όλοι οι καταναλωτές φαίνεται να έχουν το μεγαλύτερο άγχος και τις υψηλότερες απαιτήσεις), ενώ την ίδια στιγμή διατηρεί τις κορυφαίες αξίες της μάρκας με άψογη συμπεριφορά στο στεγνό και εξαιρετική διάρκεια στον χρόνο.

Για να φθάσουν σ' αυτό τον στόχο, οι άνθρωποι της Bridgestone συγκέντρωσαν όλη την τεχνογνωσία που έχουν σε ένα και μόνο ελαστικό, τόσο σε ό,τι αφορά την σχεδίαση του πέλματος όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Το πέλμα για παράδειγμα έχει τέτοια κατανομή στο κέντρο του ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική η απομάκρυνση του νερού, ενώ από την άλλη, το πατενταρισμένο πολυμερές της Bridgestone με την ονομασία NanoPro-Tech, σε συνδυασμό με την υψηλής περιεκτικότητας σε πυρίτιο γόμα, κάνει το ελαστικό να είναι πιο ακριβές στην συμπεριφορά του στο στεγνό δρόμο και με μεγαλύτερη αντοχή στην φθορά. Ειδική μελέτη έχει γίνει στην σχεδίαση των εξωτερικών τμημάτων του πέλματος έτσι ώστε να μην παραμορφώνονται στο φρενάρισμα (διαδικασία όπου η εταιρία υποστηρίζει ότι το Τ005 αποδείχτηκε σε τεστ του TUV κατά μέσο όρο 3,2 μέτρα καλύτερο από τον άμεσο ανταγωνισμό), ενώ και στον σκελετό έχουν χρησιμοποιηθεί πολλά νέας γενιάς υλικά, με γνώμονα την καλύτερη απόδοση στον δρόμο αλλά και τον περιορισμό του θορύβου και της κατανάλωσης.

Όλα αυτά και πολλά ακόμα είχαμε την ευκαιρία να τα διαπιστώσουμε από κοντά, στο Κέντρο Εξέλιξης και Δοκιμών της Bridgestone που βρίσκεται λίγο έξω από την Ρώμη. Εκεί, σε επιλεγμένες δοκιμασίες σε -κατά κύριο λόγο- βρεγμένο οδόστρωμα, μας δόθηκε η ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε από την θέση του οδηγού την εξαιρετική απόδοση του ελαστικού σε μία σειρά επικίνδυνων αλλά «καθημερινών» συνθηκών, με το Τ005 να συμπεριφέρεται με σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Ιδίως στην κλειστή παρατεταμένη στροφή μέσα σε ένα απλό Golf σε πλημμυρισμένη άσφαλτο με ταχύτητα που ξεπερνούσε τα όρια, όπου το T005 κυριολεκτικά γινόταν «ένα»  με την άσφαλτο, διατηρώντας πεισματικά το αυτοκίνητο στην κυκλική τροχιά του. Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η συμπεριφορά του στο φρενάρισμα ανάγκης από τα 60χλμ/ώρα, όπου δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι χρειάστηκε να κοιτάξουμε έξω από το παράθυρο για να βεβαιωθούμε ότι η άσφαλτος ήταν βρεγμένη και όχι στεγνή!

Βλέποντας την απίστευτη δουλειά που έχουν κάνει οι άνθρωποι της Bridgestone από την αρχή της αλυσίδας (την έρευνα αγοράς) μέχρι την ομολογουμένως εξαιρετική απόδοση του T005 στις δοκιμές στην πίστα, μπορούμε πλέον με βεβαιότητα να μιλάμε για έναν κυρίαρχο της αγοράς ελαστικών μέσα στα επόμενα χρόνια. Με κορυφαία απόδοση τόσο στο βρεγμένο όσο και στο στεγνό, αρκετά ήσυχο και με εγγυημένη αντοχή στο χρόνο (τουλάχιστον για μία τριετία υποστηρίζει η εταιρία), το Τuranza T005 έρχεται με την σιγουριά ενός premium ελαστικού να αποτελέσει την κορυφαία λύση για μία ευρεία γκάμα καταναλωτών που αναζητούν την σιγουριά ενός “επώνυμου” προϊόντος και την ασφάλεια που αυτό προσφέρει στους ίδιους και τα αγαπημένα πρόσωπα που μεταφέρουν στο αυτοκίνητό τους.